Το μέλλον του κάθε τόπου είναι ελπιδοφόρο μόνο όταν υπάρχουν υγιείς οικογένειες

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Το μέλλον του κάθε τόπου είναι ελπιδοφόρο μόνο όταν υπάρχουν υγιείς οικογένειες

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α. Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ Κ. Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ Δ΄ ΚΛΗΡΙΚΟΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΚΑΙ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Εξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας
Πανιερώτατοι άγιοι αδελφοί,
τίμιον Πρεσβυτέριον,
αγαπητοί Σύνεδροι,
ευγενείς προσκεκλημένοι,

Χριστός Ανέστη!Με αισθήματα ιδιαίτερης ικανοποίησης χαιρετίζω τη Δ΄ Κληρικολαϊκή Σύναξη, την οποία με τόση επιμέλεια οργάνωσε η ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου με επικεφαλής τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη της, εν Χριστώ αδελφό, κύριο Βασίλειο.

Μέσα από τις διάφορες λειτουργικές, θρησκευτικές, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι ιερές μας Μητροπόλεις παγκυπρίως βλέπω με εσωτερική χαρά να πραγματώνονται οι αρχικοί μου στόχοι και οραματισμοί. Να  παράσχω τη δυνατότητα σε κάθε Μητρόπολη ξεχωριστά να αισθανθεί τη χαρά της αυτοτέλειας και της δημιουργικότητας. Να αναπτύξει το πνευματικό και επιστημονικό της δυναμικό, να καλλιεργήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον λόγο του Θεού στις ψυχές του ποιμνίου της και να το οδηγήσει στο «εύδιο λιμάνι» τής σωτηρίας.

Η ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου  επιτυγχάνει στους υψηλούς αυτούς στόχους, τόσο μέσα από τα ετήσια Αγιολογικά Συνέδρια, τα οποία βέβαια πιο πολύ έχουν επιστημονικό χαρακτήρα όσο και κυρίως μέσα από τις κληρικολαϊκές της συνάξεις, όπως είναι η παρούσα, η οποία εμπλέκει σ’ έναν πολύ μεγάλο βαθμό τον κλήρο και τον λαό τής Εκκλησίας μας σε ενότητα και συνεργασία.

Είναι πρόδηλα τα ευεργετικά αποτελέσματα της κοινωνίας κληρικών και λαϊκών. Πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι αδυνατούν να βιώσουν την εκκλησιαστική εμπειρία και αρμονία της Εκκλησίας ως σώμα με κεφαλή τον Χριστό, όταν χρησιμοποιούν τον όρο «Εκκλησία» εννοούν κυρίως τους κληρικούς, τους οποίους μάλιστα διακρίνουν σε ανώτερους και κατώτερους. Αυτό φυσικά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της ζωής της Εκκλησίας. Την Εκκλησία την απαρτίζουμε όλοι μαζί οι πιστοί. Και κληρικοί και λαϊκοί. Οι κληρικοί βεβαίως ηγούνται και ιερουργούν, έχουν δηλαδή την ειδική ιεροσύνη και ποιμαντική ευθύνη. Αλλά και οι λαϊκοί συμμετέχουν, με τη γενική ιεροσύνη, συμπροσεύχονται, μετέχουν των Μυστηρίων και με την ενεργό και απαραίτητη συμμετοχή τους στα εκκλησιαστικά δρώμενα ενισχύουν ηθικώς τους κληρικούς μας στην υψηλή τους αποστολή. Επιπρόσθετα, οι πιστοί συμπαρίστανται πρακτικά στους επισκόπους και ιερείς μας στην υλοποίηση του ιεραποστολικού έργου, για την πρόοδο όλου του πληρώματος της Εκκλησίας.

Αυτή τη συνεργασία και αλληλοσυμπαράσταση μπορούμε να την καλλιεργήσουμε βιωματικά και με τις κληρικολαϊκές συνάξεις, όπως είναι η παρούσα. Επιπλέον με τέτοιου είδους συνάξεις επιτυγχάνεται μια αγαστή συνεργασία ποιμένων και ποιμνίου καθώς και μια εσωτερική αλληλοεκτίμηση, η οποία σίγουρα θα αποδώσει αποτελεσματικά τους επιδιωκόμενους και αναμενόμενους πνευματικούς καρπούς.

Χαίρω από καρδίας, διότι την Δ΄ Κληρικολαϊκή Σύναξη θα εμπλουτίσει και η διάλεξη του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κύκκου και Τηλλυρίας, και αγαπητού εν Χριστώ αδεφλού, κ. Νικηφόρου,  που αναφέρεται στο πολύ μεγάλο και ουσιώδες θέμα της Οικογένειας. Όλοι πια ζούμε από κοντά τα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα της σύγχρονης κυπριακής οικογένειας και, με πατρικό ενδιαφέρον, ανησυχούμε πολύ έντονα. Και τούτο γιατί, γνωρίζουμε ότι η οικογένεια είναι το κύτταρο και το πνευματικό λίκνο της κοινωνίας μας. Και γνωρίζουμε επίσης πολύ καλά ότι το μέλλον του κάθε τόπου είναι ελπιδοφόρο μόνο όταν υπάρχουν υγιείς οικογένειες. Και μάλιστα οικογένειες που διαπνέονται από τα υψηλά χριστιανικά ιδανικά και βιώνουν όλα εκείνα που συναποτελούν και εκφράζουν την οικογενειακή εστία ως «κατ’ οίκον Εκκλησία» (Α΄ Κορ. 16,19). Γι’ αυτό και ας ενωτισθούμε τα μηνύματα τής ομιλίας τού Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας και ας αγωνιστούμε όλοι μας να τα μετουσιώσουμε σε βίωμα και πράξη, με προσευχή στον αναστημένο Κύριο και αγάπη προς τον άνθρωπο.

Περαίνων, εκφράζω την ευαρέσκειά μου προς τον αγαπητό εν Χριστώ αδελφό, Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και προς όλους όσοι ενεργά τον βοήθησαν για την οργάνωσή της Δ΄ Κληρικολαϊκής Σύναξης, επιδαψιλεύω τις ευχές τής Εκκλησίας και εύχομαι από κέντρου καρδίας πάσαν παρά Θεώ επιτυχία στις εργασίες της παρούσας Συνάξεως.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
9 Μαΐου 2014.

Μετ’ ευχών εγκαρδίων εν Χριστώ αναστάντι
† Ο Κύπρου Χρυσόστομος.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post