Έκκληση της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για σεβασμό προς τους θεσμούς

Έκκληση της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για σεβασμό προς τους θεσμούς

«Εμείς σεβόμεθα τον άνθρωπο και ως Εκκλησία είμαστε υποχρεωμένοι οσάκις μας καλούν να προσευχόμεθα για τις ψυχές αυτών που μας έχουν φύγει», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Έκκληση για σεβασμό προς τους θεσμούς αλλά και το μήνυμα να μην δίδουν μαθήματα πατριωτισμού εκείνοι οι οποίοι «δεν τους πέφτει λόγος» απηύθυνε την Κυριακή ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος ο Β’, μετά που τέλεσε τρισάγιο και κατέθεσε στεφάνι στους τάφους όσων ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία την ημέρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 1974 κατά της κυβέρνησης Μακαρίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε την επέτειο του πραξικοπήματος «επέτειο μαύρη» για να προσθέσει πως «φαίνεται ότι αρκετοί, που νομίζουν ότι εκπροσωπούν τον λαό, δεν εννοούν να αφήσουν την διχόνοια και, ως μη όφειλε, μας κατηγορούσαν ότι ξεφεύγουμε από τα παραδεδομένα και ότι θα μνημονεύαμε όλους και εκείνους που προάσπισαν την Δημοκρατία και εκείνους που ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία και επετέθησαν εν πάση περιπτώσει εναντίον της Δημοκρατίας».

«Εμείς σεβόμεθα τον άνθρωπο και ως Εκκλησία είμαστε υποχρεωμένοι οσάκις μας καλούν να προσευχόμεθα για τις ψυχές αυτών που μας έχουν φύγει», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Σημείωσε ότι «ο Θεός είναι εκείνος που θα τους κατατάξει εκεί που πρέπει».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις και στον Τύπο για την ενέργεια του και φέτος να τελέσει τρισάγιο και να καταθέσει στεφάνι στους τάφους των όσων ήταν σε διατεταγμένη από την Χούντα των Αθηνών αποστολή, ο Μακαριότατος, είπε ότι αυτές οι αντιδράσεις φανερώνουν ότι «ο λαός μας δεν παίρνει μηνύματα, δεν καταλαβαίνει την κρισιμότητα των στιγμών που ζει αυτός ο τόπος».

Οπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, «έχουμε τουρκοποιήσει με τα λάθη μας ένα μέρος της πατρίδος μας και αν δεν προσγειωθούμε κι αν δεν μάθομε να σεβόμεθα τις αρχές νομίζω ότι δεν θα πάμε καλά».

«Δεν θα είναι προς όφελος του τόπου μας και του λαού μας. Για αυτό κάνω μια έκκληση από εδώ και πέρα να σέβονται τους θεσμούς, να σέβονται τους ανθρώπους που εκπροσωπούν τον λαό και δεν είναι εις θέση να δίνουν μαθήματα πατριωτισμού εκείνοι που δεν τους πέφτει λόγος», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Ερωτηθείς για την δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια περί αναβίωσης φασιστικών νοοτροπιών, ο Αρχιεπίσκοπος, είπε ότι «εξαρτάται από που το κρίνει ο κάθε ένας».

Σημείωσε ότι «φασισμός και παρανομία νομίζω ότι δεν έχουν θέση σε αυτόν τον χώρο και οφείλει ο κάθε ένας να πράττει το καθήκον του για το καλώς νοούμενο συμφέρον αυτού του τόπου».

Οπως είπε ο Κύπρου Χρυσόστομος, «εάν συνεχίσουμε με τα πείσματά μας και τους ετσιθελισμούς μας, νομίζω ότι είναι κακή υπηρεσία προς τον τόπο και προς τον λαό».

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι «η πόρτα μας, ήτο, ήταν και θα παραμείνει ανοικτή να ακούσουμε τους πάντες».

«Αλλά να λένε ψευδολογίες, να γράφουν ψευδολογίες, να μεταδίδονται ψευδολογίες, αυτό είναι πολύ αρνητικό στοιχείο και αν συνεχίσουν κακόν θα προξενήσουν σε αυτόν τον τόπον και τίποτα το θετικό», είπε καταλήγοντας ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Πηγή: www.philenews.com

Print Friendly, PDF & Email

Share this post