Αρχιεπίσκοπος: Ο εθελοντισμός βρίσκεται σε πολύ ψηλά επίπεδα

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Αρχιεπίσκοπος: Ο εθελοντισμός βρίσκεται σε πολύ ψηλά επίπεδα

Ο εθελοντισμός βρίσκεται σε πολύ ψηλά επίπεδα στην Κύπρο, ωστόσο χρειάζεται περισσότερος συντονισμός και περισσότερο νοικοκύρεμα, δήλωσε την Παρασκεύη, 6 Σεπτεμβρίου 2013, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Εθελοντισμού Γιάννη Γιαννάκη, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε πως διαβεβαίωσε τον Επίτροπο ότι η Εκκλησία θα συνεργαστεί μαζί του για το καλό του τόπου και το καλό του λαού, προσθέτοντας ότι και ο ίδιος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συμβάλει προς την ίδια κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιαννάκη διεμήνυσε ότι η Εκκλησία της Κύπρου έχει μια μεγάλη εθελοντική προσφορά και σημαντική προς την κοινωνία και τον πολίτη, γι’ αυτό πρέπει να ενημερώνεται προς συντονισμό.

Αναφερόμενος στην πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας προς το εθελοντικό κίνημα, είπε πως είναι πλέον ξεκάθαρη, σημειώνοντας πως το εθελοντικό κίνημα θα στηριχθεί και θα εκσυγχρονιστεί.

«Θα προχωρήσουμε άμεσα», είπε, «με αναβάθμιση της νομοθετικής ρύθμισης που διέπει τις εθελοντικές οργανώσεις. Καλύτερη στόχευση των χορηγιών και με περισσότερη διαφάνεια. Θα προχωρήσουμε με την αναγνώριση της μη τυπικής μάθησης εθελοντισμού, γιατί το θεωρούμε ένα πολύ καλό κίνητρο, ειδικότερα προς τους νέους να γίνουν ενεργοί πολίτες».

Επίσης, ανέφερε πως την άλλη εβδομάδα προχωρούν μέσω του Υπουργικού Συμβουλίου στην έγκριση της ευρωπαϊκής διακήρυξης για τα δικαιώματα και τις ευθύνες του εθελοντή, καθώς και τον καθορισμό ημέρας δημόσιας διαβούλευσης, κατά την οποία οι πολιτειακοί αξιωματούχοι θα έχουν επαφές με τους πολίτες.

Επιπλέον, ο κ. Γιαννάκης ανέφερε γενικότερα ότι προχωρούν πλέον με πολιτικές, οι οποίες ουσιαστικά και αποτελεσματικά θα στηρίξουν το εθελοντικό κίνημα.

«Τόσα χρόνια το εθελοντικό κίνημα δεν έχει καθοδήγηση. Τώρα έχει, και το κράτος δηλώνει παρών σε ένα τομέα ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για την κοινωνία και μας γεμίζει με αρετές και αξίες και μας κάνει όλους καλύτερους», κατέληξε.

Οφείλουμε να είμαστε προσγειωμένοι

Οφείλουμε να είμαστε προσγειωμένοι και πάντοτε πυξίδα και γνώμονα των ενεργειών μας πρέπει να έχουμε το καλώς νοούμενο συμφέρον αυτού του τόπου και αυτού του λαού, δήλωσε επίσης, την Παρασκεύη, 6 Σεπτεμβρίου 2013, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου  Χρυσόστομος Β’.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα διαδραματίστηκαν χθες βράδυ κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε πως «ήταν μια απαράδεκτη κατάσταση και ευτυχώς που αντελήφθησαν πολύ σύντομα το σφάλμα τους και το διόρθωσαν και πήραν τη σωστή απόφαση έστω και λίγο αργά».

«Εκείνο που πρόσεξα χθες βράδυ είναι το ανεγκέφαλο εκείνων που καταψήφισαν, που λαμβάνουν χώρα τα καπρίτσια τους και ο ετσιθελισμός τους και δεν κοιτάζουν το συμφέρον του τόπου», είπε.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να γίνονται λαϊκισμοί μέσα στη Βουλή, για να σημειώσει ότι αν κατέρρεε ο Συνεργατισμός και η Ελληνική Τράπεζα δεν θα είχε αυτός ο λαός και ο τόπος κανένα όφελος.

Παραίτηση Γενικού Εισαγγελέα

Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Πέτρου Κληρίδη, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε: «Νομίζω ότι έφευγε, δεν υπέβαλε παραίτηση. Μάλλον την άδεια του επρόκειτο να κάνει και θεώρησε καλόν να υποβάλει παραίτηση. Ήταν τοις πάσης γνωστό ότι έφευγε ο Γενικός Εισαγγελέας. Είναι γνωστός και φίλος. Του εύχομαι ότι καλό να δώσει ο Θεός για τον ίδιο».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post