Η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εξέφρασε τη συμπάθειά του στον κ. Ταλάτ

Η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εξέφρασε τη συμπάθειά του στον κ. Ταλάτ

Το Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προκειμένου να εκφράσει την λύπη και την απογοήτευσή του για τα επεισόδια που συνέβησαν την Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014, σε εκδήλωση στη Λεμεσό.

Επίσης, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος απέστειλε επιστολή προς τον κ. Ταλάτ εκφράζοντας τη συμπάθεια του.

 

Ακολουθεί η επιστολή του Μακαριωτάτου προς τον κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

 

Αξιότιμο Κύριο
Μεχμέτ Αλή Ταλάτ

Αγαπητέ κύριε Μεχμέτ Αλή Ταλάτ,

Με αισθήματα βαθύτατης θλίψης πληροφορηθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα θλιβερά γεγονότα τα οποία συνέβησα εις βάρος σας στη Λεμεσό, από ακραία και ανεύθυνα στοιχεία. 

Ασφαλέστατα  τόσο η πολιτική ηγεσία  όσο και εμείς, ως θρησκευτική ηγεσία καταδικάζουμε με όλη τη δύναμη τής ψυχής μας τα γεγονότα αυτά και εκφράζουμε την απεριόριστη συμπάθειά μας προς το πρόσωπό σας καθώς και τη βαθύτατη εκτίμησή μας.

Η μακρά ιστορική μας παράδοση,  η έννοια τής Δημοκρατίας καθώς και ο πατροπαράδοτος θεσμός τής φιλοξενίας, που τόσο πλούσια ενυπάρχουν στο λαό μας, μάς επιτάσσουν σεβασμό και εκτίμηση προς κάθε φιλοξενούμενό μας, ιδιαίτερα προς ένα πρόσωπο που ήλθε να κάνει μια  διάλεξη και να εκφράσει τους οραματισμούς του για το μέλλον τής πατρίδας μας, όπως Εσείς. 

Αγαπητέ μας κύριε Ταλάτ, 

Τα τελευταία θλιβερά γεγονότα εις βάρος σας, ας αποτελέσουν την αφετηρία για μια πιο ειλικρινή ενδοσκόπηση και ας χαλυβδώσουν τη θέληση μας να επιτύχουμε από κοινού μια λύση, η οποία να εξασφαλίζει σ’ όλους μας τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για ένα ειρηνικό και δημιουργικό μέλλον. 

Εκφράζουμε και πάλι προς το πρόσωπό σας τα αισθήματα τής βαθύτατης συμπάθειάς μας και τής εκτίμησής μας.

Εύχομαι  ολοψύχως ό,τι ωραίο και ευγενές ποθείτε.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου
Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Μετ’ ευχών εγκαρδίων
†Ο Κύπρου Χρυσόστομος                   

 

To the respectable
Mehmet Ali Talat 

Dear Mr Mehmet Ali Talat,

It is with emotions of profound regret that we were informed of the sad events that transpired against you in Limassol, by extremist, irresponsible elements.
We, as religious leadership, join the government and political forces in condemning these incidents with all the strength of our soul, expressing deep personal sympathy and profound appreciation.

Our long-time historic ethos, the principle of democracy, as well as our tradition of hospitality must signify respect and appreciation to every guest, particularly so towards an individual such as yourself, who came to speak and express his vision for the future of our country.

Dear Mr Talat,

The latest sad events against you must forge the beginning of a more honest dialogue amongst ourselves and strengthen our will in jointly seeking and achieving a settlement of the Cyprus issue which secures the conditions for a peaceful and prosperous future for all.

Once again, we would like to express our feelings of profound sympathy and appreciation.

I earnestly hope the best in your endeavours.

The Holy Archbishopric of the Church of Cyprus
Saturday March 29th 2014

With sincere wishes
†Archbishop Chrysostomos 

 

Τη δήλωση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου για τα επεισόδια της περασμένης Τετάρτης, ο κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χαρακτήρισε ως μια σημαντική προσέγγιση για μια μόνιμη λύση στο Κυπριακό, σύμφωνα με τα ΜΜΕ. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο τέως Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι ο Αρχιεπίσκοπος του τηλεφώνησε το μεσημέρι του Σαββάτου για να του μεταφέρει την εκτίμηση και τη συμπάθειά του. Ανέφερε, επίσης, πως ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος χαρακτήρισε την επίθεση ως ακραία ενέργεια. Ο Μακαριώτατος, σύμφωνα με τον κ. Ταλάτ, φέρεται να του είπε στο τηλέφωνο: «Ενώ ήσασταν εκεί για να εκφράσετε τις απόψεις σας όσον αφορά το Κυπριακό και το μέλλον της χώρας, το να δέχεστε μια τέτοια επίθεση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Αυτή η κατάσταση δεν αρμόζει σε φιλοξενία». Ο  τέως Τ/κ ηγέτης πρόσθεσε ότι τις ίδιες απόψεις διατυπώνει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και σε επιστολή που του έστειλε. Ο τέως Τ/κ ηγέτης ευχήθηκε να συνεχίσει η διατήρηση του διαλόγου μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών και η συμβουλή των θρησκευτικών θεσμών στη διαδικασία ειρήνης, λέγοντας ότι αυτός ο διάλογος είναι πολύ σημαντικός για τη δημιουργία κουλτούρας ειρήνης. Σε δηλώσεις, επίσης, ο Μουφτής των Τουρκοκυπρίων Δρ. Talip Ataly, ανέφερε ότι η καταδίκη των επεισοδίων από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο είναι «μια γλώσσα που αρμόζει σε θρησκευτικό ηγέτη». Του μετέφερε, είπε, τις ανησυχίες του για την επίθεση του ΕΛΑΜ, λέγοντας ότι τέτοιες επιθέσεις θα επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις των δύο κοινοτήτων. Κληθείς να σχολιάσει το συμβάν, η Διευθύντρια του Γραφείου Θρησκειών στην Πρεσβεία της Σουηδίας, Salpy Eskidjian Weiderud, επικρότησε τις δηλώσεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου, εκτιμώντας ότι πρόκειται για το αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης που έχει προκύψει μετά τις συναντήσεις των θρησκευτικών ηγετών.

                                  

Print Friendly, PDF & Email

Share this post