Χαιρετισμός Μακαριωτάτου προς το φιλανθρωπικό δείπνο Αγάπης

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Χαιρετισμός Μακαριωτάτου προς το φιλανθρωπικό δείπνο Αγάπης

 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

 Με πολλή χαρά απευθύνουμε εγκάρδιο χαιρετισμό αγάπης και τιμής προς τους αγαπητούς συνδαιτυμόνες του αποψινού δείπνου. Το πρόβλημα της πείνας ανέκαθεν αποτελούσε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που απασχολούσε την κοινωνία ανά τον κόσμο. Δυστυχώς, οι άοκνες προσπάθειες των διαφόρων εθελοντικών σωματείων και συνδέσμων, όπως ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας, έχουν σαν εφικτό στόχο, όχι την εξάλειψη του φαινομένου, αλλά τον κατά το δυνατόν περιορισμό του.Και αυτό, γιατί η κύρια αιτία εμφάνισης και εξάπλωσης του φαινομένου, που είναι η διαπλοκή συμφερόντων ανάμεσα στις οικονομίες των ισχυρών κρατών του κόσμου, δεν φαίνεται να εκλείπει, αλλά να διογκώνεται. Ως εκ τούτου, η λυπηρή εικόνα ανθρώπων που στερούνται τα στοιχειώδη προς το ζην είναι πλέον εμφανής και σε κοινωνίες ασυνήθιστες προς το φαινόμενο αυτό, όπως και η δική μας.

Η διαπίστωση βέβαια αυτή, σαφέστατα δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην απογοήτευση και στην εγκατάλειψη του αξιέπαινου αγώνα για περιορισμό της μάστιγας της πείνας, αλλά στην περαιτέρω ενδυνάμωση της αρετής της αλληλεγγύης και της αυτοθυσιαστικής προσφοράς προς τους εμπερίστατους συνανθρώπους μας.

Ο Χριστιανισμός δεν απευθύνεται μόνο στο νού του ανθρώπου, αλλά σε ολόκληρη την ύπαρξή του. Γι\’ αυτό και η χριστιανική πίστη δεν περιορίζεται στην αποδοχή των αληθειών του Χριστιανισμού, αλλά συμπεριλαμβάνει και τη μετουσίωση τους σε πράξη και ζωή. Και η άσκηση της αγάπης, ως εφαρμογή του περιεχομένου της πίστεως, αποτελεί ουσιώδες γνώρισμα της χριστιανικής ζωής. «Ἐν τοῦτῳ γνώσονται πάντες ὅτι ἐμοί μαθηταί ἐστέ, ἐάν ἀγάπην ἔχητε ἐν ἀλλήλοις» (Ἰω.13,35). Έτσι γίνεται προφανής ο λόγος, για τον οποίο οι Χριστιανοί θεώρησαν από την αρχή ως απαραίτητη την επίδοσή τους σε έργα αγάπης και φιλανθρωπίας. Το να μπορεί ο χριστιανός να δέχεται και παράλληλα να προσφέρει, ως αποτέλεσμα της πίστης του στον ζώντα Θεό, που είναι όλος αγάπη, είναι το μυστικό για να έχει πληρότητα ζωής.

Με τις λίγες αυτές σκέψεις ευχόμαστε στον Παγκύπριο Σύνδεσμο για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας κάθε επιτυχία στους ευγενείς και θεάρεστους στόχους του. Θερμότατα συγχαίρουμε τον Πρόεδρο του Συνδέσμου και αγαπητό εν Χριστώ αδελφό, Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο, όπως και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, για το πολυδιάστατο και σπουδαίο τους έργο.

Ευχόμαστε όπως ο Κύριος ευλογεί και στηρίζει πάντοτε το Σύνδεσμο, ώστε αυτός να συνεχίσει και στο μέλλον να επιτελεί με τον ίδιο ζήλο και ενθουσιασμό το θεάρεστο έργο της φιλανθρωπίας, και επιστέφει με κάθε επιτυχία τους υψηλούς του στόχους.

Ευχέτης προς Κύριον

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
12 Ιουνίου 2014.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post