Χαιρετισμός Μακαριωτάτου στην εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και της Πρεσβείας της Ελλάδος

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Χαιρετισμός Μακαριωτάτου στην εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και της Πρεσβείας της Ελλάδος

Εξοχότατε κύριε Πρέσβυ τής Μητρός Πατρίδος, φίλε, κύριε Βασίλειε Παπαϊωάννου,
Κύριοι  Εκπρόσωποι Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Κύριοι Επίσημοι, Ευγενείς προσκεκλημένοι,

 

Η αγάπη τού Θεού μάς αξιώνει να ζούμε απόψε μια ακόμη χαρά, η οποία προέρχεται τόσο από το δείπνο αυτό,  όσο, και, κυρίως, από την πνευματική συνεστίαση, την οποία από κοινού οργανώνουν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και η Πρεσβεία τής Μητρός Πατρίδος, μέσα στα πλαίσια τής ανάληψης τής Προεδρίας τού Συμβουλίου τής Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία.                                   

Θερμές ευχαριστίες αναπέμπουμε προς τον Πανάγαθο Θεό, που μας αξιώνει  να βιώνουμε το σημαντικότατο τούτο ιστορικό γεγονός, το οποίο χαιρετίζουμε με αισθήματα  χαράς και ικανοποίησης.

Αναμφίβολα, η ίδρυση και η σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί για την Παγκόσμια ιστορία  ένα  ανεπανάληπτο γεγονός εξαιρετικής σημασίας. Και τούτο, γιατί, η ιδέα και το όραμα  μιας ενωμένης Ευρώπης  ξεπήδησαν μέσα από την οδύνη, τις στάχτες και την πυρίκαυστη εποχή των δύο Παγκοσμίων πολέμων.

Οι συνεχείς και  οι ανελέητες συγκρούσεις που αιματοκύλισαν την Ευρώπη στοίχισαν εκατομμύρια νεκρούς. Βασισμένο, λοιπόν, στην αδήριτη ανάγκη των πολιτών και των κρατών της Ευρώπης να οικοδομήσουν ένα ευτυχέστερο κοινό μέλλον, προέβαλε το όραμα μιας  ενωμένης Ευρώπης, το οποίο  να βασίζεται πάνω στις αξίες τής ελευθερίας και τής ειρήνης πρωτίστως, τού αλληλοσεβασμού, τής ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τής δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τής ισότητας των ευκαιριών αλλά και τής ευθύνης.

Μέσα ακριβώς σ’ αυτά τα πλαίσια τής ισότητας των ευκαιριών αλλά και τής ευθύνης η Κύπρος έχει σήμερα τη δυνατότητα να ασκεί την προεδρία τού Συμβουλίου τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατ’ αρχάς θεωρούμε το γεγονός τής ανάληψης τής Προεδρίας τού Συμβουλίου τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ημικατεχόμενη Πατρίδα μας, ως γεγονός μείζονος πολιτικής σημασίας και  ταυτόχρονα ως σημαντική στρατηγική επένδυση για την Κύπρο. Το μήνυμα τούτο θέλουμε παντοιοτρόπως να το περάσουμε μέσα από τα ευρύτερα στρώματα τού λαού μας. Θέλουμε να γίνει συνείδηση και στον τελευταίο Κύπριο πολίτη ότι η κρατική μας υπόσταση και η αναγνώρισή της τόσο από τον ΟΗΕ όσο από  την Ε.Ε. των οποίων είμεθα Μέλη, αποτελεί το ισχυρότερο όπλο το οποίο διαθέτουμε απέναντι στην Τουρκία και στον αγώνα που διεξάγουμε για απελευθέρωση τού Βόρειου τμήματος τής κατεχόμενης Πατρίδας μας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ασκούσα την προεδρία τού Συμβουλίου τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα αυτής, θα έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο, ο οποίος θα την αναδείξει στη συνείδηση των αξιωματούχων τής Ε. Ε., ως κράτος πολιτισμένο, που διέπεται από τις αρχές τής Ενωμένης Ευρώπης, πράγμα που θα μάς βοηθήσει να προβάλουμε και αμέσως και εμμέσως τα δίκαια αιτήματά μας για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τού λαού μας, που  τόσο βάναυσα καταπατούνται από την Τουρκία για τριανταοκτώ ολόκληρα χρόνια.

Σήμερα η Ε.Ε. ευρίσκεται σε μία πολύ κρίσιμη καμπή τού ιστορικού της γίγνεσθαι. Η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία μαστίζει ιδιαιτέρως και την Ευρώπη, δημιούργησε για τους Ευρωπαίους πολίτες μεγάλα ερωτηματικά για τις δυνατότητες της να εκπληρώσει τους υψηλούς ιδεολογικούς της στόχους, ανάμεσα στους οποίους είναι και η οικονομική ευδαιμονία τού πολίτη. Αυτό τουλάχιστο διαλάμβανε η  συνθήκη τής Λισσαβόνας, η οποία όρισε ως ένα από τους βασικούς της στόχους, αξιοποιούσα τις επιστημονικές της δυνατότητες, να καταστήσει την Ε.Ε. ως πρώτη οικονομική δύναμη τού κόσμου.

Σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή η Κύπρος ευρίσκεται στο τιμόνι τού Συμβουλίου τής Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλείται να δώσει δυναμικά το δικό της παρόν, τόσο  με το επιστημονικό της δυναμικό όσο και με τις εμπειρίες τού παρελθόντος και να συμβάλει αποφασιστικά στη δημιουργία μιας  πιο αξιόπιστης, πιο αποτελεσματικής  και φερέλπιδος Ευρώπης.

Εμείς, ως Εκκλησία Κύπρου, γνωρίζουμε ότι η κάθε κρίση για να προέλθει, προηγείται μια άλλη, αφανής μεν αλλά τα μάλιστα σημαντική. Είναι η κρίση των ηθικών αξιών και η απαξίωση αυτών από τον άνθρωπο. Γι’ αυτό και καλούμε τους πάντες να συνειδητοποιήσουν ότι η υπέρβαση τής οποιασδήποτε κρίσεως απαιτεί πρωτίστως εσωτερική ενδοσκόπηση, πνευματική καλλιέργεια και προσήλωση στις διαχρονικές αξίες τής ζωής και ιδιαιτέρως στις αξίες τού Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού, πάνω στις οποίες στηρίζεται το μεγάλο οικοδόμημα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον εξοχότατο πρέσβυ τής Μητρός Πατρίδος και λίαν αγαπητό μου φίλο κύριο Βασίλειο Παπαϊωάννου, για την από κοινού διοργάνωση τής αποψινής εκδήλωσης και να ευχηθώ   σ’ όλους σας να περάσετε μια όμορφη βραδιά, για την οποία είμαι σίγουρος.

Ολόθερμες ευχαριστίες εκφράζουμε επίσης και προς τον εκλεκτό φίλο κ. Μάρκο Πάσιη για την καθόλου φιλανθρωπική του δράση και για την αγαστή συνεργασία που έχει με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Τέλος εύχομαι στην Κυπριακή Δημοκρατία κάθε επιτυχία στην προεδρία τού Συμβουλίου τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το καλό τόσο τής Πατρίδας μας όσο και όλων των λαών τής Ευρώπης.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
15 Οκτωβρίου 2012.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post