Χαιρετισμός Μακαριωτάτου προς την Επιστημονική Ημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Χαιρετισμός Μακαριωτάτου προς την Επιστημονική Ημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής

Θερμά συγχαίρουμε την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, και ειδικότερα τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη αυτής και αγαπητό εν Χριστώ αδελφό κ. Ησαΐα, για την ωραία, πράγματι, και ιδιαίτερα χρήσιμη στις μέρες μας, πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν τη σημερινή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Πορίσματα – Προτάσεις – Αξιοποίηση της Κοινωνικής Έρευνας στη Μητροπολιτική Περιφέρεια Ταμασού και Ορεινής».
Η Επιστημονική αυτή Ημερίδα αποτελεί ζωντανή έκφραση του ειλικρινούς ενδιαφέροντος και της αγάπης του Πανιερωτάτου Αγίου Αδελφού, και της κατ’ αυτόν Ιεράς Μητροπόλεως, προς το Χριστεπώνυμο Πλήρωμά τους.

Και τούτο, γιατί, όπως πολύ ορθά τονίστηκε, «όποιος ισχυρίζεται ότι δεν τον νοιάζει και δεν ενδιαφέρεται για την κοινωνία, και τα κοινωνικά προβλήματα, γιατί τάχα τον ενδιαφέρει μόνο ο Ουρανός, αυτός απλούστατα συκοφαντεί τον Ουρανό»! Γι’ αυτό και πολύ εύστοχα, ο σπουδαίος, και γνωστός σε όλο τον κόσμο, μέγας φιλάνθρωπος Ραούλ Φολλερώ διαμήνυσε χαρακτηριστικά, σε μια ομιλία του προ ετών στην Αθήνα, ότι «όσο θα υπάρχει πάνω στη γη ένας αθώος που θα πεινά, που θα κρυώνει, ή που θα καταδιώκεται, όσο ακόμη θα υπάρχει πάνω στη γη δυστυχία, που θα ήταν δυνατό να αποφύγουμε, ή άδικη φυλακή, όσο επίσης η κοινωνία άδικα θα υποφέρει και θα δοκιμάζεται, τότε η μεγάλη εντολή της αγάπης του Χριστού δεν θα έχει εκπληρωθεί. Ο Χριστιανισμός δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία του, και ούτε σεις, ούτε εγώ, θα έχουμε το δικαίωμα να σιωπήσουμε και να αναπαυθούμε»!
Η Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, με τη διεξαγωγή της έρευνας αυτής, πρωτοπορεί, και μάλιστα, σε μια εποχή δύσκολη από πνευματική άποψη, καταθέτει τη συμβολή της, χαράσσοντας δρόμους προς επισήμανση των προβλημάτων, που απασχολούν το κοινωνικό σύνολο, και εν συνεχεία προς επίλυσή τους. Εκφράζουμε, ακόμη, την ικανοποίησή μας, γιατί η διοργάνωση της σημερινής Επιστημονικής Ημερίδας δίνει και το μήνυμα ότι γενικότερα η Εκκλησία της νήσου μας δεν στέκεται αμέτοχη, μπροστά στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα, που απασχολούν την κοινωνία μας. Αντίθετα, ως Μητέρα Εκκλησία, συλλαμβάνει τα μηνύματα των καιρών, γίνεται συμμέτοχος της γενικότερης ανησυχίας και της αγωνίας του ποιμνίου της και προσπαθεί, από τη μεριά της, να δώσει πνευματικές λύσεις και απαντήσεις.
Για όλους αυτούς τους λόγους, θερμά συγχαίρουμε την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, και προσωπικά τον Πανιερώτατο Άγιο Αδελφό, για την ωραία πράγματι αυτήν πρωτοβουλία τους να προχωρήσουν, σε συνεργασία και με το Πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στη διεξαγωγή της κοινωνικής αυτής έρευνας. Αναμφίβολα, η καταγραφή, μέσα από αυτήν, όλων των πραγματικών κοινωνικών προβλημάτων και των άλλων αναγκών, που το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα της εδώ Μητροπολιτικής Περιφέρειας παρουσιάζεται, μέσα από τα πορίσματά της, να αντιμετωπίζει, θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερο χρήσιμο εργαλείο για την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, αλλά και για όλους γενικά τους αρμόδιους και υπεύθυνους φορείς για τη μελέτη και εξέτασή τους σε βάθος, με στόχο την, κατά το δυνατό, αποτελεσματικότερη επίλυσή τους.
Ας μας επιτραπεί, όμως, να τονίσουμε εδώ ότι η σημασία της εν λόγω έρευνας δεν περιορίζεται μόνο στα όρια της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής. Αντίθετα, θα λέγαμε ότι τα πορίσματά της αφορούν και εμάς, ως Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια, όπως επίσης, κατά τον ίδιο τρόπο αφορούν και τις άλλες Μητροπολιτικές Περιφέρειες. Και τούτο, γιατί ο λαός μας, όπου και αν βρίσκεται και αν ζει, σε όποια Εκκλησιαστική Περιφέρεια και αν ανήκει, παντού, σε όλη την Κύπρο, είναι ο ίδιος. Κατά συνέπεια, και τα προβλήματα -είτε το εθνικό μας πρόβλημα είναι αυτό, είτε τα ναρκωτικά, είτε η νεανική παραβατικότητα, είτε η εγκληματικότητα, είτε το AIDS, είτε η ανεργία, είτε η οικονομική κρίση, είτε ο,τιδήποτε άλλο- παντού είναι, επίσης, τα ίδια. Γι’ αυτό και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα αναμένουμε να πάρουμε στα χέρια μας τα πορίσματα της έρευνας, για να τα μελετήσουμε σε βάθος και να τα αξιοποιήσουμε δεόντως. Και αυτό, για το καλό του τόπου μας και το ευτυχέστερο, μέλλον του λαού μας.
Με αυτές τις σκέψεις, θερμά συγχαίρουμε  και πάλι τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής και αγαπητό εν Χριστώ αδελφό κ. Ησαΐα, και την κατ’ αυτόν Ιερά Μητρόπολη, καθώς επίσης και το Πρόγραμμα Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, για τη διεξαγωγή της έρευνας και τη διοργάνωση της σημερινής Επιστημονικής Ημερίδας.
Επιδαψιλεύοντας προς όλους τους Συνέδρους τις ευλογίες της Εκκλησίας, χαιρετίζουμε τις εργασίες της Επιστημονικής σας Ημερίδας και ευχόμαστε κάθε επιτυχία σ’ αυτές. Ο Θεός μαζί σας!

                                                               Ευχέτης προς Κύριον

                                                          † ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
4 Δεκεμβρίου 2010.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post