Προσφώνηση του Μακαριωτάτου στο Μαθητικό Συνέδριο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή

Αρχιεπίσκοπος

Προσφώνηση του Μακαριωτάτου στο Μαθητικό Συνέδριο στην Ιερά Αρχιεπισκοπή

«ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΖΩΗ» ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ.
ΔΕΥΤΕΡΑ 9  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Ἀγαπητοί μου  μαθητές καί μαθήτριες,

Καθώς σάς βλέπω ενώπιό μου γεμάτους  σφρίγος και παλμό  αναλογίζομαι ότι αξίζει να κάνουμε για σας οποιαδήποτε θυσία απαιτείται, προκειμένου να σας βοηθήσουμε να διαμορφώσετε έναν πνευματικό χαρακτήρα, ώστε να αναπτύξετε μια χριστιανική προσωπικότητα, η οποία   να εγγυάται μια υψηλού επιπέδου ποιότητα τής ζωής σας.

Γνωρίζουμε ότι οι καιροί στους οποίους ζείτε είναι εξαιρετικά δύσκολοι. Το κακό και η αμαρτία όχι απλώς επιπολάζουν αλλά συμπεριφέρονται με εωσφορική επίδειξη και «υπερηφάνεια», όπως, αναιδώς, διακήρυξαν τελευταίως.

Και το ερώτημα που τίθεται μπροστά σας είναι: θα ακολουθήσετε αυτό το ρεύμα όπως τα νεκρά ψάρια που ακολουθούν παθητικά το ρεύμα του ποταμού ή θα αντισταθείτε ως αγωνιστικές και θαρραλέες προσωπικότητες, για να δημιουργήσετε τις προϋποθέσεις για μια ποιοτικά ανώτερη ζωή; 

Νομίζω ότι η απάντηση είναι πολύ εύκολη. Δύσκολη είναι η πραγματοποίηση αυτής της απάντησης. Η δυσκολία όμως, τότε μόνο υπάρχει,  εάν θελήσετε να κάνετε μόνοι σας αυτό τον αγώνα. Τότε κινδυνεύετε να συντριβείτε στα τρικυμιώδη ρεύματα τής υλιστικής και ευδαιμονιστικής Ευρώπης.

Διότι η πάλη αυτή, κατά τον Απόστολο Παύλο «οὐκ ἔστιν  πρὸς αἷμα καὶ σάρκα, ἀλλὰ πρὸς τὰς ἀρχάς, πρὸς τὰς ἐξουσίας, πρὸς τοὺς κοσμοκράτορας τοῦ σκότους τοῦ αἰῶνος τούτου, πρὸς τὰ πνευματικὰ τῆς πονηρίας ἐν τοῖς ἐπουρανίοις» ( Εφ.6, 12).  Διότι πραγματικά δεν έχουμε να παλέψουμε με ανθρώπους, αλλά  η πάλη και ο πόλεμός μας είναι με τις αρχές και τις εξουσίες, με τα διαβολικά αυτά τάγματα, με τους κοσμοκράτορες που εξουσιάζουν το πλήθος των ανθρώπων που είναι βυθισμένοι στο ηθικό σκοτάδι που επικρατεί στον κόσμο αυτό. Καλούμαστε να παλέψουμε με τα πνευματικά όπλα που είναι γεμάτα πονηρία και κατοικούν ανάμεσα στον ουρανό και τη γη.

Αλλά, αγαπητοί μου μαθητές, όσο δύσκολος και αν είναι αυτός ο πνευματικός αγώνας, η  Εκκλησία, δια στόματος τού θείου Παύλου σας παρέχει τον απαραίτητο οπλισμό που θα σας οδηγήσει σε μία νίκη λαμπροφόρα. Σας συμβουλεύει: «διὰ τοῦτο ἀναλάβετε τὴν πανοπλίαν τοῦ Θεοῦ, ἵνα δυνηθῆτε ἀντιστῆναι ἐν τῇ ἡμέρᾳ τῇ πονηρᾷ καὶ ἅπαντα κατεργασάμενοι στῆναι» (Εφ.6,13). Επειδή ο αγώνας σας είναι φοβερός, γι’ αυτό πάρτε επάνω σας και φορέστε την πανοπλία που δίνει ο Θεός, για να μπορέσετε να αντισταθείτε την ημέρα που ο πειρασμός θα σας προσβάλει με δύναμη. Και αφού επιτελέσετε με ακρίβεια όλα τα καθήκοντά σας, να σταθείτε στη θέση σας και να την κρατήσετε καλά.

