Χαιρετισμός Μακαριωτάτου προς την Παγκύπρια Σύναξη Πολιτικών Κρατουμένων ΕΟΚΑ

Παγκύπρια Σύναξη Πολιτικών Κρατουμένων ΕΟΚΑ

Χαιρετισμός Μακαριωτάτου προς την Παγκύπρια Σύναξη Πολιτικών Κρατουμένων ΕΟΚΑ

Η πίστη ενός λαού σε διαχρονικά και αξεπέραστα ιδανικά δοκιμάζεται με τους αγώνες και τις θυσίες αυτού προς υπεράσπιση αυτών των υπέρτατων αγαθών, που καταξιώνουν τον άνθρωπο.

Αυτή η πίστη και η προσήλωση του αγωνιζόμενου Κυπριακού Ελληνισμού για αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού κατά την ένδοξη εποποιία του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, δοκιμάστηκε σκληρά, μεταξύ άλλων, και σ’ αυτό τον χώρο των κρατητηρίων Κοκκινοτριμιθιάς, όπου οι αγωνιστές μας γνώρισαν τη βάναυση και κτηνώδη συμπεριφορά του Άγγλου κατακτητή και βίωσαν την κόλαση φρικτών βασανιστηρίων.

Για όλους εμάς, τούτος ο χώρος είναι ιερός γιατί μέσα απ’ αυτόν αναδείχθηκε το ακατάβλητο της Ελληνικής ψυχής, η άμετρη αγάπη για την Πατρίδα και ο ασίγαστος πόθος για Ελευθερία. Τούτες, αναμφίβολα, υπήρξαν και οι αρετές των κρατουμένων στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς και όλων των στρατοπέδων συγκεντρώσεως, και γενικότερα όλων των αγωνιστών και των ηρώων της ΕΟΚΑ.

Εμπνεόμαστε, λοιπόν, από το ηρωικό παράδειγμα αυτών που θυσιάστηκαν για την Πατρίδα αλλά και από το φρόνημα των κρατουμένων που βασανίστηκαν βάναυσα και αντλούμε δυνάμεις και ενίσχυση για να συνεχίσουμε τον σημερινό αγώνα μας έναντι στον Τούρκο κατακτητή. Με θάρρος διατρανώνουμε την πίστη μας στα δίκαια του αγώνα μας και την αγωνιστικότητά μας για επανένωση της νήσου μας και επιστροφή όλων των προσφύγων στις πατρογονικές του εστίες.

Με αυτές τις σκέψεις, συγχαίρουμε θερμά για την ωραία αυτή πρωτοβουλία τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Σπανό και τα Μέλη του Συνδέσμου Πολιτικών Κρατουμένων ΕΟΚΑ 1955-1959, τον Πρόεδρο κ. Ανδρέα Πογιατζή και τα Μέλη του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης ΕΟΚΑ 1955-1959 καθώς και τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959.

Απευθύνοντας, τέλος, εγκάρδιο χαιρετισμό αγάπης και τιμής προς τη φετινή Παγκύπρια Σύναξη Πολιτικών Κρατουμένων, ευχόμαστε, όπως ο Θεός μας αξιώσει να εορτάσουμε σύντομα τα Κυπριακά Ελευθέρια.

                                                                  Ευχέτης προς Κύριον

                                                            + ο Κύπρου Χρυσόστομος

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου
30 Οκτωβρίου 2011.

Print Friendly, PDF & Email

Share this post