Πολιτική και Ηθική

Ευρωπαϊκό Κόμμα

Πολιτική και Ηθική

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Μ. ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
ΜΕ ΘΕΜΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ»

Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Προέδρου και αγαπητού μας            κ. Δημήτρη Συλλούρη, χαιρετίζουμε με ξεχωριστή ευχαρίστηση το σημερινό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κόμματος. Ιδιαίτερα εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την εύστοχη απόφαση του Κόμματος να αφιερώσει το Συνέδριο του σε ένα τόσο ευαίσθητο, αλλά και διαχρονικά τόσο χρήσιμο και αναγκαίο θέμα, όπως είναι η σχέση Πολιτικής και Ηθικής.

Αναμφίβολα, η Εκκλησία δεν πολιτεύεται, αλλ’ αντίθετα στέκεται πέρα και πάνω από τα κόμματα και τις πολιτικές παρατάξεις. Άλλωστε, όλος ο λαός, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και τις κομματικές του επιλογές, αποτελεί το ευλογημένο Χριστεπώνυμο Πλήρωμά της. Οπωσδήποτε, όμως, πέρα από τη γενική αυτήν αρχή να μην αναμιγνύεται στα θέματα της πολιτικής, η Εκκλησία, όπως γίνεται αντιληπτό, ως φορέας και θεματοφύλακας πνευματικών αρχών και αξιών, δεν είναι δυνατό να στέκεται αδιάφορη και απαθής μπροστά στο κεφαλαιώδες θέμα της Ηθικής. Βασικός στόχος και επιδίωξη της Εκκλησίας είναι η εμπέδωση και προαγωγή όλων εκείνων των διαχρονικών στοιχείων, που διέπουν και συνιστούν την Ηθική. Και τούτο, γιατί χωρίς την Ηθική δεν μπορεί ένας λαός και μια χώρα, και γενικότερα η παγκόσμια κοινωνία, να φτάσουν στην προκοπή, στην ελευθερία, στη δικαιοσύνη, στην ευνομία, στην ευτυχία και στην πρόοδο.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι, δυστυχώς, από παγκόσμια άποψη, η Πολιτική δεν συμβαδίζει και δεν συμπορεύεται, εν πολλοίς, με την Ηθική. Και αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο γίνονται οι πόλεμοι, υπάρχουν οι αιματοχυσίες, παρατηρούνται οι αδικίες και δημιουργούνται οι έχθρες και τα μίση στον κόσμο. Αναμφίβολα, αν οι Ηγέτες, ιδιαίτερα των μεγάλων και ισχυρών της γης, πολιτεύονταν πάντοτε σύμφωνα με την Ηθική και το δίκαιο, τότε αυτοί δεν θα επέτρεπαν να γινόταν η τουρκική εισβολή στη νήσο μας, αλλ’ ούτε και θα ανέχονταν για τριανταέξι τώρα χρόνια τη διαίρεση της πατρίδας  μας και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές τους εστίες του μισού πληθυσμού μας.

Το σημερινό, όμως, Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κόμματος αποτελεί χρήσιμη συμβολή, ώστε και στον τόπο μας η Πολιτική να λειτουργεί όχι κάτω από το βάρος των σκοπιμοτήτων και της συναλλαγής, αλλά μέσα στο άπλετο φως των αρχών της Ηθικής. Με αυτόν τον τρόπο θα καταξιώνεται και ο πολιτικός βίος του τόπου μας στη συνείδηση του λαού μας. Το ζητούμενο είναι να παύσουν να υπάρχουν οι αδικίες, να εξαλειφθεί η λεγόμενη ρουσφετολογία και να επικρατούν παντού και πάντοτε η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη και η ευνομία. Συμπερασματικά, και εδώ θέλουμε να καταλήξουμε, ευθύνη και χρέος όλων μας, αλλά και του καθενός μας ξεχωριστά, είναι, όταν βρισκόμαστε μπροστά στην κάλπη, να ψηφίζουμε τους άριστους. Και, δόξα τω Θεώ, σε κάθε κόμμα και σε κάθε πολιτική παράταξη υπάρχουν οι άριστοι.

 Κάτω απ’ αυτά τα δεδομένα, θα έχει και ο λαός μας το κουράγιο, τη δύναμη και τη θέληση από τη μια μεριά να συνεχίσει τον αγώνα του ενάντια στον εισβολέα, με στόχο την απελευθέρωση και τη δικαίωση, και από την άλλη να μοχθεί και να κοπιάζει καθημερινά για «τόν ἄρτον τόν ἐπιούσιον», προσβλέποντας συγχρόνως και στο ευτυχέστερο μέλλον του λαού και της πατρίδας μας.

Με την ευκαιρία, όμως, του σημερινού του Συνεδρίου, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας και για τις σθεναρές και πατριωτικές θέσεις του Ευρωπαϊκού Κόμματος στο εθνικό μας θέμα, τις οποίες με συνέπεια, από την αρχή μέχρι σήμερα, υποστηρίζει. Από τη δική μας μεριά τονίζουμε την ανάγκη της καθολικής συστράτευσης όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου μας προς εκδίωξη του Τούρκου εισβολέα από τα πάτρια εδάφη μας, επανένωση της νήσου μας, διακρίβωση της ζωής των αγνοουμένων, επιστροφή όλων των εκτοπισμένων στα χωριά και στις πόλεις τους και εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους νόμιμους-γηγενείς Κυπρίους πολίτες.

Θερμά συγχαίροντας το Ευρωπαϊκό Κόμμα για τη σύγκληση του σημερινού του Συνεδρίου, ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του. Με μεγάλο ενδιαφέρον θα αναμένουμε τα πορίσματα του.

Ευχέτης προς Κύριον

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
28 Μαΐου 2010.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post