Δοξολογία επί τω νέω έτη 2014

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Δοξολογία επί τω νέω έτη 2014

Την Τετάρτη, 1η Ιανουαρίου 2014, με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Βασιλείου, η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος λειτούργησε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου, στη Λευκωσία, συμπαραστατούμενους από το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, προέστη της Δοξολογίας επί τω νέω έτη, συμπαραστατούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Νεαπόλεως και Μεσαορίας.

Την Α. Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης. Επίσης, παρέστησαν ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Βασίλης Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής κ. Νίκος Τορναρίτης, ο Γ. Γραμματέας των Οικολόγων κ. Γιώργος Περδίκης, εκπρόσωποι κομμάτων, ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. Βάσος Λυσσαρίδης, η Επίτροπος των Δικαιωμάτων του Παιδιού κ. Λύδα Κουρσουμπά, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, και άλλοι επίσημοι και πλήθος πιστών.

Μετά τη Δοξολογία ο Μακαριώτατος δέχθηκε τις ευχές όλων παρισταμένων στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και έκοψε την Βασιλόπιττα και ευχήθηκε σε όλους τα δέοντα με την ευκαιρία της πρωτοχρονιάς.

Μιλώντας προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ευχήθηκε προς όλο τον κυπριακό λαό και εξέφρασε αισιοδοξία.

Επισήμανε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος ότι «παρά τις δυσκολίες που βιώνουμε εδώ και δύο χρόνια, ο λαός μας έχει αρκετές δυνάμεις και ο νέος χρόνος θα είναι καλύτερος από τον περσινό.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα όπως βρεθεί λύση στο εθνικό μας ζήτημα, κατά τη διάρκεια του νέου έτους.

Υπογράμμισε με έμφαση ότι «η μεγάλη μας προσπάθεια είναι να καταλήξουμε στη λύση του κυπριακού προβλήματος που θα μας απαλλάσσει από την τουρκική κατοχή και θα επανενώσει την πατρίδα μας».

«Για να το πετύχουμε αυτό», συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, «πρέπει να στοχεύουμε προς μια κατεύθυνση, προς εκείνη που δημιουργεί λύση διαρκή, βιώσιμη και μόνιμη. Υπάρχουν» πρόσθεσε «σκέψεις για το πως θα χειριστούμε το θέμα». Τόνισε με νόημα ότι «εμείς δεν έχουμε σχέδιο Β΄».

Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ότι «ένα είναι το σχέδιο, να απαλλαγούμε από την κατοχή και να επανενώσουμε την πατρίδα μας».

Παρέπεμψε στις αρετές του κυπριακού Ελληνισμού και τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, πως «η Εκκλησία θα εργαστεί σκληρά για να ξεπεραστούν τα προβλήματα».

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουσίλης, σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, παρέπεμψε στην κρισιμότητα της νέας χρονιάς, λέγοντας ότι «αυτός ο χρόνος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την προκοπή και ευημερία όλων μας», και ευχήθηκε «ν’ αποβεί όπως τον έχουμε προγραμματίσει και να τελειώσει μ’ αποτελέσματα θετικά».

Ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, κ. Βασίλης Παπαϊωάννου,στις δικές του δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, μετέφερε τις ευχές της μητρός πατρίδος στον κυπριακό Ελληνισμό.

Από το Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post