Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου κατα την επίσημη τελετή επίδωσης των ετήσιων βραβείων της Π.Ο.Ε.Δ.

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου κατα την επίσημη τελετή επίδωσης των ετήσιων βραβείων της Π.Ο.Ε.Δ.

Η σημερινή ωραία αυτή εκδήλωση, που πραγματοποιείται, για να επιδοθούν τα ετήσια Βραβεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων (Π.Ο.Ε.Δ.), μας δίνει την ευκαιρία να απευθύνουμε με πολλή χαρά εγκάρδιο χαιρετισμό αγάπης και τιμής προς όλους γενικά τους διοργανωτές, τους τιμωμένους και τους συμμετέχοντες σ’ αυτήν.

 Ιδιαίτερα συγχαίρουμε την Π.Ο.Ε.Δ. για την ωραία αυτήν πρωτοβουλία της να καθιερώσει, ως ετήσιο θεσμό, την Επίσημη τούτη Τελετή Επίδοσης των Βραβείων της προς καταξιωμένες προσωπικότητες των Γραμμάτων και της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου μας. Αποτελεί η πρωτοβουλία αυτή μία ακόμη αξιέπαινη συμβολή της Π.Ο.Ε.Δ. για την προαγωγή της Παιδείας, των πνευματικών μας αξιών, της ιστορικής μας παράδοσης, αλλά και των άλλων αγαθών και ιδεωδών του πολιτισμού και της κουλτούρας μας. Και όλα αυτά αποκτούν για το λαό και τον τόπο μας ακόμη μεγαλύτερη σημασία και σπουδαιότητα, γιατί για τριανταπέντε τώρα χρόνια διεξάγουμε αντικατοχικό αγώνα ενάντια στον Τούρκο εισβολέα, αλλά και αγώνα εθνικοθρησκευτικής επιβίωσης στη γη των πατέρων μας. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε την Παιδεία, τα Γράμματα, τις Τέχνες, την ιστορική μας παράδοση και κληρονομιά και τις πολιτιστικές μας αξίες, γιατί όλα μαζί αποτελούν αστείρευτη πηγή, από την οποία αντλούμε δύναμη και ενίσχυση στον αγώνα μας για την απελευθέρωση και τη δικαίωση. Τα χρειαζόμαστε, ακόμη, γιατί ανανεώνουν μέσα μας την πίστη ότι το πνεύμα είναι πιο δυνατό από την ύλη. Τα χρειαζόμαστε, τέλος, γιατί αυτά είναι εκείνα που δίνουν περιεχόμενο και νόημα στην πρόσκαιρη παρουσία μας στη γη, καταξιώνοντας έτσι την ανθρώπινη ζωή.

 Θερμά συγχαίρουμε, όμως, και τους τρείς επάξια τιμωμένους με τα εφετινά Βραβεία της Π.Ο.Ε.Δ.: Τους αγαπητούς μας Χρήστο Θεοφιλίδη, Παιδαγωγό, Κώστα Οικονόμου, Ζωγράφο, και Θεοκλή Κουγιάλη, Λογοτέχνη. Μακαρίζουμε, ακόμη, τις ψυχές των αειμνήστων Φιλίσας Χατζηχάννα, Συγγραφέως Παιδικής Λογοτεχνίας και Σπύρου Επαμεινώνδα, επίσης Συγγραφέα Παιδικής Λογοτεχνίας, για τη μετά θάνατο, το ίδιο επάξια, βράβευσή τους.

 Εκφράζουμε τη βαθιά μας ικανοποίηση, γιατί η προσφορά τούτων συντηρεί αναμμένη τη δάδα των πνευματικών και πολιτιστικών μας αξιών, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη στους δύσκολους και κρίσιμους αυτούς καιρούς που διερχόμαστε.

 Με αυτές τις λίγες σκέψεις χαιρετίζουμε και πάλι την αποψινή Εκδήλωση και συγχαίρουμε θερμά όλους τους συντελεστές της. Ευχόμαστε, ακόμη, όπως ο Θεός χαρίζει πλούσιες τις ευλογίες και τις δωρεές Του τόσο προς τους Αξιοτίμους Πρόεδρο και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.Δ., όσο και προς τους τιμωμένους αγαπητούς μας κ.κ. Χρήστο Θεοφιλίδη, Κώστα Οικονόμου και Θεοκλή Κουγιάλη, ώστε όλοι τους να συνεχίσουν και στο μέλλον τη χρήσιμη προσφορά τους.

Ευχόμαστε, τέλος, όπως ο Κύριος κατατάξει τις ψυχές των αειμνήστων Φιλίσας Χατζηχάννα και Σπύρου Επαμεινώνδα σε σκηνές δικαίων.

Ευχαριστούμε.

                                                                              Ευχέτης προς Κύριον
+ Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,
19 Ιουνίου 2009.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post