Μήνυμα Μακαριωτάτου επ΄ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς 2014 – 2015

Μήνυμα Μακαριωτάτου επ΄ευκαιρία της νέας σχολικής χρονιάς 2014 – 2015

ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΕΠ’ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2014-2015
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ, ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ.

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,
Σπουδαστές και σπουδάστριες,
Φοιτητές και φοιτήτριες,

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς εκφράζουμε προς όλους σας τις πατρικές μας ευχές για κάθε επιτυχία στους στόχους, που έχετε θέσει. Μεταξύ αυτών, οι σημαντικότεροι θα πρέπει να καλύπτουν την ανάγκη εκπαίδευσης και μάθησης στα σχολεία στα οποία φοιτάτε. Η γνώση είναι σημαντικό εφόδιο για να προχωρήσετε και να κτίσετε το μέλλον σας.

Όμως, μια άλλη ουσιαστική παράμετρος για να είναι η ζωή σας ολοκληρωμένη και ευτυχισμένη είναι η ευλογία του Θεού και η χάρη Του. Δυστυχώς οι πειρασμοί και οι προκλήσεις της καθημερινότητας παρεμποδίζουν το έργο της ολοκληρωμένης και απρόσκοπτης πορείας σας προς την κατεύθυνση αυτή. Το πνεύμα της εποχής μας είναι εν πολλοίς υλιστικό. Παραγνωρίζει το Θεό και τις αξίες που συνεπάγεται η ζωή μαζί Του. Παράλληλα, τα  πρότυπα που προβάλλονται δεν είναι πάντοτε θετικά και έτσι σας αποπροσανατολίζουν αντί να σας υποβοηθούν για να οικοδομήσετε πάνω σ’ αυτή τη βάση  την προσωπικότητά σας.

Αγαπητοί νέοι και νέες,

Η ορθόδοξη πίστη μας προβάλλει διαχρονικά το υγιές πρότυπο του ανθρώπου που έχει ήθος και σωστή πορεία  ζωής. Που αγωνίζεται να βάλει το Θεό μέσα του. Που παίρνει δύναμη και εμπνέεται από το Άγιο θέλημα Του. Που φωτίζεται από το Πνεύμα Του και  περπατά στην τρίβο των εντολών Του. Αυτός ο άνθρωπος όποια εμπόδια και αν συναπαντήσει στην πορεία του τα υπερπηδά γιατί πορεύεται « υπό την σκέπην των πτερύγων Του». Και έχει μέσα του μια γαλήνη και μια ηρεμία που του χαρίζει η εμπειρία αυτή την οποία  βιώνει.

Τα όσα αναφέρονται δεν είναι θεωρητικά κατασκευάσματα. Είναι δεδομένα τα οποία έζησαν και τα ζουν άνθρωποι, που αγωνίζονται πνευματικά και καταρτίζονται με προσευχή και μελέτη του θελήματος του Θεού. Αυτή την πορεία της ζωής, σας προσκαλώ να  δοκιμάστε και σεις αγαπητοί μου νέοι. Πλησιάστε τους πνευματικούς πατέρες και πάρτε καθοδήγηση  σε ό,τι σας απασχολεί, μελετήστε το Λόγο του Θεού και εναρμονίστε τη ζωή σας με τις εντολές Του, εκκλησιάζεστε συχνά και προσπαθήστε να ζείτε κάθε τι που απαιτείται για να γίνετε παιδιά Του, υιοί και θυγατέρες της βασιλείας Του.

Δεν αγνοούμε ότι υπάρχουν δυσκολίες στη ζωή και ιδιαίτερα στην καθημερινότητα της μικρής πατρίδας στην οποία ζούμε που αφορούν την οικονομία και τις δυσμενείς συνέπειες στα νοικοκυριά και ιδιαίτερα στους νέους. Ελπίζω, όμως, πως με τη βοήθεια του Θεού και τις ειλικρινείς προσπάθειες της ηγεσίας του λαού θα ξεπεραστούν και αυτές και το νησί μας θα ορθοποδήσει.
Όμως το πιο σημαντικό πρόβλημα που παραμένει ακόμη άλυτο είναι η κατοχή μεγάλου μέρους της πατρίδας μας από τον Τούρκο εισβολέα. Για 40 τόσα χρόνια στενάζει κάτω  από την μπότα του κατακτητή. Σταθείτε άγρυπνοι φρουροί των αναφαίρετων δικαιωμάτων μας για απελευθέρωση και επιστροφή κάτω από συνθήκες ασφάλειας, δικαιοσύνης και ειρήνης.

Με αυτές τις σκέψεις σας εύχομαι ευλογημένη χρονιά, γεμάτη με επιτυχίες και κατακτήσεις. Σας σφίγγω το χέρι και σας ξεπροβοδίζω με την ευχή ο Θεός να σας φωτίζει εις παν έργον αγαθόν και να σας καθοδηγεί ώστε να ωριμάζετε σοφία, ηλικία και χάριτι. Καλή δύναμη προς όλους σας.

Ευχέτης προς Κύριον
†Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
10 Σεπτεμβρίου 2014.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post