Διδυμοποίηση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ 1974 και Συνδέσμου Μαχητών Α΄Λόχου 211 Τ.Π. 1974

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ 1974 και Σύνδεσμος Μαχητών Α΄Λόχου 211 Τ.Π. 1974

Διδυμοποίηση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πολεμιστών ΕΛΔΥΚ 1974 και Συνδέσμου Μαχητών Α΄Λόχου 211 Τ.Π. 1974

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΔΙΔΥΜΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΕΛ.ΔΥ.Κ. 1974
ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΧΗΤΩΝ Α΄ ΛΟΧΟΥ 211 Τ.Π. 1974

Αγαπητοί μας,

Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης χαιρετίζουμε τη σημερινή σεμνή τούτη Τελετή διδυμοποίησης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πολεμιστών Ελληνικής Δύναμης Κύπρου 1974 και του Συνδέσμου Μαχητών Α΄ Λόχου 211 Τ.Π. 1974. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις συσφίγγουν ακόμη περισσότερο τους άρρηκτους αδελφικούς δεσμούς της νήσου μας με τη Μητέρα Ελλάδα και τονώνουν το εθνικό φρόνημα του λαού μας.

Γνωρίζουμε πολύ καλά την άνιση μάχη, που οι Ελδυκάριοι και οι Μαχητές του Α΄ Λόχου του 211 Τ.Π. έδωσαν με απαράμιλλο σθένος και ηρωισμό κατά της ΤΟΥΡ.ΔΥ.Κ. και των άλλων υπεράριθμων στρατευμάτων εισβολής του Αττίλα, τον Αύγουστο του 1974. Χάρη ακριβώς σ’ αυτούς, χάρη στο απαράμιλλο πνεύμα της αυτοθυσίας και της αυταπάρνησής τους, η αμυντική μας γραμμή, στη βόρεια και δυτική Λευκωσία, στάθηκε όρθια, οι Τούρκοι, παρά τις λυσσαλέες επιθέσεις τους, δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν, και η Λευκωσία σώθηκε. Αν παρ’ ελπίδα –τονίζουμε και πάλι- δεν υπήρχαν οι Ελδυκάριοι του 1974 και οι μαχητές του Α΄ Λόχου του 211 Τ.Π. 1974, για να αντιτάξουν τα στήθη τους στην προέλαση του εισβολέα και να κρατήσουν ελεύθερα τα βόρεια και δυτικά προάστια της Λευκωσίας, τότε η Κύπρος θα βρισκόταν σε δυσμενέστερη θέση απ’ αυτήν που είναι τώρα.

Εκ μέρους της Εκκλησίας της νήσου μας εκφράζουμε προς τους πολεμιστές της ΕΛ.ΔΥ.Κ. 1974 και προς τους μαχητές του Α΄ Λόχου του 211 Τ.Π. 1974 τις πιο θερμές μας ευχαριστίες, μαζί με τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη, γι’ αυτήν τους τη μεγάλη και ανεκτίμητη προσφορά υπέρ της ελευθερίας και της σωτηρίας της Κύπρου μας. Μακαρίζουμε, ακόμη, εκείνους απ’ αυτούς, οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι, χύνοντας το αίμα τους στο βωμό της ελευθερίας. Όλοι τους έγιναν, κατά τις κρίσιμες εκείνες μέρες της τουρκικής εισβολής του 1974, φύλακες-φρουροί της νήσου μας. Μετέτρεψαν, ακόμη, την περιοχή της δικής τους στρατιωτικής ευθύνης σε ιερό θυσιαστήριο, πάνω στο οποίο όλοι μαζί –Κύπριοι και Ελλαδίτες- πρόσφεραν «ἐν ἱερᾷ σπονδῇ» τη ζωή τους.

Συγκινούμαστε βαθιά, διότι στα αιματοβαμμένα μας χώματα αναπαύονται μαζί τα σώματα των πεσόντων ελλαδιτών αδελφών μας με τα σώματα των δικών μας Εθνοφρουρών. Όλοι τους αποτελούν άφθορα φύτρα της εθνικής ιδέας. Αγωνίστηκαν πλάϊ-πλάϊ με απαράμιλλο σθένος και αυτοθυσία και έπεσαν για τα ιερά και τα όσιά μας, για το υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας.

Από τους αγώνες και τις θυσίες τους αντλούμε δύναμη και ενίσχυση, ιδιαίτερα μάλιστα στους δύσκολους αυτούς καιρούς, τους οποίους διέρχεται το εθνικό μας πρόβλημα. Όλοι τους κληροδότησαν σε μας, που συνεχίζουμε τον αντικατοχικό αγώνα, διαθήκη ηθικού χρέους και καθήκοντος. Γι’ αυτό και μέσα στην κρισιμότητα των καιρών, τονίζουμε ότι ουδέποτε θα υποκύψουμε και ουδέποτε θα αποδεκτούμε τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής. Ιδιαίτερα, μάλιστα, και εξ  αφορμής και της προχθεσινής συνάντησης στη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζουμε ότι η προσπάθεια επιβολής μιας άδικης λύσης, που θα νομιμοποιεί και θα μονιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής, που θα διαιρεί τη νήσο σε βορρά και νότο, που θα επιτρέπει την παρουσία στην Κύπρο των τουρκικών στρατευμάτων εισβολής και των εποίκων, που θα στηρίζεται σε ρατσιστικά-εθνοφυλετικά κριτήρια και που θα κρατεί την Κύπρο όμηρο της Τουρκίας, θα βρει σθεναρά και καθολικά ενάντιο το λαό μας.

Αμετάκλητος στόχος μας είναι η απελευθέρωση του κατεχόμενου σήμερα βόρειου τμήματος της νήσου μας και η δικαίωση. Μόνο έτσι θα αναπαυθούν και οι ψυχές των αθάνατων ηρώων μας, αλλά και θα ηρεμήσουν και όλοι οι άλλοι πολεμιστές και μαχητές μας.

Με αυτές τις σκέψεις συγχαίρουμε θερμά όλους, όσοι εργάστηκαν για τη διοργάνωση της σεμνής αυτής τελετής και ευχόμαστε όπως δώσει ο Θεός, ώστε σύντομα ο Ήλιος της Δικαιοσύνης να φωτίσει ολόκληρη την Κύπρο μας ελεύθερη και ενωμένη. Ευχαριστούμε.

                                               Ευχέτης προς Κύριον

                                          +ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
20 Νοεμβρίου 2010.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post