Ο Αρχιεπίσκοπος για την αποφράδα ημέρα του Ψευδοκράτους

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Ο Αρχιεπίσκοπος για την αποφράδα ημέρα του Ψευδοκράτους

Με την ευκαιρία της αποφράδας 15ης Νοεμβρίου 1985, ημέρας ανακήρυξης του ψευδοκράτους στο Βορρά, ο Μακαριώτατος ερωτηθείς από τους δημοσιουγράφους, δήλωσε τα ακόλουθα, «δεν υπάρχει χέρι στην Κύπρο που θα υπογράψει και να αποκτήσει κρατική υπόσταση το ψευδοκράτος του Ντενκτάς».

 Πρόσθεσε, ο Αρχιεπίσκοπος ότι «το ψευδοκράτος που ανακήρυξε ο Ντενκτάς ευτυχώς μέχρι σήμερα παραμένει ψευδοκράτος και θέλω να πιστεύω ότι θα μείνει ψευδοκράτος». Προηγουμένως τόνισε ότι για εμάς είναι «αποφράδα ημέρα» η ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Επισήμανε με έμφαση ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος ότι «δεν με φοβίζει η αναγνώριση από οποιονδήποτε. Εάν εμείς δεν το αναγνωρίσουμε, θα είναι πάντοτε ψευδοκράτος και κράτος επίσημο θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία προσπάθησαν μέσα στο χρόνο πολλές φορές να διαλύσουν οι Τούρκοι, αλλά δεν τα κατάφεραν και πιστεύω ότι δεν θα τα καταφέρουν και αυτό, αργά ή γρήγορα, θα τους προσγειώσει».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αναφέρθηκε και στην στάση της Τουρκίας και ειδικότερα στην «επηρμένη», όπως την χαρακτήρισε, στάση του Τούρκου Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας «που δεν τους αφήνει να προσγειωθούν, να καταλάβουν τα λάθη τους και να δώσουν μια σωστή λύση σε αυτό το νησί, σε αυτό το λαό, ούτως ώστε να ζήσουμε ευτυχισμένοι όλοι μας εδώ, οι νόμιμοι κάτοικοι, και Έλληνες και Τούρκοι και Αρμένιοι και Μαρωνίτες και οι πάντες».

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος υπογράμμισε επίσης ότι «το μεγαλύτερό μας όπλο είναι η κρατική μας υπόσταση που πρέπει να την φυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού».

«Ασφαλώς έχει πολλούς που θέλουν την αναγνώριση, θέλουν λύση δυο κρατών αλλά δεν πιστεύω ότι θα βρεθεί κυβέρνηση που θα υπογράψει τέτοια συμφωνία».

«Κανένα κόμμα και κανένας επίσημος μέχρι τώρα δεν έχει τέτοιαν άποψη και πιστεύω ότι ποτέ δεν πρόκειται να πάρει κρατική υπόσταση. Θα μείνει ψευδοκράτος και το ξέρουν πολύ καλά οι Τούρκοι», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας

Print Friendly, PDF & Email

Share this post