Τελετή έναρξης εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών λειτουργιας του Παγκυπρίου Γυμνασίου

Τελετή έναρξης εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών λειτουργιας του Παγκυπρίου Γυμνασίου

Τελετή έναρξης εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών λειτουργιας του Παγκυπρίου Γυμνασίου

Πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών λειτουργιας του Παγκυπρίου Γυμνασίου, στην παρουσία επισήμων, ανθρώπων των γραμμάτων και του πολιτισμού και πλήθους άλλων προσκεκλημένων, την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012.

Οι εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν από τη Διεύθυνση του Σχολείου, το Καθηγητικό Σύλλογο και την Μαθητική Κοινότητα, άρχισαν με την είσοδο του Λαβάρου του Παγκυπρίου και των Σημαιών της Κύπρου και της Ελλάδος στην αίθουσα τελετών, όπου αναγνώστηκε η Ιδρυτική Πράξη της Ελληνικής Σχολής – Παγκυπρίου Γυμνασίου και ακολούθησε ο Ύμνος του Σχολείου.

Στη συνέχεια, χαιρέτισαν την εκδήλωση ο Διευθυντής του Παγκυπρίου κ. Σόλωνας Χαραλάμπους, ο Εξωχότατος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος, διά του εκπροσώπου του Πανοσ. Αρχιμανδρίτη Ιερωνύμου, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο Εξωχότατος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου, ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Βασίλης Παπαϊωάννου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής κ. Νίκος Τορναρίτης, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και άλλοι επίσημοι.

Κατόπιν προβλήθηκε απόσπασμα από το αφιέρωμα “Παγκύπριον Γυμνάσιον – Ιστορία Παιδείας και Αγώνων”.

Η τελετή έναρξης διανθήστηκε με μουσικό πρόγραμμα, που παρουσίασε η Χορωδία του Παγκυπρίου, και ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.

Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου
στην τελετή έναρξης για τη συμπλώρωση 200 ετών λειτουργιας
του Παγκυπρίου Γυμνασίου

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνουμε τον εγκάρδιο χαιρετισμό της αγάπης και τιμής προς τη Διεύθυνση, τον Καθηγητικό Σύλλογο και τη Μαθητική Κοινότητα του Παγκυπρίου Γυμνασίου, επ’ ευκαιρία της σημερινής τελετής έναρξης των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 χρόνων λειτουργίας και προσφοράς του σχολείου.

Αναμφίβολα το ιστορικό τούτο σχολείο κατά τη λαμπρή ιστορική του πορεία υπήρξε ο θεματοφύλακας των υψηλών ιδεωδών και των υπερήφανων φρονημάτων του Έθνους μας, καθώς και η κιβωτός μέσα στην οποία διαφυλάχθηκαν οι Χριστιανικές παραδόσεις της νήσου μας.

Η Ίδρυση, της Ελληνικής Σχολής από τον Εθνομάρτυρα Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό το 1812, έμπρακτα ανέδειξε το αδιάπτωτο και συνεχές ενδιαφέρον της Εκκλησίας μας για τη μόρφωση και την πνευματική εξύψωση του υπόδουλου, τότε,  υπό τον Οθωμανικό ζυγό, Κυπριακού Ελληνισμού.

Όμως, και κατά τη διάρκεια της Αγγλοκρατίας και κυρίως, κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού μας αγώνα, το Παγκύπριο Γυμνάσιο, υπήρξε, η φωτεινή εκείνη δάδα της Ελληνικής Παιδείας με την οποία γαλουχήθηκαν οι ψυχές των νέων μας και διδάχθηκαν να αγωνίζονται με αρετή, αυταπάρνηση και πίστη για την ελευθερία της μαρτυρικής νήσου μας και για την αξιοπρέπεια του Κυπριακού Ελληνισμού.

Επομένως, για όλους εμάς, τούτος ο χώρος είναι ιερός γιατί μέσα απ’ αυτόν αναδείχθηκε το ακατάβλητο της Ελληνικής ψυχής, η άμετρη αγάπη για την Πατρίδα και ο ασίγαστος πόθος για Ελευθερία. Το Παγκύπριο Γυμνάσιο, αναδείχθηκε, έτσι, εφάμιλλο της υψηλής αποστολής των Μεγάλων Σχολών του Γένους στη διάδοση του Ελληνοχριστιανικού Πνεύματος και Πολιτισμού, σ’ όλες τις δοκιμασίες του Κυπριακού Ελληνισμού.

Απευθυνόμενοι προς τη Διεύθυνση και τους Καθηγητές, τους συγχαίρουμε για την ξεχωριστή αυτή τιμή να εργάζονται στο ιστορικό τούτο εκπαιδευτήριο του τόπου μας και πατρικά τους καλούμε να σταθούν αντάξιοι των μεγάλων και ιστορικών μορφών των προκατόχων τους και τους καλούμε να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού τις παρακαταθήκες, που αυτοί άφησαν ως κληρονομιά.

Αγαπητά μου παιδιά, θέλουμε να είστε υπερήφανοι που φοιτάτε σ’ ένα χώρο με τόσο πλούσια ιστορία και κληρονομιά και πατρικά σας καλούμε να εμφυτεύσετε στις ψυχές σας της άφθαρτες και υπέροχες ηθικές αξίες της Ελληνοχριστιανικής μας παράδοσης, έτσι, ώστε, μέσα σας να καλλιεργείτε τον πόθο για την απελευθέρωση και τη δικαίωση και για την επιστροφή στα σκλαβωμένα σήμερα μέρη μας, σε μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο.

Ευχόμαστε σ’ όλους, Καθηγητές και μαθητές, πλούσιο το φωτισμό και την ενίσχυση του Κυρίου στη ζωή και στα έργα σας.

Ευχέτης προς Κύριον

   +ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
18 Ιανουαρίου 2012.

Έκθεση φωτογραφιών

Print Friendly, PDF & Email

Share this post