Φωτογραφική έκθεση «H Κύπρος των Ελλήνων»

«H Κύπρος των Ελλήνων»

Φωτογραφική έκθεση «H Κύπρος των Ελλήνων»

Φιλολογικό μνημόσυνο και εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας, αφιερωμένη στη μνήμη των Γεώργιου Παρασκευαϊδη, Τάσσου Παπαδόπουλου, Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου του Α΄ και Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου πραγματοποιήθηκαν, το βράδυ της Παρασκευής 19 Ιουνίου 2009, στην Πύλη Αμμοχώστου στην Λευκωσία.
Την εκδήλωση και την έκθεση που φέρει τον τίτλο «Η Κύπρος των Ελλήνων», οργάνωσε η παγκόσμια εφημερίδα «Παγκύπριος» και την επιμέλειά της είχε ο φιλόλογος, δημοσιογράφος και διπλωματούχος φωτογράφος Κώστας Σολωμού.

Η έκθεση περιλαμβάνει αποκλειστικές, σπάνιες και σε πρώτη παρουσίαση φωτογραφίες των ελεύθερων και κυρίως των κατεχομένων περιοχών της πατρίδας μας, οι οποίες προβάλουν την ελληνικότητα της Κύπρου, το δράμα των αγνοουμένων, τις εκδηλώσεις των προσφύγων για επιστροφή, καθώς επίσης και φωτογραφίες από την σύληση της Ελληνορθόδοξης κληρονομιάς μας στις κατεχόμενες περιοχές.
Η εκδήλωση τελεί υπό την υψηλή αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄ τον χαιρετισμό του οποίου διάβασε ο Θεοφιλέστατος Χωρεπίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος.
Ο Μακαριώτατος, στον χαιρετισμό του, αναφέρεται στην πολύμορφη και πολυσήμαντη προσφορά των τεσσάρων τιμωμένων προς τη νήσο μας και προς τον Κυπριακό Ελληνισμό και σημείωσε ότι «οι αείμνηστοι Γεώργιος Παρασκευαϊδης, Τάσσος Παπαδόπουλος, Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Α΄ και Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος με την όλη ζωή και τα έργα τους υπέρ της Κύπρου και του κυπριακού Ελληνισμού, κληροδότησαν σε όλους μας διαθήκη ιστορικού χρέους και πατριωτικού καθήκοντος».
«Τιμώντας απόψε τη μνήμη τους», υπογραμμίζει, «αναβαπτιζόμαστε στο πνεύμα των υπέροχων αγώνων τους, ώστε και εμείς με τη σειρά μας -ηγεσία και λαός- να σταθούμε όρθιοι, ασυμβίβαστοι, αμετακίνητοι, ανυποχώρητοι και ακλόνητοι στις επάλξεις του χρέους και του καθήκοντος. Από τη δική μας μεριά -από τη μεριά της Εκκλησίας, που πάντοτε βρισκόταν στην πρώτη γραμμή όλων των εθνικών μας αγώνων- διακηρύσσουμε ότι «αυτή η γη είναι δική μας, και κανείς δεν μπορεί να μας την πάρει», αν εμείς δεν δώσουμε τη συγκατάθεσή μας με την υπογραφή μας!  Αυτά θα μας έλεγαν -είμαστε βέβαιοι γι’ αυτό- οι αείμνηστοι τέσσερις αδελφοί μας, αν μπορούσαν να μας μιλούσαν απόψε».
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προσθέτει, ακόμη, ότι «είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι, αντλώντας δύναμη και ενίσχυση από το φωτεινό τους παράδειγμα, θα φτάσουμε στην άγια ημέρα της δικαίωσης. Αρκεί να κρατήσουμε μέχρι τέλους ψηλά τα λάβαρα και τις σημαίες του αγώνα, παραμένοντας αμετακίνητοι προασπιστές των δικαίων μας».
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν, επίσης, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και Πρόεδρος της Βουλής κ. Μάριος Καρογιάν και τον οποίο διάβασε ο πρώην υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Άκης Κλεάνθους, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος κ. Δημήτρης Συλλούρης και εκ μέρους της οργάνωσης των ομογενών ΑΧΕΠΑ ο κ. Κώστας Περαίος.
Την έκθεση παρουσίασε και στη συνέχεια τέλεσε τα εγκαίνιά της ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δρ. Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος σημείωσε ότι «η φωτογραφία αποτελεί αψευδή μαρτυρία. Μια έκθεση φωτογραφίας με ορθή παρουσίαση και ορθή διάταξη, όπως είναι αυτή, αποτελεί τομή στην ιστορία. Αυτή η έκθεση προβάλλει ανάγλυφη την περήφανη ελληνική ιστορία, την ιστορική μας παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, αλλά και την προδοσία, την κατοχή, το βιασμό της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, με εικόνες που προκαλούν οργή και αποτροπιασμό».
«Η τραγωδία εξόφθαλμη», ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης «αλλά και η ελληνική παράδοση διάχυτη και πιστεύω ότι αυτό αντανακλά και την αποφασιστικότητα του λαού μας να μην δεχθεί και να μην ανεχθεί διαγραφή πατρίδων και πατρογονικών εστιών. Οι κατεδαφίσεις και η πλαστογραφία δεν μπορούν να διαφοροποιήσουν την αλήθεια, αντίθετα ενδυναμώνουν την απόφαση του λαού να αγωνιστεί για επιστροφή και δικαίωση».
Την εκδήλωση και την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους αρκετοί βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και κινημάτων, οι σύνδεσμοι αγωνιστών της ΕΟΚΑ, σωματεία και οργανώσεις, άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου, των τεχνών και των γραμμάτων και πλήθος κόσμου, επωνύμων και ανωνύμων.

Λουκάς Α. Παναγιώτου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post