Συνέντευξη Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για τη νέα Μητρόπολη Τριμυθούντος

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Συνέντευξη Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για τη νέα Μητρόπολη Τριμυθούντος

Η νέα Μητρόπολη Τριμυθούντος θα προσφέρει άριστες υπηρεσίες διαχρονικά ανέφερε στη «ΔΑΛΙΝΕWS» ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Οι άδειες έχουν υποβληθεί, τόνισε ο Μακαριώτατος, σημειώνοντας ότι η οικονομική κρίση έχει φυσιολογικά επηρεάσει την πορεία ανέγερσης της. «Ο χρόνος δεν μας πιέζει» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επισημαίνοντας ότι στο χώρο όπου θα ανεγερθεί το Μητροπολιτικό μέγαρο θα επιβληθεί το κέντρο της Νέας πόλης του Ιδαλίου. Το Δάλι επιλέγηκε ως η εκκλησιαστική πρωτεύουσα της περιοχής κυρίως λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τόνισε ότι το Δάλι είναι το κέντρο της Μητροπολιτικής περιφέρειας και εύκολα όλοι οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να επισκεφθούν τα γραφεία της Μητρόπολης.

Μακαριώτατε που βρίσκεται το θέμα της ανέγερσης της νέας Μητρόπολης Τριμυθούντος;

Έχουμε δυο τινά. Από τη μια είναι οι άδειες οι οποίες δεν έχουν ακόμα εκδοθεί. Έχουμε υποβάλει τα σχέδια αλλά ακόμα έχουμε κάποιες δυσκολίες. Το ουσιαστικότερο είναι η οικονομική δυσχέρεια. Μόλις θα έχουμε τα χρήματα θα ξεκινήσουμε την ανέγερση του Μητροπολιτικού Μεγάρου. Δεν μας πιέζει ο χρόνος γιατί έχουμε κάνει ένα αξιοπρεπές κατάλυμα στο  Μητροπολίτη να μένει με τη συνοδεία του.  Η Μητρόπολη εκεί λειτουργεί άψογα. Αυτό βέβαια δεν μας επαναπαύει. Θα είμαστε ευτυχής όταν δούμε και το μέγαρο να τελειώνει γιατί θέλουμε όλες τις Μητροπόλεις να δουλεύουν άριστα, θέλουμε να τους παρέχουμε όλες τις διευκολύνσεις να έχουν τα γραφεία τους και πρόσβαση στο κοινό να μπορούν εύκολα οι πολίτες  να βλέπουν το Μητροπολίτη τους. Πιστεύουμε ότι το Δάλι είναι το κέντρο της Μητροπολιτικής περιφέρειας και με ελάχιστη προσπάθεια μπορεί και από το πιο μακρινό χωριό της επαρχίας μέσα σε λίγα λεπτά να βρίσκεται στο Δάλι, στο κέντρο της  επαρχίας. Σήμερα ενοικιάζουμε κάποια γραφεία και εξυπηρετείται ο Χριστιανός μας αλλά θα μπορεί να εξυπηρετείται πιο ομαλά με την ανέγερση του νέου Μητροπολιτικού μεγάρου. Εύχομαι πολύ σύντομα να δούμε το έργο ολοκληρωμένο.

Τι θα περιλαμβάνει το νέο κτίριο της Μητρόπολης Τριμυθούντος;

H Mητρόπολη δεν θα είναι πολύ μεγάλη αλλά θα προσφέρει άριστες υπηρεσίες διαχρονικά. Όπως η Αρχιεπισκοπή παρόλο που έχει 60 χρόνια που έχει κτιστεί το κτίριο μας εξυπηρετεί θαυμάσια και θα μας εξυπηρετεί και μετά από 100 χρόνια, 200, 500 χρόνια. Ακριβώς θέλουμε να είναι μουσεία σε χώρους εξυπηρέτησης του κοινού. Δεν μας ενδιαφέρει  η δική μας ανάπαυση. Τα διαμερίσματα που θα μένουμε εμείς μπορεί να είναι απλά και λιτά. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι τα γραφεία και οι χώροι που εξυπηρετούν το κοινό. Θα πρέπει διαχρονικά να είναι σε θέση να εξυπηρετούν . Με τη λίγη εμπειρία που έχω τρία πράγματα χρειάζεται μια Μητρόπολη. Γραφεία που να μπορούν να εξυπηρετούν τον κόσμο, ένα συνοδικό που πρέπει να έχει κάποια έκταση για να μπορούν κάποιες τελετές να γίνονται μέσα στο Μέγαρο και η τραπεζαρία που μπορεί να χρειάζεται 5 – 10 φορές το χρόνο και εκείνη είναι σε θέση να εξυπηρετεί το κοινό. Όταν θέλει ο δεσπότης να καλέσει τους εκπροσώπους του λαού δεν μπορεί να έχει μια τραπεζαρία 8 – 10 ατόμων που έχει ένα σπίτι. Πρέπει να έχει μια τραπεζαρία που να χωρεί 40 – 50 άτομα για να μπορεί να δέχεται τους εκπροσώπους του λαού και ένα συνοδικό να μπορεί να καλέσει ένα ιερατικό συνέδριο, να μπορέσει να χωρεί τους κληρικούς της επαρχίας. Χρειάζεται 5 – 10 φορές το χρόνο να τους καλεί ο Μητροπολίτης να τους ομιλεί, να τους ενθαρρύνει, να δίνει τις συμβουλές του προς τους κληρικούς μας.

Σημαντική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η περιοχή όπου θα ανεγερθεί η Μητρόπολη Τριμυθούντος. Εκεί προγραμματίζεται να γίνει η ανάπλαση του πυρήνα του Ιδαλίου.

Θα επιβληθεί εκεί που θα κτιστεί το Μητροπολιτικό μέγαρο ως το Κέντρο της Νέας Πόλης του Ιδαλίου. Εκεί θα το επιβάλει το νέο Μητροπολιτικό μέγαρο.

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post