Ουσιοεξάρτηση και Ένοπλες Δυνάμεις

"Ουσιοεξάρτηση και Ένοπλες Δυνάμεις"

Ουσιοεξάρτηση και Ένοπλες Δυνάμεις

Την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2009, πραγματοποιήθηκε η επιστημονική διημερίδα της Εθνικής Φρουράς με θέμα “Ουσιοεξάρτηση και Ένοπλες Δυνάμεις”, υπό την αιγίδα της κας Έλσης Χριστόφια.

Εκ μέρους της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου παρέστη ο Αρχιμανδρίτης Ιωάννης Ιωάννου, Διευθυντής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας Στρατού, ο οποίος και εκφώνησε το χαιρετισμό του Μακαριωτάτου, που ακολουθεί:

“Θερμά συγχαίρουμε τον αγαπητό μας Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Στρατηγό Πέτρο Τσαλικίδη, το Διευθυντή Υγιειονομικού, Αρχίατρο Χριστάκη Κυπριανού, και γενικότερα την Εθνική μας Φρουρά, για την ωραία πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν και εφέτος, για πέμπτη συνεχή χρονιά, την «Εβδομάδα κατά των Ναρκωτικών», αποκορύφωμα των εκδηλώσεων της οποίας είναι η σημερινή Επιστημονική Διημερίδα με θέμα «Ουσιοεξάρτηση και Ένοπλες Δυνάμεις».

 Όλα αυτά αποτελούν έμπρακτη έκφραση της αγάπης και του ζωηρού ενδιαφέροντος τούτων προς τα στρατευμένα νειάτα του τόπου μας, αλλά και της έγνοιας τους για την ευτυχία και την προκοπή των Εθνοφρουρών μας, ως σωστών ανθρώπων της κυπριακής κοινωνίας. Πατρικά, μαζί με τις ευχαριστίες μας, απευθύνουμε προς όλους τους συντελεστές των εκδηλώσεων αυτών εγκάρδιο χαιρετισμό αγάπης και τιμής για τη σημαντική αυτήν προσφορά τους. Πατρικά, ακόμη, απευθύνουμε το χαιρετισμό της αγάπης μας προς όλους σας, προς όλους γενικά τους αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και οπλίτες των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Ευλογούμε τη ζωή και τα έργα όλων σας και σας καλούμε να σταθείτε μέχρι τέλους μαχητές και υπερασπιστές της ελευθερίας της νήσου μας, αλλά και αγωνιστές και ήρωες μπροστά στις προκλήσεις και στις ψεύτικες υποσχέσεις, που με μαεστρία οι διάφοροι επιτήδειοι και οι έμποροι των ναρκωτικών δίνουν στα αθώα και ανύποπτα θύματά τους.

 Δεν χρειάζεται να τονίσουμε ότι η Επιστημονική Διημερίδα, και γενικότερα όλες οι εκδηλώσεις της «Εβδομάδας κατά των Ναρκωτικών», έχουν ιδιαίτερη σημασία και σπουδαιότητα για τα στρατευμένα νειάτα μας. Και τούτο, γιατί οι διάφοροι επιτήδειοι μηχανεύονται χίλιους δυό τρόπους, για να πλασάρουν και να διαδώσουν τα ναρκωτικά και τις άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες στους νέους μας, και εν προκειμένω στους Εθνοφρουρούς μας. Γι’ αυτό και χρειάζεται η συστράτευση και η επαγρύπνηση όλων στη μεγάλη προσπάθεια για παροχή κάθε δυνατής βοήθειας, στήριξης και συμπαράστασης, ώστε τα στρατευμένα παιδιά του λαού μας, και γενικότερα οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας, να κρατηθούν μακριά από τα ναρκωτικά και την ουσιοεξάρτηση.

 Αναμφίβολα, ο πρώτος και κύριος στόχος είναι η πρόληψη. Και αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε με τη σωστή ενημέρωση. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται να φτάσει σε όλους τους νέους μας και σε όλους τους στρατιώτες μας το μήνυμα ότι τα ναρκωτικά και οι εξαρτησιογόνες ουσίες δεν οδηγούν στον, δήθεν, Παράδεισο, όπως ψεύτικα και απατηλά υπόσχονται οι διάφοροι επιτήδειοι, αλλά στη δυστυχία, στον όλεθρο και στην καταστροφή.

