Επίσκεψη του Μουφτή στα μουσουλμανικά μνημεία της Λευκωσίας
Ο Μουφτής των Τ/κ Δρ. Ταλίπ Αταλάι, μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β` επισκέφθηκε την Τρίτη, 3 Ιουνίου 2014, όλα τα μουσουλμανικά μνημεία της Λευκωσίας και προσευχήθηκε στο τέμενος Ταχτακαλέ. Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη Μουφτή μετά από 51 χρόνια και έγινε κατορθωτή στα πλαίσια του διαθρησκευτικού διαλόγου, που αναπτύσσεται υπό την αιγίδα της Σουηδικής Πρεσβείας στη Λευκωσία,
Τον κ. Αταλάι καλωσόρισε εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό, ο π. Σάββας Χατζηιωνάς, γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Ναοδομίας, Μνημείων και Τέχνης, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς την Κυβέρνηση της Σουηδίας και τη Σουηδική Πρεσβεία για τη μεσολάβησή τους που κατέστησε κατορθωτό τον διάλογο μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου.
«Στη διάρκεια αυτού του διαλόγου έχουν κατορθωθεί μερικά πράγματα, όπως ακριβώς η προώθηση της θρησκευτικής ελευθερίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πάνω σ` αυτή την αρχή επιδιώκουμε κι εμείς την πρόσβαση σε όλα μας τα μνημεία, την επιδιόρθωση τους, τη λειτουργία τους, τη χρήση τους για το σκοπό για τον οποίο έχουν χτιστεί».
Ο πάτερ Σάββας υπενθύμισε ότι ήδη «μέσα από αυτό το διάλογο έχει κατορθωθεί η μερική επιδιόρθωση αρκετών μνημείων από το ΕΒΚΑΦ και έχουν γίνει κοινές επισκέψεις με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Κύπρου σε όλη την Κύπρο, όπου έχουν υποδειχθεί κάποια μνημεία και μπορέσαμε έτσι να προχωρήσουμε έστω αθόρυβα στη στήριξη αυτών των μνημείων μέχρι που μέσα από κάποια λύση να μπορέσουμε να τα επιδιορθώσουμε όλα».
Από την πλευρά του, ο κ. Αταλάι, εξέφρασε τη θέση ότι η παρουσία του αποτελεί απόδειξη ότι τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να γιατρευτούν και να μετατραπούν σε θετικά. Ευχαρίστησε την Κυβέρνηση της Σουηδίας και την Πρεσβεία της χώρας στη Λευκωσία, καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β`.
Μετά από 51 χρόνια, είπε, με το θέλημα του Θεού θα προσφέρουμε τις προσευχές μας σ` αυτή την τουρκική γειτονιά, σ` αυτό το τέμενος.
Παρόλο που λείπουν κάποια στοιχεία, ανέφερε, δεν πρόκειται να τα αναδείξουμε, προσθέτοντας ότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι ότι βρισκόμαστε εδώ και μπορούμε να προσευχηθούμε.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μόνιμη ειρήνη στην Κύπρο θα αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για ολόκληρη την περιοχή και ότι το μήνυμα ειρήνης του Ισλάμ, μαζί με το μήνυμα ειρήνης των άλλων πίστεων θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σ` αυτή την προσπάθεια.
Στο παρελθόν έχουμε ζήσει ειρηνικά, είπε, προσθέτοντας ότι μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά και στο μέλλον. Η σημερινή του επίσκεψη, πρόσθεσε, αποτελεί ένα πολύ καλό βήμα προς την ειρηνική συνύπαρξη.
Στη σημαντικότητα αυτής της επίσκεψης και σε προσωπικό επίπεδο αναφέρθηκε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΕΒΚΑΦ κ. Ραούφ Ερσενέλ, ο οποίος, όπως είπε, γεννήθηκε σε αυτή τη γειτονιά και το 1963, σε ηλικία τεσσάρων χρονών, η οικογένεια του έφυγε για πάντα.
Μας είπαν ότι μόνο εμείς υποφέραμε, είπε, νομίζαμε ότι μόνο εμείς κλάψαμε, για να συνεχίσει ότι πριν από τρεις εβδομάδες στην πρώτη λειτουργία που έγινε στο Αρμένικο μοναστήρι, είχε την ευκαιρία να συναντήσει Αρμένιους, οι οποίοι είχαν αναγκαστεί επίσης να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Χτίσαμε τις ζωές μας πάνω στις αναμνήσεις μας, το ίδιο και εκείνοι, ανέφερε ο κ. Ερσενέλ, προσθέτοντας ότι μοιραζόμαστε πολλά, με το πιο σημαντικό την ανθρωπιά μας. Ανακαλύψαμε, συμπλήρωσε, ότι μοιραζόμαστε επίσης τα δάκρυά μας και ότι έχουμε ισχυρούς δεσμούς αδελφοσύνης.
Ευχαρίστησε ακόμη τη Σουηδική Κυβέρνηση και τους λειτουργούς της Πρεσβείας που εργάζονται υποβοηθητικά στο διαθρησκευτικό διάλογο, καθώς και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, με την πρωτοβουλία του οποίου ξεκίνησε αυτός ο διάλογος.
Σημαντική και ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή επίσκεψη σε δική του σύντομη δήλωση ο Πρεσβευτής της Σουηδίας στη Λευκωσία Klas Gierow, ο οποίος εξέφρασε ταυτόχρονα την άποψη ότι η σημερινή επίσκεψη αποτελεί ουσιαστική απόδειξη ότι είναι δυνατή η οικοδόμηση εμπιστοσύνης.
Το βλέπουμε σήμερα, το έχουμε δει και προηγουμένως, είπε, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχει ακόμη δρόμος για να διανυθεί.
Η σημερινή επίσκεψη αποτελεί καλό οιωνό για το μέλλον και θεωρώ ότι ο διαθρησκευτικός διάλογος και όλοι όσοι εμπλέκονται σ` αυτόν έχουν δείξει ότι μπορούν να εργαστούν και να σημειώσουν συνεχή πρόοδο, ανέφερε τέλος.
Πηγή: ΚΥΠΕ