33ο Συμπόσιο Εταιρικών Σχολείων Unesco

UNESCO

33ο Συμπόσιο Εταιρικών Σχολείων Unesco

Χαιρετισμός Μακαριωτάτου

Με πατρική αγάπη, και ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Διευθύντριας του Παγκυπρίου Γυμνασίου, αγαπητής μας Κυρίας Νίκης Παπαπέτρου, χαιρετίζουμε το 33ο Συμπόσιο Εταιρικών Σχολείων UNESCO. Προς τις Διευθύνσεις, το Διδακτικό Προσωπικό και όλους γενικά τους μαθητές και τις μαθήτριες των Εταιρικών Σχολείων της νήσου μας, που συμμετέχουν στο Συμπόσιο τούτο, απευθύνουμε τις πατρικές μας ευχές, μαζί με τον εγκάρδιο χαιρετισμό της αγάπης μας.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, γιατί το 33ο Συμπόσιο Εταιρικών Σχολείων UNESCO θα στρέψει την προσοχή του προς τα μοναδικά στο είδος τους, αλλά και ανεκτίμητης αξίας βυζαντινά και εκκλησιαστικά μνημεία, τόσο της Κύπρου, όσο και της Ελλάδας, που προστατεύονται από την UNESCO. Βοηθούνται, έτσι, οι νέοι μας να συνειδητοποιήσουν και να εκτιμήσουν τη λαμπρή αυτήν πολιτιστική δημιουργία του λαού μας. Αποτελεί, ακόμη, το Συμπόσιο χρήσιμη συμβολή, ώστε να καλλιεργούνται και να συντηρούνται στις ψυχές των μαθητών και των μαθητριών μας η θρησκευτική πίστη προς το Θεό, ο σεβασμός προς την Εκκλησία, το υψηλό και ευγενές αίσθημα φιλοπατρίας, αλλά και η αγάπη προς το κάλλος, όπως αυτό διαγράφεται μέσα από τα σπουδαία μνημεία της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αν πράγματι αληθεύουν οι λόγοι του Γκαίτε -και εμείς λέμε ότι αληθεύουν- ότι δηλαδή «τίποτε δεν δείχνει καλύτερα τον χαρακτήρα του ανθρώπου, από τον ίδιο τον καρπό των έργων του», τότε πρέπει να πούμε ότι όλοι αυτοί οι δημιουργοί των βυζαντινών και εκκλησιαστικών μας μνημείων υπήρξαν άνθρωποι, που διακρίθηκαν για τη βαθιά τους πίστη και τη μεγάλη τους αφοσίωση προς το Θεό, το σεβασμό τους προς την Εκκλησία και σε τελευταία ανάλυση την αγάπη τους προς τον ίδιο τον κόσμο. Και τούτο, γιατί τα βυζαντινά και εκκλησιαστικά μας μνημεία αποτελούν ανεκτίμητη πνευματική προσφορά προς τον ίδιο τον άνθρωπο. Αρκεί να σκεφθούμε ότι οι Ιεροί μας Ναοί και οι Ιερές μας Μονές, και γενικά η όλη θρησκευτική μας πολιτιστική κληρονομιά, μας υπενθυμίζουν ότι είμαστε πλάσματα και δημιουργήματα του Θεού. Πνευματικό, επομένως, χρέος μας είναι να συμμορφώνουμε τη ζωή μας, ώστε αυτή να είναι σύμφωνη με τον ευαγγελικό Του λόγο.

Εκφράζουμε, βέβαια, την ξεχωριστή ικανοποίησή μας και για την όλη αναφορά που γίνεται στον Απόστολο Ανδρέα, η Ιερά Μονή του οποίου, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία και σπουδαιότητα, αποτελεί και σύμβολο αγώνα του λαού μας προς απελευθέρωση από τον Τούρκο εισβολέα, επιστροφή και δικαίωση.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι το Συμπόσιο αποτελεί χρήσιμη συμβολή, ώστε οι νέοι μας να καλλιεργήσουν ακόμη βαθύτερα και πληρέστερα την αυτοσυνειδησία τους, να λάβουν απαντήσεις στο ερώτημα «ποιοί είμαστε, από πού ερχόμαστε και πού πηγαίνουμε;» και, τέλος, να βιώσουν μέσα τους το αίσθημα υπερηφάνειας για όλον αυτόν τον πλούτο της λαμπρής πατρογονικής μας δημιουργίας.

Θερμά συγχαίροντας όλους γενικά τους διοργανωτές και συντελεστές του 33ου Συμποσίου Εταιρικών Σχολείων UNESCO, χαιρετίζουμε τις εργασίες του και ευχόμαστε κάθε επιτυχία σ’ αυτό.

Ευχέτης προς Κύριον
+ Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
11 Μαρτίου 2010.

 

Print Friendly, PDF & Email

Share this post