Εκδήλωση Δήμου Λαπήθου και Πολιτιστικού Ιδρύματος Λαπήθου

Δήμου Λαπήθου

Εκδήλωση Δήμου Λαπήθου και Πολιτιστικού Ιδρύματος Λαπήθου

Αγαπητοί μας,

Χρόνια πολλά και αίσιο, ευτυχές και απελευθερωτικό για την πατρίδα μας το νέο έτος 2011.

Με ανάμεικτα αισθήματα απευθύνουμε εγκάρδιο χαιρετισμό αγάπης και τιμής προς τη σημερινή εκδήλωσή σας, την οποία με πολλή αγάπη διοργανώνουν ο προσφυγικός σας Δήμος Λαπήθου και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λαπήθου.

Από τη μια συγκινούμαστε και πονούμε, γιατί η εκδήλωση γίνεται, δυστυχώς, μακριά από τη Λάπηθο, η οποία για τριάντα επτά σχεδόν χρόνια βιώνει την ανείπωτη τουρκική σκλαβιά και κατοχή. Από την άλλη, όμως, αισθανόμαστε μέσα μας και μια ιδιαίτερη ικανοποίηση, γιατί για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε το ακμαίο αγωνιστικό σας φρόνημα και βεβαιωνόμαστε για τον ασίγαστο πόθο σας προς επίτευξη του στόχου της δικαίωσης και της επιστροφής. Ανανεώνεται, έτσι, η πίστη μας για την τελική κατίσχυση των ηθικών αξιών και για την ευόδωση του υπέρ ελευθερίας αγώνα του λαού μας.

Αξιοποιούμε απόψε την ευκαιρία, για να τονίσουμε ότι η Ιστορία της νήσου μας περικλείει στις σελίδες της ονόματα πολλών τέκνων της, τα οποία εμφορούμενα από υψηλό πνεύμα κοινωνικής αλληλεγγύης, γενναιοδωρίας και αγάπης προς την πατρίδα, αναδείκτηκαν κοινωνικοί ευεργέτες. Τέτοιοι κοινωνικοί ευεργέτες υπήρξαν, ακριβώς, και οι αείμνηστοι Αχιλλέας Χατζησάββας και Όλγα Δημητρίου.

Ο Αχιλλέας Χατζησσάβας καταγόταν από τη Λάπηθο και με τη διαθήκη του, ημερομηνίας 29ης Ιανουαρίου 1965, κληροδότησε στον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο και Εθνάρχη Μακάριο Γ΄ το ποσό των ένδεκα χιλιάδων λιρών (£11.000 λ.Κ.), ως εισφορά του στα έξοδα ανέγερσης του ιερού ναού Αγίων Πάντων Μακεδονίτισσας.

Παράλληλα, ο αείμνηστος Αχιλλέας Χατζησάββας δώρισε και τα εξακόσια χιλιοστά (600/1000) της περιουσίας του, με σκοπό τα χρήματα που θα προέκυπταν από την πώλησή τους να κατατίθεντο σε Τράπεζα. Επιθυμία του δωρεοδότη ήταν όπως οι τόκοι του εν λόγω ποσού, που θα συγκεντρωνόταν, να δίδονται ως βραβείο, ή υποτροφία, σε μαθητές του Γυμνασίου Λαπήθου. Πράγματι, το ποσό που τελικά εισπράχθηκε, κατατέθηκε στην Τράπεζα Κύπρου, υπό μορφή γραμματίου. Φαίνεται όμως ότι, λόγω της οικονομικής του στενότητας, δεν δόθηκε μέχρι τώρα οποιοδήποτε βραβείο, ή υποτροφία.

Ένεκα, ακριβώς αυτής της μικρής οικονομικής του δυνατότητας, αποφασίσαμε την ενσωμάτωση τούτου με το Κληροδότημα της αείμνηστης Όλγας Δημητρίου, κατοίκου Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η οποία άφησε μέρος της περιουσίας της στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, με σκοπό να βοηθούνται παιδιά, που έχουν ανάγκη. Έτσι, την 7η Ιανουαρίου 2010 ενεγράφη το νέο Ίδρυμα, με την επωνυμία «ΙΔΡΥΜΑ ΑΧΙΛΛΕΑ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ ΚΑΙ  ΟΛΓΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ». Η ιδρυτική πράξη και το νέο καταστατικό τούτου εγκρίθηκαν από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών. Σκοπός του είναι η παροχή υποτροφιών και βοηθημάτων σε μαθητές, που γενεαλογικά κατάγονται από τη Λάπηθο, για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ή και σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας. Η πρώτη, μάλιστα προκήρυξη για παροχή υποτροφίας έγινε το καλοκαίρι του 2010 και επιτυχούσα, βάσει των όρων, κρίθηκε η Αθηνά Κωνσταντίνου για σπουδές στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Με την ευκαιρία και της αποψινής εκδήλωσης, την συγχαίρουμε και πάλι και της ευχόμαστε καλή πρόοδο.

Αγαπητοί μας,

Λέχθηκε ότι το πραγματικό μεγαλείο δεν είναι να προσπαθείς να γίνεις κάτι, αλλά να προσπαθείς να βοηθήσεις κάποιον. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, γιατί και οι δύο κοινωνικοί ευεργέτες μας, οι αείμνηστοι Αχιλλέας Χατζησάββας και Όλγα Δημητρίου, με τις πιο πάνω δωρεές τους εφάρμοσαν πιστά τον κανόνα αυτό. Με καύχηση μακαρίζουμε τις ψυχές τους και ευχόμαστε όπως ο Θεός τις αναπαύει σε σκηνές δικαίων.

Προς την επάξια τιμώμενη Λαπηθιώτισσα σοπράνο κυρία Πηνελόπη Καραολιά-Προκοπίου απευθύνουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια, μαζί με τις πατρικές μας ευχές για συνέχιση και στο μέλλον της αξιόλογης προσφοράς της.

Με αυτές τις σκέψεις συγχαίρουμε θερμά τον αγαπητό μας Δήμαρχο κ. Άθω Ελευθερίου, και γενικότερα το Δήμο Λαπήθου, καθώς επίσης και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λαπήθου, για τη διοργάνωση της ωραίας αυτής εκδήλωσης.

Ευχόμαστε, τέλος, χρόνια πολλά σε όλους και ευλογημένο και καρποφόρο το νέο έτος 2011. Ευχόμαστε, ακόμη, όπως σύντομα ο ενανθρωπήσας Χριστός μας αξιώσει να επιστρέψουμε τόσο στην αξέχαστή μας Λάπηθο, όσο και στα άλλα σκλαβωμένα μας σήμερα μέρη, σε μια ελεύθερη και ενωμένη Κύπρο. Ευχαριστούμε.

Ευχέτης προς Κύριον

                                                        + Ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
28 Δεκεμβρίου 2010.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post