Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου Γάτων (γυναικεία)

Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου Γάτων (γυναικεία)

Πλησίον τῆς κοινότητος ᾿Ακρωτήρι τῆς ἐπαρχίας Λεμεσοῦ.

Κοινόβιον. Πανηγυρίζει τήν 6ην Δεκεμβρίου.

῾Ηγουμένη· Κασσιανή Μοναχή.

Μοναχαί· ᾿Ελπίδα, Χριστοφόρα καί Συγκλητική.

Τηλ.· 25952621. Τηλεομ.· 25952647.

Ἐφημέριος: ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.

***********************************

Σύντομο Ιστορικό:

Η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου των Γάτων, βρίσκεται στο Ακρωτήρι στη Λεμεσό, λειτουργεί ως γυναικεία κοινοβιακή μονή από το 1983, επί μακαριστού Μητροπολίτου Λεμεσού κυρού Χρυσάνθου.

Οι πρώτες αδελφές που ανέλαβαν την ανασύσταση και ανακαίνιση της Μονής ήσαν οι Αδελφές Κασσιανή, νυν ηγουμένη, και Αδελφή Ελπίδα οι οποίες ανήκαν στην αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου.

Οι μοναχές πήραν την απόφαση να έλθουν στην εν λόγω Μονή κατόπιν προσκλήσεως τους από τον Ιερομόναχο Βαρνάβα, πατέρα της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα Σαλαμίνας, Αμμοχώστου. Με έξοδα του πατρός Βαρνάβα κτίσθηκαν τα πρώτα κελιά της Μονής, ο οποίος όμως, δεν μπόρεσε να χαρεί την όλη του προσπάθεια αφού εκοιμήθη τον Ιανουάριο του 1983 και οι Αδελφές ήλθαν τον Απρίλιο του ίδιου έτους.

Με τις φροντίδες της Αδελφότητας, την εργατικότητα των μοναζουσών και την ποιμαντική συμπαράσταση του τότε Μητροπολίτου Λεμεσού Χρυσάνθου συνεχίστηκε η ανακαίνιση της Ιεράς Μονής σταδιακά και συνεχίζεται μέχρι σήμερα μέχρι να ολοκληρωθεί το όλο έργο βάση των εγκεκριμένων σχεδίων του τμήματος Αρχαιοτήτων στο οποίο υπάγεται η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου των Γάτων.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post