H Eκκλησία δεν θα κάνει περικοπές στο κοινωνικό της έργο

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

H Eκκλησία δεν θα κάνει περικοπές στο κοινωνικό της έργο

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013,  μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας, ερωτήθηκε από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για τα θέματα που απασχολούν την Εκκλησία και τους πολίτες.

Όσον αφορά τη συνάντηση τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013, του Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσε ότι δεν αναμένει θετικά αποτελέσματα.

Επισήμανε ο Μακαριώτατος ότι από τη στιγμή που θέλουν δύο κράτη στην Κύπρο δεν πιστεύει ότι θα γίνει κάτι το θετικό.

Όμως, σημείωσε ότι καλά κάνει ο Πρόεδρος να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να μην βρεθεί κανείς να τον κατηγορήσει ότι δεν θέλει λύση του εθνικού μας προβλήματος.

Ο Μακαριώτατος ερωτήθηκε για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, ως μία από τις πτυχές της προσφοράς της μαζί με το πνευματικό και σωτηριολογικό, το εκπαιδευτικό, το κοινωνικό κ. ά. Πως συνεχίζεται με την οικονομική ύφεση, η οποία επηρέασε και τα έσοδα της Εκκλησίας.

Υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ότι η Eκκλησία δεν θα κάνει περικοπές στο κοινωνικό της έργο, παρά τη μείωση των εσόδων της για τρίτο συνεχές έτος.

Το ποσό που απώλεσε η Αρχιεπισκοπή μόνον (εκτός οι άλλες εκκλησιαστικές περιφέρειες της Εκκλησίας της Κύπρου), είναι γύρω στα 9,5 εκατομμύρια τον χρόνο. Πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος, ότι  έχουν μειωθεί και τα ενοίκια των καταστημάτων, των διαμερισμάτων κ. ά. έσοδα.

Την ίδια ώρα ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επηρεαστεί το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.

«Θα συνεχίσουμε αμείωτα σ\’ όλους τους τομείς και στη φιλανθρωπία και γενικά στα τρόφιμα προς αυτούς που έχουν ανάγκη. Σε υποτροφίες των νέων που θέλουν να σπουδάσουν και δεν είναι εις θέσην, ως επίσης και εκείνοι οι οποίοι είναι ασθενείς».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναμένει ότι το τρέχον έτος θα κλείσει με ζημίες τόσο στην Τράπεζα Κύπρου όσο και στην Ελληνική.

Όσον αφορά τη στελέχωση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας ο Κύπρου Χρυσόστομος ανέφερε ότι θα προτείνει σύντομα τα δύο μέλη που αναλογούν στην αρχιεπισκοπή.

Ερωτήθηκε για δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινής» για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε με το δικό του τρόπο: «Γελώ όταν ακούω τις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον μου», τις οποίες χαρακτήρισε ως κακοήθεις.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας τόνισε ότι έχει μια πορεία ζωής και έχει αποδείξει εμπράκτως την αγάπη του, προς την Εκκλησία. «Δεν μπορεί να με κατηγορήσει κανένας», σημείωσε, «ότι καταχράστηκα της θέσεως μου, ότι επέτρεψα σε κανένα να εκμεταλλευτεί την φιλία ή την συγγένεια που είχε μαζί μου».

«Έχω ήσυχη την συνείδηση μου», υπέδειξε ο Μακαριώτατος και τόνισε ότι «δεν τον αγγίζουν οι κατηγορίες». Κάλεσε όλους όσοι αγαπούν την Εκκλησία, ως όφειλαν, να έλθουν στην Αρχιεπισκοπή, για να λάβουν απαντήσεις.

Τέλος, ανέφερε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος «από την στιγμή που εισήλθα στην Εκκλησία, δεν ανήκω στον εαυτό μου, αλλά ανήκω σε όλους, ανήκω στην Εκκλησία».

Print Friendly, PDF & Email

Share this post