9ο Φεστιβάλ Παιδιού κοινότητας Μεσόγης

9ο Φεστιβάλ Παιδιού κοινότητας Μεσόγης

9ο Φεστιβάλ Παιδιού κοινότητας Μεσόγης

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟ 9ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕΣΟΓΗΣ
ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠ. ΒΑΡΝΑΒΑ ΜΕΣΟΓΗΣ

“Με πολλή χαρά, ανταποκρινόμενοι και στην πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Μεσόγης και της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Αποστόλου Βαρνάβα Μεσόγης, χαιρετίζουμε το 9ο Φεστιβάλ Παιδιού.

Αξιοποιούμε την ευκαιρία για να τονίσουμε το συνεχές και αδιάλειπτο ενδιαφέρον και την αγάπη της Εκκλησίας μας προς τα παιδιά. Τούτη η αγάπη και αυτό το ενδιαφέρον της Μητέρας Εκκλησίας είναι απόρροια της αγάπης του ίδιου του Κυρίου μας προς αυτά: «ἄφετε τὰ παιδία καὶ μὴ κωλύετε αὐτὰ ἐλθεῖν πρός με» (Ματθ. 19, 14).

Διαρκής στόχος της Εκκλησίας μας είναι η ηθικοπνευματική ολοκλήρωση των παιδιών μας. Χρέος μας είναι αφ’ ενός μεν να εφοδιάσουμε τα παιδιά μας με εκείνες τις χριστιανικές αρχές και αξίες, που θα τους επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν τις ποικίλες δυσκολίες, τα προβλήματα και τις υλικές ανάγκες, αφ’ ετέρου δε να καλλιεργήσουμε επιτυχώς μέσα τους τις αρετές της ψυχής και του πνεύματος. Έτσι, μεγαλώνοντας οι νέοι μας θα συνειδητοποιήσουν από τη μια τον πνευματικό και μεταφυσικό τους προορισμό, σε σχέση με το Θεό, και από την άλλη θα αντιληφθούν ότι ο βασικός σκοπός της ζωής δεν είναι το εύκολο κέρδος και η απόκτηση χρημάτων, ή άλλων υλικών αγαθών, ούτε οι εφήμερες και ευκαιριακές σχέσεις, που αποσκοπούν σε κάποιο όφελος. Αντίθετα, θα αντιληφθούν ότι η ουσία της ζωής βρίσκεται ριζωμένη σε αξίες, όπως η χριστιανική αγάπη, η δικαιοσύνη, η ειρήνη, η σύνεση, η ταπεινοφροσύνη και ο αυτοσεβασμός.

Μέσα από τις αξίες αυτές, ο νέος άνθρωπος ολοκληρώνεται πνευματικά και ηθικά και μπορεί έτσι να κατανοήσει το ρόλο του και το καθήκον του ως προς το συνάνθρωπό του, το κοινωνικό σύνολο, την πατρίδα, την οικογένεια και το περιβάλλον του.  Το παιδί, μέσα απ’ αυτήν την προσέγγιση, όταν μεγαλώσει και είναι έτοιμο να βγει στην κοινωνία και να χαράξει τους δικούς του δρόμους, θα έχει ήδη την ετοιμότητα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους ποικίλους κινδύνους, που ελλοχεύουν, και να κρατηθεί μακριά από τα ναρκωτικά, τη βία, την παραβατικότητα και γενικά την αμαρτία.

Ως έκφραση της αγάπης της προς τα παιδιά και τους νέους, η Εκκλησία, μεταξύ άλλων, λειτουργεί Κατηχητικά Σχολεία. Σ’ αυτά συμμετέχει μεγάλος αριθμός παιδιών. Επιπλέον, κάθε καλοκαίρι δίνουμε την ευκαιρία σε νέους και παιδιά να συμμετάσχουν στις παιδικές και νεανικές κατασκηνώσεις μας. Προσπάθειά μας, έτσι, είναι να στηρίξουμε ηθικά και πνευματικά τους νέους μας και να τους δώσουμε όλα εκείνα τα εφόδια, που θα τους βοηθήσουν να πορευθούν με ασφάλεια στο μονοπάτι της ζωής.  Παράλληλα, επειδή ως Εκκλησία κατανοούμε και το ρόλο της οικογένειας, που είναι το κύτταρο τόσο της εκκλησιαστικής, όσο και της κοινωνικής, ζωής, μέσα από ομιλίες και διαλέξεις, που δίνονται στα πλαίσια της πνευματικής μέριμνας για το λαό μας, αλλά ακόμη και με τη λειτουργία Σχολής Γονέων, προσπαθούμε να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε ηθικοπνευματικά και τους γονείς, ώστε να συνειδητοποιήσουν ακόμη βαθύτερα τον πραγματικό σκοπό και το νόημα της οικογενειακής ζωής, μέσα από την εμπειρία της διδασκαλίας του Ευαγγελίου, των Πατέρων, αλλά και της μυστηριακής ζωής της Εκκλησίας μας.

Με αυτές τις σκέψεις, συγχαίρουμε τόσο το Κοινοτικό Συμβούλιο Μεσόγης, όσο και την Εκκλησιαστική Επιτροπή Αποστόλου Βαρνάβα, για την ωραία τους πρωτοβουλία να διοργανώσουν το φετινό, ένατο στη σειρά, Φεστιβάλ Παιδιού στη μνήμη του αείμνηστου τέως Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Άκη Κλεάνθους, και ευχόμαστε κάθε επιτυχία σ’ αυτό.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
26 Ιουνίου 2011″.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post