Ἱερὸς Ναὸς Παναγίας Χρυσελεούσης (Στροβόλου)

Ἱερὸς Ναὸς Παναγίας Χρυσελεούσης (Στροβόλου)

Προϊστάμενος: Πρωτ. Ἀνδρέας Χρίστου (τηλ.: 99713089)

Ἐφημέριοι: Ἀρχιμ. ᾿Ανδρέας Περδίκης (τηλ.: 22424311) καὶ Οἰκον. ᾿Ανδρέας Ζορπᾶς (τηλ.: 99888014)

Ψάλται: Εἰρηναῖος Σάββα καὶ Σωκράτης Λεπτός.

Ἐπίτροποι: Πρωτ. Ἀνδρέας Χρίστου, Ἰωάννης Ξυναρῆς, Παναγιώτης Καμιναρίδης, Μιχαὴλ Οἰκονόμου, Λώρα Παντζιαρῆ καὶ Φρόσω Γεωργιάδου.

***************************************************

Σύντομο ιστορικό του Ναού

Είναι ο αρχαιότερος Ναός του Στροβόλου και χρονολογείται μεταξύ 12ου και 13ου αιώνα. Η ανοικοδόμησή του έγινε στις αρχές του 19ου αιώνα από τα εκλεκτά τέκνα του Στροβόλου, Εθνομάρτυρες Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και Χατζησάββα, οι οποίοι καρατομήθηκαν στις 9 Ιουλίου από τους Τούρκους, στην πλατεία Σεραγείου στη Λευκωσία. Ο Ναός αρχικά ήταν μονόκλιτος. Το 1952 επεκτάθηκε σε τρίκλιτο για λόγους χωρητικότητας. Εντύπωση προκαλούν στον επισκέπτη, το ξυλόγλυπτο εικονοστάσι και ο γυναικωνίτης του ναού, έργα των φημισμένων Κωνσταντινουπολιτών λεπτουργών, αδερφών «Ταλιαδώρων», οι οποίοι ήρθαν στην Κύπρο γύρω στο 1910 – από τα Ιεροσόλυμα όπου εργάζονταν – μετά από πρόσκληση του μακαριστού Χατζησάββα.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ναό μπορείτε να βρείτε στο σχετικό κείμενο υπό τον τίτλο “Εκκλησίες του Στροβόλου” εδώ… 

Σημ. Το κείμενο “Εκκλησίες του Στροβόλου” έχει αποσταλεί από τον εφημέριο Οικονόμο π. Κωνσταντίνο Κούκο, μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας του με το Γραφείο  Ενημερώσεως και Επικοινωνίας, για ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας Κύπρου, τον οποίο και ευχαριστούμε.

****************************************************

Ο ιερός ναός πανηγυρίζει τό Γενέθλιον τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου).

Print Friendly, PDF & Email

Share this post