Χαιρετισμός Μακαριωτάτου στην εκδήλωση για την Διεθνή ημέρα Μαιών και Νοσηλευτών

ΠΑ.ΣΥ.Ν.Μ

Χαιρετισμός Μακαριωτάτου στην εκδήλωση για την Διεθνή ημέρα Μαιών και Νοσηλευτών

 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ 5η ΜΑΪΟΥ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΑΙΩΝ ΚΑΙ
ΤΗΝ 12η ΜΑΪΟΥ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ


 

9 Μαΐου 2012

Αξιότιμοι Κυρίες και Κύριοι,

Ευχαριστούμε πολύ για την ευγενή πρόσκληση όπως παραστούμε και απευθύνουμε χαιρετισμό προς την εορταστική εκδήλωση για την 5η Μαΐου, η οποία έχει καθιερωθεί ως η Διεθνή ημέρα Μαιών, καθώς και για την 12η Μαΐου, Διεθνή ημέρα Νοσηλευτών, την οποία διοργανώνει η Νοσηλευτική Διοίκηση του Μακάρειου Νοσοκομείου σε συνεργασία με την Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας του Παγκυπρίου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών. Λυπούμαστε, όμως, γιατί, λόγω άλλων προανειλημμένων υποχρεώσεών μας, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε προσωπικά.

Αναμφίβολα το έργο και η προσφορά των μαιών είναι μεγάλη και σημαντική. Τούτο γιατί συμβάλλουν στη διασφάλιση της υγείας τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας. Η μητρική και νεογνική θνησιμότητα κυρίως σε χώρες του τρίτου κόσμου βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε ιδιαίτερα ψηλά επίπεδα. Η παρουσία όμως κατάλληλα καταρτισμένων μαιών, έχει συμβάλει καθοριστικά στην μείωση των θανάτων κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Σπουδαία και άξια επαίνου είναι, όμως, και η προσφορά και το έργο των νοσηλευτών. Η περίθαλψη, η φροντίδα και η ανακούφιση συνανθρώπων μας που βρίσκονται στο κρεβάτι του πόνου και υποφέρουν, αποτελεί, έκφραση αγάπης και αλτρουισμού. Επομένως, η προσφορά αυτή, δεν πρέπει να εκφράζεται μόνο στην ανακούφιση του πόνου, σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά θα πρέπει σε πρακτικό επίπεδο και να αποκτά και να εκφράζεται μέσα από μια πνευματική διάσταση. Αυτό γιατί η νοσηλεία είναι μια σχέση διαπροσωπική, που προϋποθέτει όχι μόνο την αγάπη του νοσηλευτή, αλλά και την ολόψυχη συμμετοχή του στο πόνο του αρρώστου. Η προσφορά, επομένως, φροντίδας και η ανακούφιση από τον πόνο είναι εξ ορισμού μια πράξη ευσπλαχνίας, που κατευθύνεται προς τον συνάνθρωπό μας, που πάσχει, πονεί και υποφέρει. Τίποτε, σύμφωνα με τον Ιωάννη το Χρυσόστομο , δεν προσελκύει τόσο το έλεος του Θεού, όσο η ευσπλαχνία, που εμείς δείχνουμε στους άλλους συνανθρώπους μας.

Με αυτές τις σκέψεις συγχαίρουμε και πάλι τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης τη Νοσηλευτική Διοίκηση του Μακάρειου Νοσοκομείου και την Επαρχιακή Επιτροπή Λευκωσίας του Παγκυπρίου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών και επιδαψιλεύουμε προς όλους τις ευλογίες και τη στήριξη του Κυρίου στο θεάρεστο έργο σας. Ο Θεός μαζί σας!

                                                                Ευχέτης προς Κύριον

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
9 Μαΐου 2012.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post