Δηλώσεις Μακαριωτάτου για τις συνομιλίες

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Δηλώσεις Μακαριωτάτου για τις συνομιλίες

Η θέση της Εκκλησίας είναι ότι, εάν οι Τούρκοι δεν λογικευτούν, θα ναυαγήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β\’ στην Πάφο.

Ο Μακαριώτατος, μετά το πέρας του μνημόσυνου του Γεώργιου (Κοκή) Ιωαννίδη που τελέστηκε στην εκκλησία της Παναγίας Παντάνασσας, ανέφερε πως διαχρονικά η Εκκλησία επαγρυπνεί ούτως ώστε να μην δεσμευτεί αρνητικά αυτός ο λαός και να μην είναι οι τελευταίοι Έλληνες που θα κατοικήσουν σε αυτόν τον τόπο. “Έχουμε πλήρη συνείδηση της αποστολής μας και θα πράξουμε στο ακέραιο, όπως πάντοτε, το καθήκον μας για το καλό αυτού του τόπου και αυτού του λαού”, είπε.

Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συνομιλίες έπρεπε να ξεκινήσουν, προκειμένου να δοθεί μια ακόμη ευκαιρία στους Τουρκοκυπρίους, εάν πράγματι επιθυμούν να ζήσουν μαζί με τους Ελληνοκύπριους ευτυχισμένοι, σε μιαν πραγματική ομοσπονδία. “Εμείς”, είπε, “είμαστε στη διάθεσή τους”.

Εξέφρασε ωστόσο ανησυχία, λέγοντας πως οι συνομιλίες πολύ σύντομα θα αποτελματωθούν γιατί οι Τούρκοι και δη η Άγκυρα δεν ομίλησε, ούτε ομιλεί ούτε και θα ομιλήσει για καθαρή ομοσπονδία, αλλά μιλά πάντοτε για συνομοσπονδία.

Ανέφερε ότι όλοι είναι όλοι μάρτυρες ότι ο Τούρκος Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών μιλούν “χωρίς ντροπή” για δύο κράτη. Ξεκαθάρισε, επίσης, πώς δυο κράτη δεν είναι ομοσπονδία και ευχήθηκε να λογικευτούν. “Εάν δεν λογικευτούν, δεν νομίζω ότι πάμε για λύση, αλλά πάμε για ναυάγιο των συνομιλιών”, είπε, προσθέτοντας πως “αυτή είναι η θέση της Εκκλησίας”.

Ερωτηθείς για το Δημοκρατικό Κόμμα, είπε πως το ΔΗΚΟ είναι κόμμα δημοκρατικό, παίρνει δημοκρατικές αποφάσεις και προχωρά. “Έχουμε πλουραλιστική δημοκρατία στον τόπο μας, και έτσι ο καθένας κάνει εκείνο που του λέει η συνείδηση του, και όσον αφορά το εθνικό θέμα η εθνική του συνείδηση”, είπε.

Το ΔΗΚΟ, είπε, “αν θα φύγει από την Κυβέρνηση είναι δική του δουλειά, και όχι δουλειά δική μου, ούτε της Κυβέρνησης». Η Κυβέρνηση υπάρχει, και αν φύγουν οι Υπουργοί του ΔΗΚΟ θα συμπληρωθούν με άλλους Υπουργούς, ανέφερε.

Επίσης, ξεκαθάρισε πως δεν έχει σχέση αν θα φύγει ένα κόμμα από την Κυβέρνηση, αλλά αν όλος ο πολιτικός κόσμος θα σταθεί φρουρός ούτως ώστε στις συνομιλίες να μην παρεισφρήσει κάτι το αρνητικό που θα περιληφθεί στο δημοψήφισμα.

Για αυτό, είπε, “καλέσαμε εμείς ως Εκκλησία όλον τον πολιτικό κόσμο να επαγρυπνεί στο εθνικό θέμα και να είναι κοντά στις συνομιλίες”. Ερωτηθείς κατά πόσο θα μιλήσει με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για το θέμα, ο Μακαριώτατος ανέφερε πως δεν έχει τίποτα εναντίον του Νικόλα Παπαδόπουλου, με τον οποίο, είπε, συναντήθηκαν και θα συναντηθούν πολλές φορές.

Ξεκαθάρισε, επίσης, πως το να διαφωνεί κανείς είναι δικαίωμά του και σημείωσε πως όταν υπάρχει διαφωνία αυτό αποτελεί υγιή δημοκρατία, ενώ αντίθετα όταν συμφωνούν όλοι τότε αυτό είναι δικτατορία και κάτι δεν πάει καλά. “Δεν θα βάλουμε φίμωτρο στον οποιονδήποτε”, πρόσθεσε.

Η Εκκλησία, ανέφερε, έχει αποφασίσει να μην παίξει το χαρτί κανενός, έχει καθαρά άποψη δική της, έχει συμβουλευτεί ειδικούς και πράττει το καθήκον της στο ακέραιο.

Επειδή η Εκκλησία δεν επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τον πατριωτισμό του κυπριακού λαού, λέει απερίφραστα την άποψή της, χωρίς ωστόσο να επιθυμεί να χειροκροτηθεί από κανένα, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post