Ελληνικό Γυμνάσιο Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας

Ελληνικό Γυμνάσιο Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας

Ελληνικό Γυμνάσιο Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας

50 χρόνια ζωής

35 χρόνια κατοχής

Την Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2009, πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα εκδηλώσεων Μετοχίου Κύκκου στον Αρχάγγελο,  εορταστική εκδήλωση, για τα 50χρονα του Ελληνικού Γυμνασίου Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Μακαριωτάτου στην εκδήλωση:

Ευχαριστούμε θερμά το Κοινοτικό Συμβούλιο και τη Σχολική Εφορεία Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας για την πρόσκλησή τους να χαιρετίσουμε την αποψινή εορταστική εκδήλωση, που πραγματοποιείται για τα πενηντάχρονα του Ελληνικού Γυμνασίου Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας.

Ομολογουμένως, όταν πήραμε στα χέρια μας και διαβάσαμε την πρόσκληση, μας κυρίευσαν ανάμεικτα αισθήματα. Αισθήματα από τη μια μεριά βαθιάς συγκίνησης, και από την άλλη ανείπωτου πόνου, θυμού και οργής.

Συγκινηθήκαμε πρώτα, γιατί η πρόσκληση μας ταξίδευσε νοερά στην ωραία κοινότητα του Αγίου Αμβροσίου. Εκεί που για δεκαπέντε χρόνια, μέχρι το 1974, το Ελληνικό Γυμνάσιο Αγίου Αμβροσίου έσφυζε από ζωή, δίδασκε τα γράμματα στους μαθητές του, καλλιεργούσε στις τρυφερές ψυχές τους τη φιλοπατρία και την αγάπη προς την Ελευθερία, συντηρούσε μέσα τους αλώβητους τους εθνικούς πόθους και τους οραματισμούς του λαού μας, με δύο λόγια, μεταλαμπάδευε σ’ αυτούς τις υπερχρόνιες αξίες του Ελληνοχριστιανικού μας Πολιτισμού.

Κυριευθήκαμε, όμως, και από αβάστακτο πόνο, μαζί και από θυμό και οργή, γιατί για τριανταπέντε τώρα χρόνια το Σχολείο παραμένει χωρίς μαθητές, με τους Αγιοαμβροσίτες, και τους άλλους κατοίκους της περιοχής, διωγμένους από τις πατρογονικές τους εστίες, πρόσφυγες στην ίδιά τους την πατρίδα. Παραμένει κλειστό, βουβό, σκλαβωμένο κάτω από τη φοβερή και ανελέητη κατοχή του Αττίλα και των τουρκικών στρατευμάτων εισβολής. Και ο πόνος και η ταραχή μας αυξάνονται και μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο, βλέποντας την απάθεια, την αδιαφορία και την αναλγησία των μεγάλων και ισχυρών της γης. Δυστυχώς, τα συμφέροντα και οι άλλες σκοπιμότητες υπερισχύουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη συνείδηση αυτών, οι οποίοι κρατούν στα χέρια τους τις τύχες των μικρών χωρών και των αδύνατων λαών.

Εν πάση περιπτώσει, αξιοποιούμε την ευκαιρία, για να τονίσουμε ότι οι δυσκολίες και τα εμπόδια, οι πιέσεις και οι παγίδες, που οι διάφοροι επιτήδειοι χρησιμοποιούν και μεταχειρίζονται εντέχνως, για να μας κάμψουν και να μας λυγίσουν, δεν θα τελεσφορήσουν. Ο μαρτυρικός και απροσκύνητος λαός μας θα αντισταθεί μέχρι τέλους, όπως έπραξε και το 2004 μπροστά στο απαράδεκτο εκείνο και αντεθνικό σχέδιο Ανάν, προσβλέποντας αποφασιστικά και καρτερικά στην απελευθέρωση και στη δικαίωση.

Αξιοποιούμε, ακόμη, την ευκαιρία των πενηντάχρονων του Σχολείου, για να καλέσουμε όλους –Ηγεσία και λαό- σε αγωνιστική συστράτευση και ενότητα. Η ίδια η αποψινή εκδήλωση αποτελεί από τη φύση της εκδήλωση αντίστασης και αγώνα για την απελευθέρωση της σκλαβωμένης σήμερα γης μας, την επιστροφή στον Άγιο Αμβρόσιο και στους άλλους κατεχόμενους τόπους μας, σε μια δικαιωμένη και ενωμένη Κύπρο, και την επαναλειτουργία του Ελληνικού Γυμνασίου Αγίου Αμβροσίου, όπως βέβαια και όλων γενικά των άλλων Σχολείων μας του βορείου τμήματος της νήσου μας.

Με αυτές τις σκέψεις απευθύνουμε εγκάρδιο χαιρετισμό αγάπης και τιμής προς τους κατοίκους του Αγίου Αμβροσίου και των εκεί περιχώρων. Ιδιαίτερο, ακόμη, χαιρετισμό αγάπης και τιμής απευθύνουμε προς όλους τους Καθηγητές και τους μαθητές, που πέρασαν από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας. Εγκάρδιο, τέλος, χαιρετισμό αγάπης και τιμής απευθύνουμε προς το Κοινοτικό Συμβούλιο και τη Σχολική Εφορεία Αγίου Αμβροσίου, αλλά και προς όλους γενικά όσοι εργάστηκαν και κοπίασαν για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης.

Πάνω απ’ όλα, να θυμόμαστε ότι τα πενηντάχρονα του Σχολείου αποτελούν πρόσκληση και πρόκληση για τον αμετάθετο στόχο της επιστροφής και της δικαίωσης. Είθε η άγια τούτη μέρα να μην αργήσει περισσότερο. Ευχαριστούμε.

Ευχέτης προς Κύριον
+Ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
1η Δεκεμβρίου 2009.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post