Χαιρετισμός Μακαριωτάτου κατα την Εορταστική Εκδήλωση για την Εβδομάδα Εθελοντισμού

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Χαιρετισμός Μακαριωτάτου κατα την Εορταστική Εκδήλωση για την Εβδομάδα Εθελοντισμού

Με πολλή χαρά αποδεκτήκαμε την πρόσκληση του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού να χαιρετίσουμε τη σημερινή εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού.

 Προς όλους τους Εθελοντές του τόπου μας απευθύνουμε εγκάρδιο χαιρετισμό αγάπης και τιμής. Τους διαβεβαιώνουμε, επ’ ευκαιρία, για τη βαθιά μας εκτίμηση προς το έργο και την προσφορά τους, που εθελοντικά επιτελούν υπέρ του κοινωνικού συνόλου, αλλά και για τη μαρτυρία, που πρόθυμα και αβίαστα καταθέτουν για ένα καλύτερο και ευτυχέστερο μέλλον του λαού και της πατρίδας μας.

 Γενικά, κάθε Εθελοντής αποτελεί και μια ακόμη έκφραση της αληθινής αγάπης του ανθρώπου προς το συνάνθρωπό του και την κοινωνία. Γι’ αυτό και ο Εθελοντισμός είναι πράξη και βίωμα και στάση ζωής. Όπου αυτός καλλιεργείται και εφαρμόζεται, φέρνει τους ανθρώπους και τον κόσμο ψυχικά πιο κοντά μεταξύ τους.

 Τονίζουμε εδώ, ότι η έννοια του Εθελοντισμού δεν είναι ξένη προς την Εκκλησία. Αντίθετα, θα λέγαμε ότι η Εκκλησία ανέκαθεν καλλιέργησε –και καλλιεργεί- τον Εθελοντισμό, είτε ως διακονία του πνεύματος, είτε ως διακονία της δικαιοσύνης και της αλήθειας, πάντοτε όμως ως διακονία του όλου ψυχοσωματικού ανθρώπου «ὑπὲρ οὗ Χριστὸς ἀπέθανεν» (Ρωμ. ιδ΄, 15). Ο πρώτος Εθελοντής είναι ο Θεάνθρωπος Χριστός, ο Οποίος «ἑαυτὸν ἐκένωσε μορφὴν δούλου λαβών, ἐν ὁμοιώματι ἀνθρώπων γενόμενος…ὑπήκοος μέχρι θανάτου, θανάτου δέ σταυροῦ» (Φιλ. β΄, 7-8).

Αλλά και οι μάρτυρες της Εκκλησίας, ακολουθώντας το παράδειγμα του Κυρίου, με πρώτον τον πρωτομάρτυρα Στέφανο, προσέφεραν εθελουσίως τη ζωή τους για χάρη του Χριστού και της Εκκλησίας. Επίσης, και όλοι οι Άγιοι βίωσαν την εθελούσια προσφορά του Χριστού, μαρτυρώντας πρώτα με τη συνείδηση           -δηλαδή με την πίστη, την αγάπη και την υπομονή- και ύστερα με την προσφορά της ζωής τους υπέρ της ζωής και σωτηρίας του πλησίον. Έτσι, κάθε Άγιος είναι ο Χριστός επαναλαμβανόμενος. Τούτο αποτελεί και το χρέος κάθε χριστιανού, να είναι δηλαδή ο Χριστός επαναλαμβανόμενος, κατά το μέτρο, βεβαίως, της πίστης του. Γι\\\’ αυτό, κάθε πιστό μέλος της Εκκλησίας, εκτός των άλλων εντολών, οφείλει ανιδιοτελώς να προσφέρει τον εαυτό του στη διακονία των αδελφών του.

Ασφαλέστατα, ο Εθελοντισμός για το χριστιανό είναι πάντοτε Χριστοκεντρικός, γιατί αναφέρεται στο Χριστό. Και ασφαλώς για τους χριστιανούς δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ εκκλησιαστικού και κοσμικού Εθελοντισμού, εφ\\\’ όσον η διακονία τους προσφέρεται σε αδελφούς, που είναι δημιουργήματα του Θεού, πλασμένα κατ\\\’ εικόνα Του. Επομένως, τιμώντας απόψε τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού, αισθανόμαστε την ανάγκη, ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας, να τονίσουμε ότι ο χριστιανός δεν στέκεται -δεν πρέπει να στέκεται- στη φιλολογία της αγάπης. Αντίθετα, έχοντας υπόψη ότι «ἡ πίστις, ἐάν μή ἔργα ἔχῃ, νεκρά ἐστι καθ’ ἑαυτήν» (Ἰακ. β΄, 17), επιδιώκει να εκφράσει τον εσωτερικό του Εθελοντισμό κυρίως με έργα. Κατά λογική συνέπεια, τονίζουμε ότι ο Εθελοντισμός υπήρχε, και θα υπάρχει πάντα, γιατί υπάρχει αγάπη. Αν αναλογιστούμε, λοιπόν, ότι η αγάπη είναι η ρίζα του Εθελοντισμού, τότε θα διαπιστώσουμε ότι ο πιο τέλειος Εθελοντής είναι ο «επί σταυρού κρεμάμενος» για χάρη όλης της ανθρωπότητας Κύριός μας.

Θερμά συγχαίρουμε το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού για την ωραία πρωτοβουλία του να διοργανώσει και την αποψινή αυτήν εκδήλωση. Ευλογούμε το έργο όλων και συμμετέχουμε στις αγωνίες και στους αγώνες τους για το ευτυχέστερο μέλλον του Εθελοντισμού στη νήσο μας. Τους διαβεβαιώνουμε, επ’ ευκαιρία, και για την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση της Εκκλησίας στο θεάρεστο έργο, το οποίο όλοι τους επιτελούν με πνεύμα σεμνότητας και ταπείνωσης.

Με αυτές τις σκέψεις, απευθύνουμε εγκάρδιο χαιρετισμό αγάπης και τιμής προς την αποψινή εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντών και ευχόμαστε κάθε επιτυχία σ’ αυτήν. Ευχαριστούμε.

                                                              Ευχέτης προς Κύριον

                                                         † ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
3 Δεκεμβρίου 2010.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post