Ομιλία της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στα Εγκαίνια της Έκθεσης Βιβλίου

Ομιλία της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στα Εγκαίνια της Έκθεσης Βιβλίου

Ομιλία της Α. Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στα Εγκαίνια της Έκθεσης Βιβλίου

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ  ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΥΠΡΟΥ
ΚΥΡΙΟ ΚΥΡΙΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ  Β΄ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

 

Μακαριώτατε Άγιε Αλβανίας, Άγιοι Αδελφοί, κύριε Υπουργέ τής Παιδείας,  κύριε Πρέσβη της μητέρας πατρίδος, αγαπητοί μου,

Μετά την πνευματική συνεστίαση και τη χριστιανική ανάταση που βιώσαμε από τις ωραίες προσφωνήσεις τού Αγίου Καρπασίας, τού Υπουργού Παιδείας και την εμβριθέστατη διάλεξη τού πεφιλημένου εν Κυρίω Αδελφού Αγίου Αλβανίας, νομίζω ότι μάλλον θα αποδομούσα το όλο συγκινησιακό κλίμα που δημιουργήθηκε στην ψυχοσύνθεσή μας, εάν, άρχιζα να μιλώ για την αξία τού βιβλίου και τής αγιογραφίας.

Έχω τη βαθύτατη πεποίθηση ότι όλοι μας ζήσαμε και μεγαλώσαμε με το βιβλίο στο χέρι και βιώσαμε τους όμορφους, τους δημιουργικούς και πνευματικούς κόσμους, στους οποίους μάς ανήγαγε. Και είμαι βέβαιος πως όλοι νοιώθουμε ότι σ’ ένα μεγάλο βαθμό οφείλουμε τόσο την επιστημονική μας κατάρτιση όσο και τη διαμόρφωση τού χαρακτήρα μας στο καλό βιβλίο. Γι’ αυτό και ένθερμη είναι η προτροπή μου  προς τους γονείς, να εφοδιάζουν συνεχώς τα παιδιά τους με παιδαγωγικά και χριστιανικά βιβλία, προκειμένου να τα βοηθήσουν να διαμορφώσουν έναν ισχυρό  πνευματικό και ιδιαίτερα χριστιανικό χαρακτήρα.

Ένα βιβλίο που καθοδηγεί την ψυχοσύνθεση τού μικρού παιδιού και του εφήβου σε μια Χριστοκεντρική θεώρηση τής ζωής, και σε μια βίωση στην οποία ερμηνεύει τα πάντα υπό το πρίσμα τής αιωνιότητας, εξασφαλίζει ταυτόχρονα και τις προϋποθέσεις για μια περαιτέρω καταξιωμένη σταδιοδρομία και μια ευτυχισμένη ζωή!

Διότι το καλό βιβλίο αποτελεί μια αέναη πνευματική πηγή από την οποία ενυδατώνεται η ψυχή τού ανθρώπου, καταρτίζεται επιστημονικά  και ανάγεται στις αιθέριες σφαίρες τής χαράς, τής δημιουργίας, τής συνειδητοποίησης τού χρέους και τής καλλιέργειας των υψηλών ιδανικών.

Ασφαλέστατα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στον κόσμο το 1445, στο Μαίντζ τής Γερμανίας, ήταν η Αγία Γραφή. Αποτελούσε την έκφραση τής ευγνωμοσύνης τού ανθρώπου προς τον Θεό, για το μέγα εκείνο επιστημονικό επίτευγμα και ταυτόχρονα μάς άφηνε το διαχρονικό μήνυμα ότι το βιβλίο αυτό πρέπει να αποτελεί εσαεί το πρώτο βιβλίο τής καρδιάς μας και τής μελέτης μας. Γιατί μ’ αυτό αναγόμεθα στις σφαίρες τής Θεότητας και τής αληθινής αποστολής μας!

Η Αγιογραφία και η ψηφιδογραφία επίσης αποτελούν μια από τις ευγενέστερες εκφάνσεις τής ανθρώπινης ψυχής. Αποτελεί μια νοερά προσευχή «ψυχαίς καθαραίς και αρυπώτοις  χείλεσιν». Γιατί κάθε πινελιά  και κάθε ψηφίδα είναι και μια ανάταση τής ψυχής προς τα Θεία.

Οι δημιουργοί των ιερών αυτών καλλιτεχνημάτων, είμαστε βέβαιοι ότι, έχουν σαφή επίγνωση τής υψηλής  και ιστορικής τους αποστολής καθώς και της διαχρονικής και διδακτικής αξίας των έργων τους. Γι’ αυτό και επιθυμούν να προσφέρουν, μέσω αυτών, όχι μόνο την καλλιτεχνική τους έκφραση, η οποία όντως είναι εκπληκτική και διαποτισμένη από την έννοια τού κάλλους και τού μέτρου, αλλά προ παντός και κυρίως να βοηθήσουν τον πιστό να αίρεται, μέσω αυτής, στις αιθέριες πνευματικές σφαίρες τής θέωσης και τής  λύτρωσης.

Γι’ αυτό και επιθυμώ όχι μόνο να ευχαριστήσω αλλά και να συγχαρώ θερμά όλους τους αγιογράφους και ψηφιδογράφους, οι οποίοι με πολύ μεγάλη προθυμία απέστειλαν τα έργα τους για να εμπλουτίσουν την έκθεση αυτή.

Στους χαλεπούς και δυσχειμέρους καιρούς που ζούμε, ας αφήσουμε τον πλούτο τής ιερής αυτής καλλιτεχνίας, που η αγάπη τους μάς προσφέρει για γνώση και πνευματική μεταρσίωση, να μιλήσει στις ψυχές μας, για να γευτούμε το  λυτρωτικό μέγεθος τής αγάπης τού Θεού. Να νοιώσουμε, μέσω των ιερών εκθεμάτων, την ηδύπνοη παρουσία του Κυρίου, να βιώσουμε το θυσιαστικό Του πνεύμα, να καλλιεργήσουμε ακόμη περισσότερο την πίστη μας προς τον Χριστό, να αντλήσουμε ελπίδα            απ’ Αυτόν και να γεμίσει η ψυχή μας με αισιοδοξία για το μέλλον.

Ας ευχαριστήσουμε τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο, καθώς και όλους τους συνεργάτες του, τόσο για την άρτια οργάνωση τής εβδομάδας βιβλίου και πολιτισμού όσο και για την αποψινή έκθεση βιβλίου, αγιογραφίας και ψηφιδογραφίας.

Έκθεση φωτογραφιών

Print Friendly, PDF & Email

Share this post