Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτούς στην Καρπασία μετά από 38 χρόνια

Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτούς στην Καρπασία μετά από 38 χρόνια

Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτούς στην Καρπασία μετά από 38 χρόνια

Εκατοντάδες  πρόσφυγες από τον Άγιο Ανδρόνικο Καρπασίας μετέβησαν σήμερα στο  κατεχόμενο χωριό τους, για τη  γιορτή της Κύπριας Αγίας Φωτεινής, της Αγίας του χωριού τους. Για πρώτη φορά από το 1977 τελέστηκε λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Φωτούς της Καρπασίτιδας, όπως είναι γνωστή. Χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος.

Η λειτουργία  κατέστη δυνατή ύστερα από  άδεια που έδωσαν οι κατοχικές  αρχές. Με κόλυβα, πρόσφορα και κεριά, οι πρόσφυγες από τον Άγιο Ανδρόνικο κατέκλυσαν τον ναό, ο οποίος φέρει σοβαρές ζημιές από την εγκατάλειψη και τη φθορά του χρόνου. Ο επίσκοπος Καρπασίας δήλωσε στο ΡΙΚ πως αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία η σημερινή λειτουργία, η οποία ανανεώνει τις ελπίδες για καλύτερες ημέρες. Ο κοινοτάρχης του Αγίου Ανδρονίκου Χαράλαμπος Μιχαήλ, δήλωσε πως έγιναν πολλές προσπάθειες για να καταστεί εφικτή η λειτουργία στην Αγία Φωτού και τόνισε πως στόχος είναι να εξασφαλιστεί άδεια για να αναστηλωθεί η εκκλησία.

Ο Αγιος Ανδρόνικος  ήταν μεικτό χωριό της Καρπασίας  και στο χώρο της εκκλησίας υποδέχθηκαν και Τουρκοκύπριοι  κάτοικοι του χωριού τους πρόσφυγες  που πήγαν. Εγινε ένα συναπάντημα  και προσφύγων χωριανών, αλλά  και προσφύγων μαζί με Τουρκοκυπρίους, ύστερα από 41 χρόνια.

Στέλλα Μιχαήλ

Έκθεση φωτογραφιών

Print Friendly, PDF & Email

Share this post