Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος (12 Αυγούστου)

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος (12 Αυγούστου)

Τελέστηκε το πρωί της Παρασκευής 12 Αυγούστου 2016 Πολυαρχιερατικό Συλλλείτουργο στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β’. Συλλειτούργησαν επίσης ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος και εκπροσωπεί στο νησί τόσο την Ιερά Σύνοδο, όσο και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, ο επιχώριος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, οι Μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος και Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, καθώς και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος.

Στο λόγο του προς τους πιστούς ο Μακαριώτατος αναφερόμενος στο πρόσωπο του Αγίου Σπυρίδωνος, τόνισε ότι ολόκληρη η ζωή του συγκεφαλαιώνεται στην αγάπη του για το Χριστό και τον άνθρωπο. Μόνασε μέσα στην καρδιά του ο Νυμφίος Χριστός, την οποία είχε προηγουμένως καθαρίσει από τα πάθη, τον εγωϊσμό και από όλα εκείνα τα στοιχεία που απομακρύνουν τον άνθρωπο, ώστε να γίνει κοινωνός της Θείας Χάριτος. Την πορεία του Αγίου μας μπορούμε όλοι μας να την μιμηθούμε. Αρκεί να ζητήσουμε με θέρμη από τον καρδιογνώστη Κύριό μας, να φωτίσει το σκότος της ψυχής μας  και με συντριβή να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και πόσο λυπήσαμε το Θεό. Το έλεος τότε του Χριστού μας και η αγάπη του θα πλημμυρίσουν όλο μας το είναι. Φυσικά θα υπάρχουν και οι στιγμές του πειρασμού και της δοκιμασίας, διότι ο μισάνθρωπος διάβολος εμποδίζει ποικιλοτρόπως την πορεία του ανθρώπου προς το Δημιουργό του. Η παρηγοριά όμως  του Παρακλήτου ενισχύει τον πιστό.

Κλείνοντας ο Μακαριώτατος ευχήθηκε ο Άγιος Σπυρίδων να βοηθήσει και τη γενέτειρά του, την Κύπρο, ώστε να ελευθερωθεί και εκείνη, από τον αλλόθρησκο εισβολέα, ο οποίος με τη βάρβαρη εισβολή του πριν 42 χρόνια στη Μεγαλόνησο δεν σεβάστηκε το μεγαλύτερο δώρο του Θεού στον άνθρωπο, την ελευθερία.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Δαιποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την παρουσία του στην πανήγυρη της αναμνήσεως του Θαύματος της 11ης Αυγούστου, ευχόμενος να έχει πάντοτε υψηλό το φρόνημα κηρύσσοντας Χριστό και πατρίδα και να τον Χαριτώνει Κύριος ο Θεός δια πρεσβειών του Αγίου μας. Επίσης ο κ. Νεκτάριος ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας και ονομαστικά τη συνοδεία του Μακαριωτάτου, καθώς επίσης και τους Αρχιερείς της Ελλαδικής Εκκλησίας που τίμησαν με την παρουσία τους την πανήγυρη.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κέρκυρας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post