Ευχετήριες επιστολές Μακαριωτάτου προς τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος για την 25η Μαρτίου

Ευχετήριες επιστολές Μακαριωτάτου προς τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος για την 25η Μαρτίου

Η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος, με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, απέστειλε προς την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και προς την Α.Ε. τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας  κ. Αντώνη Σαμαρά, τις ακόλουθες ευχετήριες επιστολές:

α) «Α.Ε. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
Κύριο Κάρολο Παπούλια,
Προεδρικό Μέγαρο,
Αθήνα
Ελλάδα.

Εξοχώτατε και αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Αποτίομε, σήμερα, φόρο τιμής σε εκείνες τις γενεές των προγόνων μας, που μας μετέδωσαν άσβεστη τη δάδα της ελευθερίας και τη σκυτάλη του πνεύματος και μας κληροδότησαν, ως ιερά παρακαταθήκη, το ηθικό χρέος και το καθήκον έναντι της Πατρίδας. 

Τιμώντας τη μνήμη των μαρτύρων της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, απευθύνουμε προς την Υμετέρα Εξοχότητα τις συγχαρητήριες ευχές της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου και του Χριστεπωνύμου πληρώματος αυτής.

Ο Κυπριακός Ελληνισμός εμπνεόμενος από το πνεύμα της αυταπάρνησης και της θυσίας των αγωνιστών του έπους του 1821 συνεχίζει όρθιος και ακλόνητος, με τη συμπαράσταση της Μητέρας πατρίδας, τον αγώνα του προς απελευθέρωση και επανένωση της μαρτυρικής μας πατρίδας.

Με τις εγκάρδιες ευχές μας και την εκτίμησή μας

†Ο Κύπρου Χρυσόστομος».

β) «Α.Ε. Πρωθυπουργό της Ελλάδος
Κύριο Αντώνη Σαμαρά,
Μέγαρο Μαξίμου,
Αθήνα.

Εξοχώτατε και αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,

Η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης αποτελεί ένα, ακόμη, απαράμιλλο ηρωϊκό μεγαλούργημα της ιστορία του Έθνους μας. Σπάνια, η επιταγή της ελευθερίας πήγασε τόσο καθαρά από υπέροχα γεγονότα, τα ανδραγαθήματα και τις πράξεις ηρωϊσμού και αυτοθυσίας. Είναι γι’ αυτό το λόγο, που η Ελληνική εξέγερση αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της Παγκόσμιας Ιστορίας.

Το Ελληνικό Έθνος και οι απανταχού Έλληνες της γης, εορτάζουν, σήμερα, με εθνική υπερηφάνεια και κάθε μεγαλοπρέπεια τη λαμπρή αυτή εορτή και αποτίουν φόρο τιμής προς τους μεγάλους εκείνους προγόνους μας, οι οποίοι με τη θυσία τους εκπλήρωσαν πλήρως το καθήκον τους προς την πατρίδα και προσέφεραν σε μας το υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας. 

Επ’ ευκαιρία, λοιπόν, της λαμπρής και ένδοξης αυτής επετείου, απευθύνουμε προς την Υμετέρα Εξοχότητα τις συγχαρητήριες ευχές της καθ’ ημάς Αγιωτάτης Εκκλησίας της Κύπρου και του Χριστεπώνυμου Πληρώματος αυτής.

O Κυπριακός λαός, εμπνεόμενος από τα ιδεώδη της Εθνικής Παλιγγενεσίας, συνεχίζει τον αγώνα του για απελευθέρωση και επανένωση της μαρτυρικής μας Πατρίδας. Στον αγώνα μας αυτό δεν είμαστε μόνοι. Ως Έλληνες της Κύπρου, αισθανόμαστε ότι δίπλα μας ευρίσκεται, ο Μητροπολιτικός καθώς και ο όπου γης Ελληνισμός συμπαραστάτης και συναγωνιστής, του αγώνα μας, μέχρι την τελική δικαίωση.

 Με την εκτίμηση και τη βαθιά μας αγάπη

†Ο Κύπρου  Χρυσόστομος».

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
25 Μαρτίου 2014.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post