Παρουσίαση Β’ – Τόμου του Βιβλίου του Ανδρέα Καουρή – “Γρηγόρης Αυξεντίου”

Γρηγόρης Αυξεντίου

Παρουσίαση Β’ – Τόμου του Βιβλίου του Ανδρέα Καουρή – “Γρηγόρης Αυξεντίου”

Ακολουθεί ο Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου στην παρουσίαση του Β΄ Τόμου του βιβλίου του Ανδρέα Καουρή για το Σταυραετό του Μαχαιρά, Υπαρχηγό της Ε.Ο.Κ.Α., Γρηγόρη Αυξεντίου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, στο προαύλιο του Καθεδρικού ναού Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στις 7.30μ.μ., υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου:

“Αγαπητοί μας, Χριστός Ανέστη!

Θερμά συγχαίρουμε τον αγαπητό μας κ. Ανδρέα Καουρή για την παρουσίαση απόψε και του Β΄ Τόμου του βιβλίου του “Γρηγόρης Αυξεντίου”. Συγχωριανός του αθάνατου ήρωα, ο Ανδρέας Καουρής, από τη σκλαβωμένη σήμερα Λύση, επιτυγχάνει να διαγράψει, μέσα από τις σελίδες και του Β΄ Τόμου του έργου του, την ανεπανάληπτη μορφή του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ σε όλο της το μεγαλείο.

Από τη δική μας μεριά δεν θα πούμε πολλά πράγματα για τον Σταυραετό του Μαχαιρά. Να τονίσουμε μόνο ότι ο Γρηγόρης Αυξεντίου ανήκει στους λίγους εκείνους, οι οποίοι με το ζωντανό παράδειγμά τους έχουν γράψει ιστορία και με την απαράμιλλη θυσία τους έχουν αφήσει ανάγλυφη τη σφραγίδα της διέλευσής τους στη ροή των γεγονότων. Μέσα στο κρησφύγετό του, ο ημίθεος του Μαχαιρά ανέβασε σε δυσθεώρητα ύψη την κλίμακα των αξιών και ιδεωδών, που συνθέτουν και συναποτελούν το υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας.

Ευχαριστούμε, όμως, τον φίλτατό μας κ. Ανδρέα Καουρή, γιατί και με τον παρουσιαζόμενο απόψε Β΄ Τόμο του βιβλίου του τονίζει σε όλους μας και κάτι άλλο πολύ σημαντικό: Ότι δηλαδή η μεγάλη ιστορική κληρονομιά, που άφησε σε μας ο Γρηγόρης Αυξεντίου με τη θυσία του, στις 3 Μαρτίου 1957, δεν επωμίζει στο λαό μας μόνο δικαιώματα, αλλά συγχρόνως και ευθύνες και υποχρεώσεις. Πολύ περισσότερο, γιατί η γενέτειρά του Λύση και οι άλλοι αγαπημένοι μας τόποι, στο βόρειο τμήμα της νήσου μας, είναι για τριανταεπτά τώρα χρόνια σκλαβωμένοι. Και θα είμαστε ανάξιοι της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου, αν δεν αναλάβουμε τις ευθύνες μας στο ακέραιο και αν δεν αγωνιστούμε μέχρι τέλους, μέχρι την άγια ημέρα της απελευθέρωσης και της δικαίωσης.

Για όλους αυτούς τους λόγους, εκφράζουμε την ιδιαίτερη ικανοποίησή μας, όταν βλέπουμε και τους σημερινούς νέους της πατρίδας μας να σκύβουν με σεβασμό μπροστά στη θυσία των ηρώων μας, να υποκλίνονται ευλαβικά μπροστά στις ιερές μορφές τους και να μιλούν γι’ αυτούς. Αποτελεί τούτο ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα προς το λαό μας, στον άνισο αγώνα που διεξάγει ενάντια στον Τούρκο εισβολέα. Ευχαριστούμε, λοιπόν, και συγχαίρουμε και τον κύριο Ομιλητή της αποψινής εκδήλωσης, αγαπητό μας κ. Μαρίνο Κλεάνθους, Δικηγόρο-Πανεπιστημιακό. Γνωρίζουμε από την παιδική του ηλικία τον Μαρίνο και χαιρόμαστε ειλικρινά, γιατί με συνέπεια διαμορφώνει την πορεία της ζωής του με βάση την αγάπη και το σεβασμό προς την Εκκλησία και με γνώμονα τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά προς την Πατρίδα. Ανήκει, ακόμη, ο Μαρίνος Κλεάνθους στην τάξη των νέων πολιτικών, που με το ήθος και τη σεμνότητα του χαρακτήρα τους δεν προσπορίζουν κέρδος και όφελος από την ανάμιξή τους στα κοινά, αλλ’ αντίθετα οι ίδιοι προσδίδουν τιμή και αξία στην πολιτική μας ζωή.

Με αυτά τα λίγα, και απευθύνοντας τον εγκάρδιο χαιρετισμό της πατρικής μας αγάπης προς όλους, συγχαίρουμε και πάλι τον αγαπητό μας κ. Ανδρέα Καουρή και για τη νέα του συγγραφική προσφορά και ευχόμαστε όπως με τη βοήθεια του Αναστάντος Χριστού σύντομα συνεορτάσουμε και τα Κυπριακά Ελευθέρια, με την επιστροφή τόσο στη γενέτειρα του Γρηγόρη Αυξεντίου Λύση, όσο και στα άλλα σκλαβωμένα μας μέρη, σε μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο.

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
16 Μαΐου 2011″.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post