Συνάντηση των Υπευθύνων των Διεκκλησιαστικών Γραφείων των μελών του ΠΣΕ στο Bossey

Συνάντηση των Υπευθύνων των Διεκκλησιαστικών Γραφείων των μελών του ΠΣΕ στο Bossey

Από τις 28 Απριλίου μέχρι την 1η Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Υπευθύνων των Διεκκλησιαστικών Γραφείων των μελών του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, στο Ινστιτούτο του Bossey στη Γενεύη. Η Εκκλησία της Κύπρου εκπροσωπήθηκε από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, Πρόεδρο του Γραφείου Διεκκλησιαστικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Κύπρου και τον Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι, συνεργάτη του ανωτέρω Γραφείου.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε σε θέματα όπως το «Προσκύνημα της Δικαιοσύνης και της Ειρήνης», το έργο της νεολαίας στο οικουμενικό κίνημα, τη δημόσια ομολογία και τον Διαθρησκευτικό και Διεκκλησιαστικό Διάλογο.

Το «Προσκύνημα της Δικαιοσύνης και της Ειρήνης» αποτελεί μια κοινή πορεία στην οποία ο Θεός μάς καλεί όλους για να εκπληρώσουμε το θέλημά Του στον κόσμο. Η δικαιοσύνη και η ειρήνη, σε τελική ανάλυση, είναι δώρα του Τριαδικού Θεού. Γι΄ αυτό και δεν μπορούμε να έχουμε κανένα από τα δύο εαν αποκλείσουμε τον Θεό από τη ζωή μας.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας, παίρνοντας το λόγο στη συνάντηση, τόνισε ότι το πρώτο βήμα σε αυτό το «Προσκύνημα» είναι η διευκρίνηση της έννοιας των δύο όρων, οι οποίοι δεν πρέπει να έχουν μόνο ένα κοσμικό νόημα, αλλά πολύ ουσιαστικότερα, ένα πνευματικό νόημα. Θύμισε, ο Επίσκοπος Γρηγόριος, τα λόγια του Ιησού Χριστού, ο Οποίος είπε ότι «Εἰρήνην ἀφίημι ὑμῖν, εἰρήνην τὴν ἐμὴν δίδωμι ὑμῖν· οὐ καθὼς ὁ κόσμος δίδωσιν, ἐγὼ δίδωμι ὑμῖν» (Ιω. 14, 27). Για τον κόσμο οι έννοιες όπως η δικαιοσύνη και η ειρήνη δεν έχουν σταθερό και συγκεκριμμένο νόημα. Οι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν τη δικαιοσύνη από τη δική τους προσωπική και υποκειμενική πλευρά. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τον όρο ειρήνη.  Άρα οι δύο όροι πρέπει να έχουν ένα χριστοκεντρικό χαρακτήρα, αφού πηγή τους είναι ο ίδιος ο Θεός.

Την Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ, Δρ. Olav Fykse Tveit, πήρε μέρος στη συνάντηση και έκφρασε τις δικές του απόψεις για το έργο και το ρόλο του ΠΣΕ σήμερα, διαμέσου του «Προσκυνήματος της Δικαιοσύνης και της Ειρήνης». Ο ΓΓ. επιβεβαίωσε το ρόλο των μελών του ΠΣΕ στο έργο της προώθησης των καλών σχέσεων μεταξυ των εκκλησιών.

Σ΄ αυτές τις δύσκολες μέρες για όλους τους Χριστιανούς και ειδικά για τους αδερφούς μας της Μέσης Ανατολής, ένας από τους κύριους ρόλους του ΠΣΕ είναι το ότι εκπροσωπεί και γίνεται η «φωνή» των Χριστιανών στους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και στους άλλους άρμοδιους οργανισμούς που μπορούν και έχουν τα μέσα να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της ειρήνης.

Την Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015, οι έκπρόσωποι των εκκλησιών πέρασαν τη μέρα στο Οικουμενικό Κέντρο της Γενεύης, όπου έγιναν συζητήσεις περί Διεκκλησιαστικών σχέσεων και εξάπλωσης του οικουμενικού διαλόγου και των συνεργατών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Θεοφιλέστατος πρότεινε στους εκπροσώπους των χριστιανικών εκκλησιών να πλησιάσουν εγγύτερα και να ζήσουν μια εβδομάδα σε Ορθόδοξο μοναστήρι έτσι ώστε να γνωρίσουν την Ορθόδοξη δισχιλιετή Παράδοση της Εκκλησίας μας. Ο αμοιβαίος σεβασμός και ο παραγωγικός διάλογος έρχονται μόνο κατόπιν αληθινής γνωριμίας και συνάντησης του άλλου, του πλησίον.

