Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης στην Ιερά Μονή Κύκκου
Την Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή της Ελεούσας του Κύκκου επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας και τους εκ Κρήτης Αρχιμανδρίτη Πρόδρομο Ξενάκη και Διάκονο Γεώργιο Χανιωτάκη.
Τον Σεβασμιώτατο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κρήτης, ο οποίος επισκέπτεται, τις μέρες αυτές, επίσημα την Εκκλησία της Κύπρου, υποδέχθηκε με τις προσήκουσες τιμές, η σεπτή των μοναχών χορεία της ιστορικής Μονής, με επικεφαλής τον ποιμενάρχη και καθηγούμενο της, Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης αφού ενεδύθει αρχιερατικό μανδύα εισήλθε, εν πομπή, στο Καθολικό της Μονής, όπου ασπάσθηκε την ιστορηθείσα υπό του ιερωτάτου Αποστόλου Λουκά, θαυματουργική εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας του Κύκκου και αμέσως μετά χοροστάτησε πανηγυρικής Δοξολογίας.
Στην προσφώνησή του, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, τόνισε: «Νυμφοστολείται σήμερα η ψυχή μας, καλωσορίζοντας την πρωθιεραρχική σας κορυφή, εδώ, στην νήσο αυτή του αποστόλου Βαρνάβα, την νήσο αυτή των Αχαιών, στην αγιοτόκο και ηρωοτόκο Κύπρο, που ο δικός σας Καζαντζάκης αποκάλεσε «ηρωϊκόν αρχοντονήσι και ηρωϊκήν αυτάδελφην της Κρήτης».
Ο Πανιερώτατος μέσα από τη μεστή και εμπνευσμένη προσλαλιά του αναφέρθηκε, ακολούθως, στους ισχυρούς αδελφικούς και πνευματικούς δεσμούς Κρήτης και Κύπρου, για να σημειώσει ότι «η Κύπρος, αιμάσσουσα και ακρωτηριασμένη σήμερα και με τους εθνικούς της πόθους ανεκπλήρωτους, προς την Κρήτη ατενίζει και με το φωτοστέφανο της καρτερίας της από αυτήν λαμβάνει δύναμη και κουράγιο για αγώνα ανυποχώρητο μέχρι την τελική κατίσχυση της αλήθειας, της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της ελευθερίας».
«Η Κρήτη, σύμβολο αντίστασης στον ολοκληρωτισμό και την τυραννία, αποτελεί για μας τους Έλληνες της Κύπρου το σύμβολο που μας καθοδηγεί, για να ξαναϋφάνουμε την ιστορία μας, ξαναζωντανεύοντας την ελευθερία μας», πρόσθεσε.
«Η Κρήτη κατέβαλε μεγάλες θυσίες για την ελευθερία της και δικαιώθηκε. Η Κύπρος καταβάλλει ακόμα το τίμημά της, προσδοκούσα και την δική της δικαίωση. Κοινωνία ομοίων παθών επιφέρει, ως φυσικό επακόλουθο και την κοινωνία ομοίας δικαίωσης. Μακάρι ο δικαιοκριτής Θεός να αποδώσει σύντομα και στην Κύπρο το δίκαιό της», υπογράμμισε, κατακλείοντας τον λόγο του, ο Κύκκου Νικηφόρος.
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, στην αντιφώνηση του, εξέφρασε τη συγκίνηση και συναισθήματα χαράς, αλλά και το δέος που αισθάνεται ως προσκυνητής της σεβασμίας και περιλάλητου Μονής της Παναγίας του Κύκκου.
«Σεβασμιώτατε δεν έχω λόγους να εκφράσω εκείνο το οποίο αισθάνομαι και για τα λόγια τα οποία είπατε, τον θαυμαστό, πολύ ευλογημένο λόγο σας, αλλά και για την εδώ παρουσία μου, σ’ αυτόν τον πανίερο τόπο. Αισθάνομαι ότι αυτός ο τόπος είναι και πολύ γνωστός και αγαπητός σ’ όλο τον κόσμο και στη Κρήτη. Πάντοτε και παντού ακούμε για την Μονή αυτή και τον τόπο αυτό και αισθάνομαι ευγνωμοσύνη στον Θεό για την ευλογία Του, να ευρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας. Να έχω την ευλογία να ακούσω τον λόγο σας, για τον οποίο και πάλι συγχαίρω και εκφράζω όλο τον θαυμασμό και όλη την ευγνωμοσύνη μου γι’ αυτά τα οποία είπατε», σημείωσε.
«Η Κρήτη αγαπά την Κύπρο, όπως τα είπατε πάρα πολύ σωστά. Η Κρήτη είναι ένα με την Κύπρο και όντως το αισθανόμαστε αυτό. Έχουμε την αίσθηση, αλλά και την πραγματικότητα ότι όταν η Κρήτη, ιδιαίτερα στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής υπέφερε, αδελφοί Κύπριοι ήλθαν και αγωνίστηκαν εκεί και έχουμε μέχρι σήμερα τους τάφους των αδελφών μας Κυπρίων, οι οποίοι είναι μαζί με τους τάφους των δικών μας και αισθάνομαι Σεβασμιώτατε ότι στην πραγματικότητα Κρήτη και Κύπρος είναι ένα, όπως και εσείς το είπατε πάρα πολύ σωστά και εμείς το αισθανόμαστε», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, αναφέρθηκε στον αγαπημένο άγιο του Ηρακλείου και ολοκλήρου της Κρήτης, τον άγιο Μηνά, το λείψανο του οποίου έφερε μαζί του στην Κύπρο, τονίζοντας ότι ο Άγιος «ενώνει μεταξύ άλλων τρόπων και με τον τρόπο αυτόν, ενώνει την Κρήτη με την Κύπρο».
Κλείνοντας την προσλαλιά του, ο κ. Ειρηναίος, ευχήθηκε «η Κύπρος μας να έχει τη μεγάλη ευλογία και το μεγάλο δώρο του Θεού να μείνει αυτό που ήταν και να απαλλαγεί από τα δεινά, τα οποία περνά ήδη».
«Ευχόμαστε για όλη την Κύπρο, ιδιαιτέρως για τούτο τον θαυμαστό τόπο, Σεβασμιώτατε, να έχετε πάντοτε, όπως έχετε, πρόοδο. Σας ευχαριστούμε για όλα και ευχόμαστε για μια φορά ακόμα να είσαστε αυτός που είσαστε και να δίδετε πάντα το παρόν της Εκκλησίας με τον θαυμαστό τρόπο με τον οποίο ήδη το κάνετε», κατέληξε.
Στη συνέχεια έγινε ανταλλαγή δώρων και ακολούθησε η ξενάγηση στο παρακείμενο του Καθολικού παρεκκλήσιο, στο οποίο βρίσκονται τεθησαυρισμένα πλήθος ιερών λειψάνων αγίων και μαρτύρων της πίστεως μας.
Ο Προκαθήμενος της κατά Κρήτην Εκκλησίας δέχθηκε κατόπιν, στο Μέγα Συνοδικό της Μονής, τις ευχές των Πατέρων, των μελών του βυζαντινού χορού και του προσωπικού της Μονής, παρακάθισε σε επίσημο γεύμα, το οποίο παρέθεσε προς τιμήν του ο Πανιερώτατος και αμέσως μετά, επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στο περίφημο Μουσείο της Μονής.
Πηγή: maistorcy.com