Πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια της Έκθεσης “Πανόραμα 2011” της Γκαλερύ “Κυκλάδες”

Εγκαίνια της Έκθεσης "Πανόραμα 2011" της Γκαλερύ "Κυκλάδες"

Πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια της Έκθεσης “Πανόραμα 2011” της Γκαλερύ “Κυκλάδες”

Πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια της Έκθεσης “Πανόραμα 2011” της Γκαλερύ “Κυκλάδες”, την Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011. Τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομο εκπροσώπησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος και ανέγνωσε τον Χαιρετισμό του Μακαριωτάτου, που ακολουθεί.

“Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της Γκαλερύ «Κυκλάδες» για να εγκαινιάσουμε απόψε τη νέα έκθεση «ΠΑΝΟΡΑΜΑ 2011», στην οποία περιλαμβάνονται έργα ζωγραφικής γνωστών και καταξιωμένων Ελλήνων και Κυπρίων Καλλιτεχνών, παλαιών γκραβούρων καθώς και βραβευμένων φωτογραφιών του διάσημου Ιρλανδού φωτογράφου Noel Greene.

Αναμφίβολα, η Τέχνη είναι η έκφραση των πνευματικών ανησυχιών του ανθρώπου και έχει ως βασικό της στόχο, τη θεώρηση και την αντίληψη του κόσμου, τη φύσης και του περιβάλλοντός μας, με κριτήρια πνευματικά. «Ο σκοπός της τέχνης» σύμφωνα και με τον Αριστοτέλη, «δεν είναι να αναπαραστήσει την εξωτερική εμφάνιση των πραγμάτων, αλλά την εσωτερική τους σημασία». Αυτό σημαίνει ότι η τέχνη πρέπει να πηγάζει από τη βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου να εκφράσει και να γνωρίσει προς τους άλλους ανθρώπους τα πιο βαθιά του αισθήματα καθώς και τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Έτσι, «η αποκρυστάλλωση της φύσης σε σκέψη και της σκέψης σε μορφή»  βασισμένη στις διαχρονικές αξίες του ωραίου, του μέτρου και του κάλλους καλλιεργεί τον άνθρωπο και τον υψώνει εσωτερικά.

Εκφράζουμε, λοιπόν, την ικανοποίησή μας, γιατί τούτες ακριβώς οι πνευματικές ανησυχίες και αναζητήσεις εκφράζονται μέσα από τα αξιόλογα έργα, καταξιωμένων Ελλήνων και Κυπρίων Καλλιτεχνών, που παρουσιάζονται απόψε.

Επιπλέον, με την έκθεση γκραβούρων από το 1878 γίνεται μια ιστορική αναδρομή στην πώληση της νήσου μας από τους Οθωμανούς κατακτητές και τη μετάβαση της εξουσίας στους Βρετανούς αποικιοκράτες, γεγονός που σηματοδότησε τις μετέπειτα εξελίξεις στο νησί μας.

Τέλος, μέσα από τις βραβευμένες φωτογραφίες, του διεθνώς αναγνωρισμένου Ιρλανδού φωτογράφου Noel Greene, που επίσης εκθέτονται, μεταδίδεται το μήνυμα ότι η Τέχνη πρέπει να προσεγγίζεται και να υπηρετείται με αγάπη, πίστη, αφοσίωση, δουλειά, μόχθο και σεβασμό.

Τελώντας, λοιπόν, τα εγκαίνια της Έκθεσης «ΠΑΝΟΡΑΜΑ 2011», συγχαίρουμε θερμά στους διοργανωτές της και ευχόμαστε, όπως ο Θεός τους χαρίζει δύναμη, ώστε να συνεχίσουν και στο μέλλον, τη σημαντική προσφορά τους στην ανάδειξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας του τόπου μας. Ευχαριστούμε. 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
11 Νοεμβρίου 2011″. 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post