Ακολούθως, ο Θεοφιλέστατος είχε την ευκαιρία, μέσα στα πλαίσια της συναντήσεις των Υπευθύνων των Γραφείων Διεκκλησιαστικών Σχέσεων, να εντάξει τους παρόντες στο θεολογικό νόημα της Αναστάσιμης υμνολογίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, μαθαίνοντάς τους να ψάλλουν τον αρχαίο ύμνο «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών…» και μάλιστα στα ελληνικά. Το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο, τόσο για το θεολογικό περιεχόμενο όσο και για την μελωδική απόδοση, σύμφωνα με την Βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική παράδοση.

Η εργασία των συνέδρων στο Οικουμενικό Κέντρο της Γενεύης συνεχίστηκε σε επιμέρους ομάδες, όπου συζητήθηκαν πολλά θέματα που αφορούν το σύγχρονο κόσμο. Μεταξύ αυτών ήταν το πρόβλημα το νερού. Το ΠΣΕ, γνωρίζοντας ότι πολλές χώρες του κόσμου αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, προσπαθεί να μετατρέψει το νερό από πολυτέλεια σε ανθρώπινο δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Αν και, όπως είναι γνωστό, τα δύο τρίτα της Γης καλύπτονται από νερό, το 97% αυτών είναι θαλάσσιο νερό. Άρα μόνο 3% του νερού είναι «γλυκό». Το παγκόσμιο πρόβλημα του νερού δεν συνίσταται μόνο στην έλλειψή του αλλά και στην άνιση κατανομή.

Την Παρασκευή, 1η Μαΐου 2015, αναπτύχθηκαν θέματα ηθικής οξυδέρκειας και διάκρισης, που περιλαμβάνονται στις ευθύνες της Επιτροπής Πίστης και Τάξης. Βέβαια η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να προσφέρει λύσεις, λόγω της πληθώρας απόψεων. Οι συζητήσεις και οι έρευνες που γίνονται σε αυτό τον τομέα σκοπεύουν να βρουν τις κοινές απόψεις που μας ενώνουν παρά τις διαφορετικές που μας διαχωρίζουν. Το ΠΣΕ έχει σαν στόχο την ενότητα των εκκλησιών όχι μέσω της ισοπέδωσης αυτών αλλά μέσω μαρτυρίας και ομολογίας των κοινών στοιχείων όλων των χριστιανικών εκκλησιών. Στοιχεία όπως: α. ο άνθρωπος δημιουργήθηκε «κατ΄ εικόνα Θεού» και καλείται σε κοινωνία μαζί Του, β. το κάθε ανθρώπινο πρόσωπο έχει μοναδική αξιοπρέπεια και καλείται να συνεργήσει με το Θεό, γ. λόγω των φυσικών περιορισμών αλλά και της αμαρτίας ο άνθρωπος καταννοεί ότι χωρίς τη βοήθεια του Θεού δεν μπορεί να κάνει τίποτα («χωρὶς ἐμοῦ οὐ δύνασθε ποιεῖν οὐδέν» Ιω. 15, 5). Μόνος ξεκινώντας από τις κοινώς αποδεχόμενες αλήθειες μπορεί να γίνει διάλογος.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γενεύη, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας, επισκέφθηκε το Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης, όπου έγινε δεκτός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ελβετίας κ. Ιερεμία και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Λαμψάκου κ. Μακάριο και προσκύνησε στον Σταυροπηγιακό Ναό του Αποστόλου Παύλου. Επίσης, επισκέφθηκε την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και συναντήθηκε με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου κ. Γεώργιο Λεμόπουλο, καθώς επίσης είχε συνάντηση με τον Μέγα Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου, π. Γεώργιο Τσέτση.

Κατά τις ανωτέρω συναντήσεις, ο Θεοφιλέστατος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί και ανταλλάξει σκέψεις για θέματα κοινού εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος, καθώς και για τα δεδομένα που επικρατούν στις διεκκλησιαστικές σχέσεις, τόσο στην Ευρώπη όσο κι ευρύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ευχόμαστε ο Τριαδικός Θεός της Δικαιοσύνης και της Ειρήνης να μας φωτίζει όλους «ἵνα ὦσιν ἓν» (Ιω. 17, 22)
Από το Γραφείο Διεκκλησιαστικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Κύπρου
Διάκονος π. Ανδρέας Ματέι

Συνάντηση Υπευθύνων των Διεκκλησιαστικών Γραφείων

Print Friendly, PDF & Email

Share this post