Αφύπνιση από τον εθνικό λήθαργο ζητά ο Αρχιεπίσκοπος. Καταδικάζει όσους στηρίζουν την κατοχή.

Αρχιεπίσκοπος

Αφύπνιση από τον εθνικό λήθαργο ζητά ο Αρχιεπίσκοπος. Καταδικάζει όσους στηρίζουν την κατοχή.

Του Κυριάκου Πομηλορίδη

Τα φαινόμενα διαφθοράς, που ταλανίζουν την κοινωνία, σε συνδυασμό με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, σημαδεύουν τα φετινά Χριστούγεννα. Η πατρίδα κινδυνεύει από την τουρκική κατοχή, και η κοινωνία από τη σήψη, διαμήνυσε στη χριστουγεννιάτικη εγκύκλιό του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος.

Σε «πνευματική και εθνική εγρήγορση και «αφύπνιση από τον εθνικό λήθαργο» καλεί λαό και ηγεσία ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, καθώς όπως σημειώνει στην Χριστουγεννιάτικη εγκύκλιο του που διαβάστηκε σε όλους του ναούς της Κυπρου, σήμερα δεν κινδυνεύει μόνο η πατρίδα από την τουρκική κατοχή, αλλά και κοινωνία από την σήψη και την διαφθορά:

«Τελικός και αμετάθετος στόχος της Τουρκίας» παραμένει η κατάληψη και τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα και από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της στην ΑΟΖ.»

Στο σημείο αυτό ο Αρχιεπίσκοπος καταδίκασε την παθητική αποδοχή και την συντήρηση όπως είπε της κατοχής και του εποικισμού, από μερίδα του κυπριακού Ελληνισμού:

«Όταν θητεύει στα καζίνα των κατεχομένων, όταν διαμένει και διασκεδάζει στα κλεμμένα ξενοδοχεία μας, όταν ταξιδεύει από το παράνομο αεροδρόμιο, ενισχύοντας την κατοχή και την οικονομία της. Πολύ περισσότερο όταν ξεπουλά την περιουσία του στην κατοχική δύναμη.»

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στάθηκε και στην «ηθική αποτελμάτωση» της κυπριακής κοινωνίας. Ένα κατρακύλισμα που όπως επισημαίνει μόνο ο ενανθρωπήσας Θεός μπορεί να αναχαιτίσει:

«Το στίγμα της οποίας, προσδιορίζεται σήμερα από τις ποικιλόμορφες απάτες και κλοπές, την εκμετάλλευση των θεσμών προς ίδιον όφελος, τη σήψη και τη διαφθορά.»

Σε δηλώσεις του εξάλλου κατά την αναχώρηση του από τον καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας χαιρέτησε την πρόταση του προέδρου για συναίνεση και συγκρότηση κυβέρνησης κοινής αποδοχής: «Οφείλουμε όλοι και ο πρόεδρος, να συνειδητοποιήσουμε ότι το βάρος του Εθνικού, ένας άνθρωπος δε μπορεί να τα σηκώσει, χρειάζεται και του άλλους και χρειάζεται και οι άλλοι να συνειδητοποιήσουν ότι είναι η πατρίδα μας.»

Στο μήνυμα των Χριστουγέννων στάθηκε και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην πανηγυρική λειτουργία. «Είναι μήνυμα χαράς, ελπίδας, αγάπης. Πρέπει όλοι να το εισπράξουμε και να το μεταφέρουμε σε αυτούς που το έχουν ανάγκη», είπε ο κ. Καδής.

Από πλευράς του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης εστίασε στα πολλά φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς που ξέθαψε όπως είπε η οικονομική κρίση.

Όποιος έκλεψε ή ατίμασε, υπεξαίρεσε πρέπει να πληρώσει. Δεν μπορεί το 1/3 του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, να εξαρτάται από τα κοινωνικά παντοπωλεία και κάποιοι μέσα από τα φέουδα τους να κάνουν πάρτι, είπε ο κ. Τορναρίτης. Το πάρτι, κατέληξε, τελείωσε και είναι η ώρα της κάθαρσης.

Πηγή: ant1iwo.com

Print Friendly, PDF & Email

Share this post