Μνήμη του οσίου Συμεών του εν τω Θαυμαστώ όρει (24 Μαΐου)

όσιος Συμεών Θαυμαστορείτης

Μνήμη του οσίου Συμεών του εν τω Θαυμαστώ όρει (24 Μαΐου)

Σήμερα, η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του οσίου Συμεών του εν Θαυμαστώ όρει.

Ο Όσιος Συμεών έζησε επί Ιουστίνου Β’ (574 μ.Χ.). Καταγόταν από την Έδεσσα της Συρίας, αλλά γεννήθηκε στην περίφημη και δοκιμαζόμενη σήμερα, Αντιόχεια.

Σε ηλικία πέντε ετών έζησε τον τρομερό σεισμό που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Αντιόχειας. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο πατέρας του Ιωάννης. Όμως η μητέρα του Μάρθα (4 Ιουλίου) διασώθηκε, διότι απουσίαζε από την πόλη, όπως και ο Συμεών, ο οποίος είχε πάει να προσκυνήσει στο ναό του Αγίου Στεφάνου. Έκτοτε, με επιμέλεια και φόβο Θεού, η Μάρθα ανέτρεφε και μεγάλωνε το γιο της.

Αργότερα ο Συμεών, σε ώριμη νεανική ηλικία, μετέβη στη Σελεύκεια, κοντά στο όρος του χωριού Πίλασα, σε κάποιο φημισμένο μοναστήρι όπου μόναζε ένας σπουδαίος και έμπειρος ασκητής, ο Ιωάννης. Κοντά του ο Συμεών μελέτησε τη Βίβλο και ασκήθηκε στην προσευχή και την ταπεινοφροσύνη. Γρήγορα έγινε παράδειγμα μίμησης και για τούς άλλους αδελφούς της Μονής.

Όμως ο διάβολος, ο οποίος μισεί την αρετή και την πνευματική πρόοδο των ανθρώπων, έβαλε κάποιο φθονερό συμμοναστή του να τον σκοτώσει με μαχαίρι, αλλά από θαύμα το χέρι του ξεράθηκε επί τόπου. Ο αμνησίκακος Συμεών όχι μόνον δεν θύμωσε, αλλά και προσευχήθηκε θερμά στον πανσθενουργό Κύριο να θεραπεύσει τον πνευματικό αδελφό του, όπως και έγινε.

Αργότερα, αποσύρθηκε στο Θαυμαστό Όρος σ’ έναν τόπο όπου υπήρχαν μόνο ξερόλιθοι. Εκεί έζησε σκληρή ασκητική ζωή επί σαράντα πέντε έτη. Κοιμήθηκε ειρηνικά και αξιώθηκε της αιωνίου μακαριότητας το 590 μ.Χ., σε ηλικία ογδόντα πέντε ετών.

Ο Όσιος Συμεών αξιώθηκε του χαρίσματος της προοράσεως και της θεραπείας ασθενειών. Έτσι, προανήγγειλε την κοίμηση του διδασκάλου του, την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Εφραίμ (545 μ.Χ.), τους σεισμούς της Αντιόχειας και Κωνσταντινουπόλεως (557 μ.Χ.) και άλλα γεγονότα.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post