Εγκαίνια Έκθεσης Ζωγραφικής της Οικογένειας Αδάμου

Εγκαίνια Έκθεσης Ζωγραφικής της Οικογένειας Αδάμου

Την Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2010, τελέστηκαν τα Εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής της Οικογένειας Αδάμου. Τα Εγκαίνια τέλεσε, εκ μέρους της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Θεοφ. Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, ο οποίος και εκφώνησε τον εξής Χαιρετισμό του Μακαριωτάτου:

“Απόψε έχουμε τη μεγάλη χαρά να τελούμε τα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής μιας ολόκληρης οικογένειας, της αγαπητής μας Οικογένειας του κ. Αδάμου, και πιο συγκεκριμένα του ίδιου του Γιώργου Αδάμου, της συζύγου του Μαρίνας και των παιδιών τους Αναστασίας και Μύριας.

Ο Γκαίτε διακήρυξε, κάποτε, ότι «τίποτε δεν δείχνει καλύτερα τον χαρακτήρα του ανθρώπου, από τον ίδιο τον καρπό των έργων του»! Πολύ χαιρόμαστε, γιατί όλα τα μέλη της Οικογένειας Αδάμου, με τα έργα που εκθέτουν σήμερα, προσφέρουν σε όλους μας, μέσα από την καρδιά τους, πλούσια τα ερεθίσματα, που καλλιεργούν και εξευγενίζουν τα αισθήματα και ευαισθητοποιούν τις λεπτές χορδές του ανθρώπινου χαρακτήρα για το ωραίο και το όμορφο. Στους δύσκολους και κρίσιμους, ακόμη, από εθνική και πνευματική άποψη αυτούς καιρούς που διερχόμαστε, η Έκθεση της Οικογένειας Αδάμου αποτελεί μαρτυρία ότι ο λαός μας, μπροστά στις δυσκολίες και στις αντιξοότητες, δεν κάμπτεται και δεν λυγίζει. Αντίθετα, βρίσκει τη δύναμη και το κουράγιο να στέκεται όρθιος στα πόδια του και να εκφράζει την αγάπη του προς την ημικατεχόμενη πατρίδα μας με τα καλλιτεχνικά του δημιουργήματα. Συμβάλλει, έτσι, στην τόνωση της πίστης για την αξία της ζωής και στη συντήρηση της ελπίδας για ένα καλύτερο και ευτυχέστερο μέλλον του λαού και του τόπου μας.

Ως γνωστό, οι σημερινές υποχρέωσεις μιας πολύτεκνης Οικογένειας είναι παρά πολλές και ο ελεύθερος χρόνος σχεδόν ανύπαρκτος. Παρά ταύτα, η αγάπη και ο ζήλος της Οικογένειας Αδάμου προς τη ζωγραφική είναι τόσο μεγάλοι, ώστε όλοι τους κατορθώνουν να βρίσκουν και το χρόνο και τον τρόπο για καλλιτεχνική δημιουργία. Προϊόν, ακριβώς, αυτής της αγάπης και του ζήλου τους προς την τέχνη της ζωγραφικής αποτελεί και η αποψινή τους Ομαδική Έκθεση.

Αξίζει να τονίσουμε ότι το ενδιαφέρον και η ενασχόληση του ζεύγους Γιώργου και Μαρίνας Αδάμου με την καλλιτεχνική δημιουργία άρχισε από την παιδική τους ηλικία. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι αμφότεροι οι γονείς κατόρθωσαν να εμφυτεύσουν τα καλλιτεχνικά τους αυτά ενδιαφέρονται και στις θυγατέρες τους Αναστασία και Μύρια. Αναφέρουμε, πληροφοριακά, ότι αυτές άρχισαν να παρακολουθούν μαθήματα ζωγραφικής πριν από 7 χρόνια. Προσθέτουμε, ακόμη, ότι η Αναστασία και η Μύρια ζωγράφισαν τα πρώτα τους έργα στην ηλικία των 13 και 9 ετών, αντίστοιχα.

Όπως θα προσέξετε, τα έργα και των τεσσάρων έχουν έκδηλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ρεαλισμού. Παρά ταύτα, όμως, όλοι τους πέτυχαν ώστε να αποδώσουν, και να αποτυπώσουν, στους ζωγραφικούς τους πίνακες και το προσωπικό τους στοιχείο. Και τούτο, έχουν επισημάνει τόσο ο δάσκαλός τους, όσο και διάφοροι άλλοι ειδικοί, που ασχολούνται με την τέχνη της ζωγραφικής.

Η οικογέναια Αδάμου αντλεί τα θέματά της από το κυπριακό στοιχείο. Εκφράζει, έτσι, την αγάπη της προς το λαό και τον τόπο μας και τονώνει τα λυρικά αισθήματα νοσταλγίας και ενδιαφέροντος προς την κυπριακή ζωή του χθές και του προχθές, σε συνδυασμό και με τη σημερινή πραγματικότητα. Μερικοί, από τους πίνακες που εμπλουτίζουν την Έκθεση, μας μεταφέρουν σε ωραίες στιγμές του πρόσφατου παρελθόντος. Με αυτόν τον τρόπο, οι μεν παλαιότεροι έχουν την ευκαιρία να θυμηθούν δικές τους ωραίες και αξέχαστες στιγμές, οι δε νεότεροι να γνωρίσουν και να αγαπήσουν όλον αυτόν τον πλούτο της μοναδικής μας πολιτιστικής ζωής και παράδοσης, όπως είναι για παράδειγμα η παλαιά βρύση, ο τσέστος, τα πιθάρια κλπ.

Βεβαίως, δεν παραλείπουμε να σημειώσουμε ότι, ανάμεσα στους παρουσιαζόμενους πίνακες της Οικογένειας Αδάμου, υπάρχουν και τα έργα εκείνα, που εκφράζουν και εκπέμπουν μια πιο μοντέρνα γραμμή. Αποτελούν και οι δημιουργίες αυτές δείγματα καλλιτεχνικών εμπνεύσεων, στις οποίες κυρίαρχο στοιχείο είναι τα έντονα χρώματα.

Από τη δική μας μεριά, εγκαινιάζοντας την Έκθεση, δεν έχουμε παρά να συγχαρούμε θερμά τους αγαπητούς μας Γιώργο, Μαρίνα, Αναστασία και Μύρια για τη διοργάνωση της αποψινής τους Έκθεσης. Ευχόμαστε, ακόμη, όπως ο Θεός τους ευλογεί και τους ενισχύει, ώστε πάντοτε γεροί και δυνατοί να συνεχίσουν και στο μέλλον την αξιέπαινη καλλιτεχνική τους δημιουργία.

Ευχαριστούμε, τέλος, και όλους εσάς, οι οποίοι με την εδώ παρουσία σας εκφράζετε τα αισθήματα αγάπης και εκτίμησής σας προς την Οικογένεια Αδάμου, αλλά και συμβάλλετε στην επιτυχία της Έκθεσης.

Ευχαριστούμε.

                                                                           Ευχέτης προς Κύριον
+ Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
5 Νοεμβρίου 2010.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post