Στα χέρια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου το επαναπατρισθέν ψηφιδωτό του Αποστόλου Μάρκου

Στα χέρια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου το επαναπατρισθέν ψηφιδωτό του Αποστόλου Μάρκου

Παραδόθηκε στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας Κύπρου, Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Χρυσόστομο, το πρωί της Δευτέρας 19ης Νοεμβρίου 2018, το επαναπατρισθέν ψηφιδωτό της Παναγίας της Κανακαριάς που απεικονίζει τον Απόστολο Μάρκο. Το ψηφιδωτό παρέδωσαν στον Μακαριώτατο η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτος του Υπουργείου Μεταφορών κ. Μαρίνα Ιερωνυμίδου και ο Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου κ. Λεωνίδας Γεωργίου, οι οποίοι αποτέλεσαν και την αντιπροσωπεία της Κύπρου κατά την παράδοση του ψηφιδωτού στη Χάγη.

Η παράδοση του ψηφιδωτού στη Χάγη έγινε από Ολλανδό ντετέκτιβ που ασχολείται με τον εντοπισμό κλεμμένων έργων τέχνης.

Η επιτυχία όμως στην ολοκλήρωση του εντοπισμού και επαναπατρισμού του ανεκτίμητης αξίας ιστορικού αυτού θρησκευτικού θησαυρού, οφείλεται, όπως δήλωσαν οι συμμετέχοντες στην αποστολή, στην άψογη συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας Κύπρου.

Πρόκειται για μετάλλιο με ψηφιδωτή απεικόνιση του Αποστόλου Μάρκου από την Παναγία της Εκκλησίας της Κανακαριάς στην κατεχόμενη Λυθράγκωμη της επαρχίας Αμμοχώστου.

Η κ. Ιερωνυμίδου ανέφερε ότι η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι σύμφωνη με τις πρόνοιες τής νομοθεσίας για επαναπατρισμό αρχαιοτήτων, και υπογράμμισε πως το ψηφιδωτό θα τύχει της αναγκαίας συντήρησης από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, η αντιπροσωπεία του οποίου διαπίστωσε κατά την επίσκεψή της στη Χάγη την αυθεντικότητα του ψηφιδωτού.

Να σημειωθεί ότι τα έξοδα για τον επαναπατρισμό του ψηφιδωτού ανέλαβε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Αρχιμ. Τριφύλλιος Ονησιφόρου

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post