Συνεπώς, εάν φροντίσετε, από τώρα, να ενώσετε τη ζωή σας με τη Μητέρα  Εκκλησία  και την πηγή τής ζωής που είναι ο Σωτήρ τού κόσμου, ο Ιησούς Χριστός, τότε τα πράγματα αλλάζουν άρδην. Ο Αγώνας βέβαια πάντα θα είναι δύσκολος αλλά η Εκκλησία, που είναι «ὁ Χριστὸς ὁ εἰς τοὺς αἰῶνας παρατεινόμενος»  είναι σε θέση να σας παρέχει αενάως  όλα τα μέσα και τα όπλα για να διαμορφώσετε μια ολοκληρωμένη και ισχυρή πνευματική προσωπικότητα, η οποία θα είναι σε θέση, όχι μόνο να προβάλλει πνευματικές αντιστάσεις στα σειρηνώδη ρεύματα των καιρών μας αλλά και να αγωνίζεται σθεναρώς για τη δημιουργία ενός κόσμου ανώτερου. Ενός κόσμου στον οποίο να βασιλεύουν οι χριστιανικές αξίες της ζωής και τα ανώτερα ιδανικά τής πατρίδας, της οικογένειας, τής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μ’ ένα λόγο να βασιλεύει το ιδανικό στο οποίο στοχεύει η σημερινή σας συγκέντρωση.  Ποιοτική  δηλαδή χριστιανική ζωή.  

Ο δρόμος τής χριστιανικής Αρετής και βιοτής αναμφίβολα απαιτεί αγώνες, απαιτεί μεθοδικότητα, απαιτεί και θυσίες∙ κοσμικές όμως. Απαιτεί ταπείνωση και προσευχή· απαιτεί πάνω ἀπ’ ὅλα συμμετοχή στα ιερά Μυστήρια τής Εκκλησίας μας.

Όμως, όλα αυτά δεν είναι φορτία δυσβάστακτα. Αντίθετα, είναι αγώνες στους οποίους ενυπάρχει  μια ανείπωτη εσωτερική χαρά που νοηματοδοτεί τη ζωή τού νέου, διότι θεμελιώνουν τις προσδοκίες ενός ελπιδοφόρου μέλλοντος. Μάς το διαβεβαίωσε τούτο ο ίδιος ο Χριστός. « Δεῦτε πρός με πάντες οἱ κοπιῶντες καὶ πεφορτισμένοι, κἀγὼ ἀναπαύσω ὑμᾶς…  ὁ γὰρ ζυγός μου χρηστὸς καὶ τὸ φορτίον μου ἐλαφρόν ἐστιν» ( Ματθ.11, 28-30). 

Εμείς, ως Εκκλησία, είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι ο δρόμος τής χριστιανικής Αρετής, που σας  υποδεικνύουμε  είναι ο μόνος δρόμος που καταξιώνει και νοηματοδοτεί τη ζωή σας, και σας βοηθά να διαμορφώσετε μια ολοκληρωμένη προσωπι¬κότητα και να ζήσετε μια ζωή με ποιότητα.

Η Εκκλησία, αγαπητά μου παιδιά,  δια μέσου των αιώνων στάθηκε η κιβωτός τής σωτηρίας τού Ελληνισμού και η στοργική Μητέρα τού ποιμνίου της. Την ίδια ευθύνη αισθάνεται ότι έχει και σήμερα απέναντί σας. Γι’ αυτό και σας προτρέπουμε  να την αγαπήσετε με όλη σας την καρδιά και να αισθάνεστε ότι είστε συνειδητά και  επίλεκτα μέλη αυτής. Τότε σίγουρα θα αποκτήσετε μια χριστιανική προσωπικότητα, η οποία όχι μόνο θα προβάλλει πνευματικές αντιστάσεις στα σύγχρονα καταλυτικά και αντιχριστιανικά ρεύματα αλλά εσείς θα διαμορφώνετε τις προϋποθέσεις για μια ανώτερη ποιοτική ζωή.

Σας το εύχομαι από κέντρου καρδίας και με όλη την εν Κυρίω αγάπη  μου.


Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Β΄

Print Friendly, PDF & Email

Share this post