Συνέντευξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην Εφημερίδα “ο Φιλελεύθερος”

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Συνέντευξη του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην Εφημερίδα “ο Φιλελεύθερος”

Την επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου στην Κύπρο από της 25 – 31 Μαΐου ανακοινώνει με δήλωση στον «Φ» ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί με πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου. Στις 14 Μαρτίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Ελλάδος ανάγνωσε την επιστολή –πρόσκληση του επιστολή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Στις δηλώσεις του στον «Φ» ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναφέρθηκε και στο αδιέξοδο, που προέκυψε πρόσφατα στη διορθόδοξη προπαρασκευαστική επιτροπή, που έγινε στη Γενεύη, για τη σύγκληση της Αγίας και μεγάλης Συνόδου (ΑΜΣ) της Ορθοδοξίας.

«Το μοιραίο σφάλμα είναι ότι  σκεπτόμαστε εθνικά και έχουμε μετατρέψει τις Εκκλησίες μας σε εθνικές, ενώ πρέπει πρώτα να είμεθα ορθόδοξοι και μετά Ρώσοι, Έλληνες, Βούλγαροι, Σέρβοι κ.λ.π.», τόνισε.

Δυστυχώς, σημείωσε,  βάζομε πρώτα την εθνικότητα μας και έπειτα την Ορθοδοξία και αυτό είναι πολύ αρνητικό.

«Πιστεύω ότι δε θα υπερπηδηθούν οι δυσκολίες αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι απόψεις και νοοτροπία» ,υπέδειξε ο Αρχιεπίσκοπος  Χρυσόστομος. «Πρόσφατα,  όταν πήγα στη Μόσχα,  το είπα αυτό δημόσια. Δηλαδή,  ότι πρέπει να παύσομε να συμπεριφερόμαστε  ως εθνικές Εκκλησίες. Χρειάζεται ταπείνωση και αγάπη».

Μετά τα τέσσερα πρεσβυγενή ( Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια και Ιεροσόλυμα, Πατριαρχία) πέμπτη στη σειρά πρέπει να είναι η Εκκλησία  Κύπρου,  γιατί είναι Αποστολική Εκκλησία και έχει το Αυτοκέφαλο της κατοχυρωμένο από την Τρίτη Οικουμενική Σύνοδο, είπε ο κ. Χρυσόστομος και πρόσθεσε ότι στη συνάντηση της Γενεύης οι περισσότεροι δεν συμπεριφέρθηκαν όπως θα έπρεπε.

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος ανάφερε, απαντώντας σε ερωτήσεις του Φ», και τα εξής:
-Αρκετές εκκλησίες μας υποστήριξαν αλλά υπάρχουν αντιδράσεις και από τη Μόσχα και από άλλες Εκκλησίες.
-Το Οικουμενικό Πατριαρχείο βλέπει με συμπάθεια την Εκκλησία  Κύπρου,  αλλά οι αποφάσεις στην Προπαρασκευαστική Επιτροπή λαμβάνονται με ομοφωνία.
-Αν θέλομε πράγματι να φτάσουμε στη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου θα πρέπει οι αποφάσεις στο εξής να λαμβάνονται με πλειοψηφία.
-Πιστεύω  ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος διακρίνεται για τη σοφία και την ευελιξία του και θα αποφασίσει ποιο είναι το ορθότερο για την περεταίρω πορεία
-Στο θέμα της αυτοκεφαλίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχεται το αυτοκέφαλο να εκχωρείται στο μέλλον και να συνυπογράφεται και από τους άλλους προκαθημένους. Δε μπορεί να αμφισβητηθεί η πρωτοκαθεδρία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Στο μεταξύ ο Αρχιπεπίσκοπος θα συναντηθεί σήμερα  στο Βατικανό με τον Πάπα Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ  από τον οποία θα ζητήσει βοήθεια για να μεσολαβήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες προς την Τουρκία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου υπογράμμισε ότι θα ζητήσει από τον Πάπα να κάνει σαφές στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι, αν θέλει η Τουρκία να έχει ευρωπαϊκή πορεία και να διεξάγονται  ενταξιακές διαπραγματεύσεις οφείλει να συμπεριφερθεί ευρωπαϊκά, ειδάλλως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να σταματήσουν, γιατί  είναι μια σκέτη κοροϊδία».

O Κύπρου Χρυσόστομος  ανάφερε ότι θα «εκθέσουμε όλη την κατάσταση που υπάρχει στις τουρκοκρατούμενες περιοχές μας. Θα του ζητήσουμε τη βοήθεια, την επέμβαση του στους Ευρωπαίους ηγέτες, που οι περισσότεροι είναι καθολικοί, να επέμβουν δυναμικά ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στα κατεχόμενα, τόσο για τα μνημεία μας που καταρρέουν το ένα μετά το άλλο, όσο και την απαράδεκτη στάση των Τούρκων να θέσουν είσοδο για να πάει κάποιος να προσκυνήσει στον Απόστολο Ανδρέα στο Ριζοκάπρασο».

ΤΟ ΔΩΡΟ
Ο Αρχιεπίσκοπος θα δωρίσει στον Πάπα μια εικόνα βυζαντινής τεχνοτροπίας  του Αγίου Βενεδίκτου. Η εικόνα ζωγραφισμένη με αυγό είναι έργο  του Κύπριου αγιογράφου Στέλιου Χρίστου, ο οποίος είναι μαθητής του διαπρεπούς μακαριστού αγιογράφου π. Καλλίνικου Σταυροβουνιώτη.

του Αριστείδη Βικέτου

Print Friendly, PDF & Email

Share this post