ΚΓ΄ Πανορθόδοξος Συνδιάσκεψις Ορθοδόξων Εκκλησιών για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας

ΚΓ΄ Πανορθόδοξος Συνδιάσκεψις Ορθοδόξων Εκκλησιών

ΚΓ΄ Πανορθόδοξος Συνδιάσκεψις Ορθοδόξων Εκκλησιών για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας

H «ΚΓ΄ Πανορθόδοξος Συνδιάσκεψις Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας», άρχισε th τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011, στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας, τις εργασίες της. Θέμα των εργασιών είναι: «Ορθοδοξία και Πεντηκοστιανισμός».

Η Συνδιάσκεψη τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου και φιλοξενείται από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο.

Συμμετέχουν εντεταλμένες εννέα Ορθοδόξες Εκκλησίες και εξήντα επτά Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου, προεδρεύοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων.

Περισσότερα διαβάστε εδώ…

Την Εκκλησία της Κύπρου εκπροσωπεί ο π. Δημήτριος Κωστόπουλος, ο οποίος και ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσοστόμου.

Παρακάτω ακολουθεί ο Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου:

“Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζουμε τις εργασίες της ΚΓ΄ Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης για θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας, που πραγματοποιείται στη Λαμία από την 31η Οκτωβρίου μέχρι και την 2α Νοεμβρίου 2011.

Ο θεσμός των Συνδιασκέψεων αυτών, αγαπητοί Σύνεδροι, είναι ιδιαίτερα χρήσιμος, αφού κύριος σκοπός τους είναι η ίδια η διαφύλαξη του χριστεπωνύμου πληρώματός μας από την αυξανόμενη δραστηριότητα των ποικιλωνύμων αιρέσεων και της παραθρησκείας στην κατέχουσα την πληρότητα της αλήθειας, Ορθοδόξη Εκκλησία μας.

Χρήσιμη συμβολή στη θεάρεστη αυτή προσπάθεια της καθόλου Ορθοδοξίας, να προστατεύσει και να διαφυλάξει το Χριστεπώνυμο πλήρωμά της από τις διάφορες αιρέσεις και παραθρησκείες, αποτελεί και η ΚΓ΄ Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη για θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας, με θέμα τον «’Ορθοδοξία καί Πεντηκοστιανισμός».

Το φαινόμενο, που ονομάστηκε «Πεντηκοστιανισμός» αποτελεί ένα, πραγματικά, χαώδες και ακατανόητο συνονθύλευμα ψευδοθρησκευτικών ιδεολογιών και καταστάσεων. Οι αναρίθμητες και πολυδιασπώμενες αυτές ομάδες, οι οποίες διεκδικούν κάθε φορά τη μοναδικότητα του χαρακτηρισμού τους ως «Εκκλησίες του Θεού», είναι παντελώς ξένες για την Ορθόδοξη Χριστιανική μας πίστη και παράδοση κινήσεις, εισαγόμενες κυρίως από τις Η.Π.Α., και χωρίς ενιαία διδασκαλία. Βεβαίως, δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να αποκαλούνται «Εκκλησίες», μια και δεν έχουν τη «μία πίστη» και ούτε έχουν καμιά σχέση, ή σύνδεση με την Αποστολική μας Παράδοση. Οι εμπειρίες τους, είναι πασιφανώς ψευδείς, πλαστές και ελαυνόμενες από πνεύμα πλάνης και πονηρίας.

Για τους λόγους αυτούς, οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των «Πεντηκοστιανών» ομάδων είναι απεριόριστοι και απειλούν άμεσα τους χριστιανούς μας. Εδώ ακριβώς, προκύπτουν και οι ευθύνες μας ως ποιμένων του λαού, που ο Κύριος μας εμπιστεύθηκε. Απαντήσεις και λύσεις εις βάθος, σε όλα τα πιο πάνω θα δώσει και η Συνδιάσκεψη αυτή.

Ο δίκαιος έπαινος ανήκει στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και στους συνεργάτες του της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων για την ωραία αυτή πρωτοβουλία τους, η οποία με συνέπεια επαναλαμβάνεται για πολλά τώρα χρόνια.

Ιδιαίτερες, επίσης, ευχαριστίες εκφράζουμε και προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος και αγαπητό εν Χριστώ αδελφό κ. Νικόλαο για την ανάληψη της φιλοξενίας της Συνδιάσκεψης στη Μητροπολιτική του έδρα. Θερμά συγχαίρουμε, ακόμη, και ευχαριστούμε και όλους εκείνους, οι οποίοι κοπίασαν και εργάσθηκαν για τη σύγκληση και διοργάνωσή της.

Με αυτές τις σύντομες σκέψεις χαιρετίζουμε τη ΚΓ΄ Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη για Θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας. Ευχόμαστε, τέλος, όπως ο Θεός ευλογεί και ενισχύει όλους σας στο θεάρεστο έργο που επιτελείτε.

                                                                           Ευχέτης προς Κύριον

                                                                     + ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

24 Οκτωβρίου, 2011

Print Friendly, PDF & Email

Share this post