Μεσαορίας Γρηγόριος: με πίστη προσκυνούμε το εικόνισμα της Αγίας Παρασκευής και με ευλάβεια εισερχόμαστε στο ναό της με τη σκέψη στο μαρτύριο και την αγάπη της στο Νυμφίο της Εκκλησίας

Μεσαορίας Γρηγόριος: με πίστη προσκυνούμε το εικόνισμα της Αγίας Παρασκευής και με ευλάβεια εισερχόμαστε στο ναό της με τη σκέψη στο μαρτύριο και την αγάπη της στο Νυμφίο της Εκκλησίας

Στο όμορφο και δροσερό περιβάλλον του Πεδουλά, ορεινό θέρετρο κάτω από την κορυφή του Τροόδους, εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής. Το ομώνυμο πανηγυρίζον εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, που πρόσφατα ανακαινίστηκε εκ βάθρων, τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός το απόγευμα της Πέμπτης 25 Ιουλίου 2024 και το πρωί ανήμερα της εορτής 26 Ιουλίου τελέστηκε ο Όρθρος και η θεία Λειτουργία.Των Ακολουθιών προέστη, με τις ευλογίες του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος. Τον Επίσκοπο πλαισίωσαν στις ακολουθίες ο ιερέας μας π. Λουκάς Κασινίδης και ο Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι.

Στα κατακόρυφα δρομάκια των γειτονιών του Πεδουλά με τις πολλές εκκλησίες, έτρεξαν να συμμετάσχουν στις ακολουθίες μόνοι κάτοικοι και απόδημοι καθώς και προσκυνητές από άλλες περιοχές της πατρίδας μας. Πολλοί έφεραν τις εορτές, παννυχίδες, άρτους και κόλλυβα της εορτής.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου ο Επίσκοπος αναφέρθηκε στο μαρτύριο της Αγίας, αλλά και την παρρησία της στο θρόνο του Τριαδικού Θεού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “με πίστη προσκυνούμε το εικόνισμα της Αγίας Παρασκευής, καθότι είμαστε βέβαιοι για τη χάρη της και ταυτόχρονα με ευλάβεια εισερχόμαστε στο ναό της με τη σκέψη στο μαρτύριο και την αγάπη της στο Νυμφίο της Εκκλησίας”.

Ο Επίσκοπος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την πρόσκληση, καθώς και την κανονική άδεια του Μητροπολίτη Μόρφου και την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου, του οποίου μετέφερε προς όλους της εγκάρδιες ευχές του.

Ο σύνδεσμός του με την κοινότητά μας εγκανιάστηκε το 2012, επί κοινοτάρχου κ. Ανδρέα Παύλου, του οποίου το Κοινοτικό Συμβούλιο, με δική του προτροπή, ανακήρυξε τον Επίσκοπο Μεσαορίας σε επίτιμο δημότη Πεδουλά.

Κατόπιν έλαβε το λόγο ο ευεργέτης της κοινότητας, Άρχον Ευταξίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Πανίκος Ηροδότου, ο οποίος μίλησε για τη δύναμη της Αγίας Παρασκευής και την ευχαρίστησε που αξίωσε όλους όσους συνέβαλαν στην αποκατάσταση του Ναού της, με τη βοήθεια του Θεού.

Τόσο στον Εσπερινό όσο και στη θεία Λειτουργία μεταξύ των προσκυνητών ήταν ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Κώστας Αγαθαγγέλου και ο Πρόεδρος των αποδήμων Πεδουλά κ. Άλκης Αυγουστή.

Οι Απόδημοι Πεδουλά

Print Friendly, PDF & Email

Share this post