Μνήμη του οσίου Συμεών του εν τω Θαυμαστώ όρει (24 Μαΐου)

όσιος Συμεών Θαυμαστορείτης

Μνήμη του οσίου Συμεών του εν τω Θαυμαστώ όρει (24 Μαΐου)

Χριστός Ανέστη!

Σήμερα, η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη του οσίου Συμεών του εν Θαυμαστώ όρει.

Ο Συμεών έζησε επί Ιουστίνου Β’ (574 μ.Χ.). Καταγόταν από την Έδεσσα της Συρίας, αλλά γεννήθηκε στην περίφημη και δοκιμαζόμενη, Αντιόχεια.

Πενταετής έχασε τον πατέρα του στο μεγάλο σεισμό της Αντιόχειας. Με επιμέλεια τον ανέθρεψε η μητέρα του Μάρθα, την οποία Εκκλησία την τιμά στις 4 Ιουλίου.

Αργότερα ο Συμεών, μετέβη σε μοναστήρι στη Σελεύκεια, κοντά στο όρος του χωριού Πίλασα. Πλήσιον σε έμπειρο ασκητή ο Συμεών μελέτησε τη Βίβλο και ασκήθηκε στην προσευχή και την ταπεινοφροσύνη. Γρήγορα έγινε παράδειγμα μίμησης και για τούς νεότερους αδελφούς.

Αργότερα, μετά από ποικίλες δοκιμασίες, αποσύρθηκε στο Θαυμαστό Όρος. Εκεί έζησε σκληρή ασκητική ζωή επί σαράντα πέντε έτη. Κοιμήθηκε ειρηνικά και αξιώθηκε της αιωνίου μακαριότητας το 590 μ.Χ., σε ηλικία ογδόντα πέντε ετών.

Ο Όσιος Συμεών αξιώθηκε του χαρίσματος της προοράσεως και της θεραπείας ασθενειών. Έτσι, προανήγγειλε την κοίμηση του διδασκάλου του, την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Εφραίμ (545 μ.Χ.), τους σεισμούς της Αντιόχειας και Κωνσταντινουπόλεως (557 μ.Χ.) και άλλα γεγονότα.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post