Η Εκκλησία θα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια για συντήρηση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Η Εκκλησία θα παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια για συντήρηση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα

Η Εκκλησία θα βρίσκεται δίπλα στους εργολάβους που ανέλαβαν το έργο της συντήρησης του Μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, παρέχοντάς τους κάθε δυνατή βοήθεια, όπως δήλωσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος. Ανέφερε, παράλληλα, ότι το όλο κόστος του έργου θα ανέλθει στα 2,2 εκ. Ευρώ, 300 δηλαδή χιλιάδες λιγότερο από την αρχική εκτίμηση, ενώ εξέφρασε και την αισιοδοξία του ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν σε λιγότερο από 22 μήνες που είναι το χρονοδιάγραμμα.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Μακαριώτατος είπε ότι οι εργολάβοι για το έργο συντήρησης του Αποστόλου Ανδρέα, τόσο ο Ε/κ όσο και ο Τ/κ είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη συντήρηση και γι\’ αυτό το λόγο η Εκκλησία θα ξεκινήσει μια προεργασία καθαριότητας του χώρου ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες.

«Γι\’ αυτό εντός των ημερών θα μετακινήσουμε ότι υπάρχει μέσα στην Εκκλησία και, μάλιστα, την εικόνα του Αγίου θα την μεταφέρουμε σε χώρους που έχουν προετοιμαστεί από την UNOPS, εκεί που μένει και ο ιερέας, ώστε ο λαός να μπορεί να μεταβαίνει στην Μονή του Αποστόλου Ανδρέα απρόσκοπτα να προσκυνά την εικόνα», ενώ θα υπάρχει πρόσβαση και προς το αγίασμα, είπε.

Σημείωσε ότι δεν έχει σημασία ότι θα αρχίσουν οι εργασίες εντός του ναού, καθώς η εικόνα θα είναι σε ένα πρόχειρο μικρό εκκλησάκι, όπως θα διαμορφωθεί, στο οποίο οι πιστοί θα μπορούν να προσκυνήσουν την εικόνα αλλά και να παρακολουθήσουν τις ακολουθίες.

Ο Μακαριώτατος δήλωσε ότι η Εκκλησία θα προσπαθήσει να είναι κοντά στους εργολάβους για να τους παρέχει ότι χρειαστούν, προσθέτοντας πως οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις άδειες του Αυγούστου, και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε 22 μήνες. Εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν και πιο νωρίς από τον αρχικό τους σχεδιασμό.

Ερωτηθείς αν υπήρξε αλλαγή στο κόστος συντήρησης του Μοναστηριού, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ότι με βάση το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί με τους εργολάβους, το κόστος είναι λιγότερο κατά 300 χιλιάδες ευρώ απ` ότι αρχικά υπολογιζόταν. Συγκεκριμένα, από τα 2,5 εκ ευρώ, το έργο θα κοστίσει 2,2 εκ., κάτι, που όπως είπε, είναι πολύ θετικό.

«Δυστυχώς», συνέχισε, «από τα 2,5 εκ. που θέλαμε, το 1 εκ. έχουμε μαζέψει. Η Αρχιεπισκοπή έκανε δάνειο για τα υπόλοιπα, αλλά εβρισκόμεθα από οικονομικής απόψεως όχι σε καλό επίπεδο. Πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε από τη Μεγάλη Βρετανία με τους καλά εγκατεστημένους εκεί Κυπρίους ότι θα παίρναμε μισό εκ. αλλά δεν τα καταφέραμε», πρόσθεσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι το Μοναστήρι θα συντηρηθεί και εξέφρασε την πίστη ότι ο λαός είναι πολύ ευαίσθητος και όταν θα αρχίσει η συντήρηση θα είναι πολλοί εκείνοι που θα συνεισφέρουν.
Απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση, είπε ότι τα 2,5 εκ. Ευρώ ήταν η αρχική εκτίμηση της UNDP, αλλά οι εργολάβοι, κοστολόγησαν την όλη εργασία ελαφρώς πιο κάτω.

Όσον αφορά στην προκαταρκτική εργασία καθαριότητας του χώρου, είπε ότι αν οι εργασίες αυτές ολοκληρωθούν σε 15 ημέρες, μπορούν να ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης. Ωστόσο, όπως ανέφερε, μεσολαβεί ο Αύγουστος που είναι μήνας αδειών και συνήθως οι εργολάβοι δεν ξεκινούν ένα έργο για μια βδομάδα.

Ερωτηθείς για το χώρο που θα βρίσκεται η εικόνα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι είναι οι αίθουσες που έχουν συντηρηθεί και όπου διαμένει και ο ιερέας του Μοναστηριού. «Εκεί θα διαρρυθμίσουμε μια μεγαλύτερη αίθουσα σε εκκλησάκι», είπε, και πρόσθεσε πως τις εργασίες αυτές θα τις κάνει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος με την διαχειριστική επιτροπή και κάποιους χωριανούς που θα βοηθήσουν.

Πηγή: ΚΥΠΕ.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post