 Πέρα, όμως, από το μεγάλο στόχο της πρόληψης, έχουμε και τους νέους μας εκείνους, οι οποίοι για τον ένα ή τον άλλο λόγο παρασύρθηκαν από τις απατηλές υποσχέσεις των επιτηδείων και έπεσαν στα δίκτυα των εμπόρων του λευκού θανάτου. Ευθύνη και χρέος μας είναι να κάνουμε το παν, ώστε να προσφέρουμε σ’ αυτούς κάθε ενίσχυση, βοήθεια και στήριξη, στη μεγάλη και υπεράνθρωπη προσπάθειά τους για απεξάρτηση, αποθεραπεία και ομαλή επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

 Μιλώντας σήμερα στην Επιστημονική τούτη Διημερίδα της Εθνικής Φρουράς πάνω σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι η ουσιοεξάρτηση σε σχέση και με τις Ένοπλές μας Δυνάμεις, επιθυμούμε να τονίσουμε ότι η Μητέρα Εκκλησία εργάζεται πάντοτε με αγάπη, ώστε να κρατεί τους νέους μας κοντά στο Χριστό. Θέλουμε, ακόμη, να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι οι νέοι εκείνοι, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στο Χριστό και αγωνίζονται να εφαρμόζουν στη ζωή τους τον ευαγγελικό Του λόγο, αλλά και βιώνουν συνειδητά τα μυστήρια της Εκκλησίας μας, αυτοί ακριβώς οι νέοι δεν κινδυνεύουν από τα ναρκωτικά και τις άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες.

 Πατρικά, λοιπόν, απευθυνόμενοι σήμερα προς τα στρατευμένα νειάτα μας, και γενικότερα προς όλο το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων, τους καλούμε όπως, μπροστά στις φοβερές προκλήσεις των καιρών και στις δελεαστικές προτάσεις και υποσχέσεις των επιτηδείων, θυμούνται πάντοτε Αυτόν, ο Οποίος διακήρυξε: «ἐγώ εἰμι ἡ ὁδός καί ἡ ἀλήθεια καί ἡ ζωή» (Ἰω. ιδ΄, 6). Αυτόν, ο Οποίος είναι η πηγή της Ζωής, της αληθινής χαράς και της μοναδικής ευτυχίας. Αυτόν, ο Οποίος απευθύνει προς όλους, και ιδιαίτερα προς τους νέους, την πρόσκληση: «Ἐάν τις διψᾷ, ἐρχέσθω πρός με καί πινέτω» (Ἰω. ζ΄, 37). Αυτόν, τέλος, ο Οποίος μας διαβεβαιώνει ότι «ὅς δ’ ἄν πίῃ ἐκ τοῦ ὕδατος οὗ ἐγώ δώσω αὐτῷ, οὐ μή διψήσῃ εἰς τόν αἰῶνα» (Ἰω. δ΄, 14).

 Υπογραμμίζουμε ότι κάτω απ’ αυτήν την πνευματική θεώρηση και αντιμετώπιση των ναρκωτικών, αλλά και όλων γενικά των εξαρτησιογόνων ουσιών, βρίσκει τη λύση του και το θέμα της ουσιοεξάρτησης, σε σχέση και με τις Ένοπλές μας Δυνάμεις, που θα απασχολήσει την Επιστημονική σας Διημερίδα.

 Συγχαίροντας και πάλι όλους τους συντελεστές της ωραίας αυτής εκδήλωσης, χαιρετίζουμε τις εργασίες της Επιστημονικής Διημερίδας και ευχόμαστε κάθε επιτυχία σ’ αυτές. Ο Θεός μαζί σας!

Ευχέτης προς Κύριον

+Ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
20 Νοεμβρίου 2009.

Έκθεση φωτογραφιών

Print Friendly, PDF & Email

Share this post