Δημοσιογραφική διάσκεψη για το θέμα των Αγνοουμένων στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Διάσκεψη Αγνοούμενοι

Δημοσιογραφική διάσκεψη για το θέμα των Αγνοουμένων στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα, 4 Απριλίου 2011, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, η καθιερωμένη Δημοσιογραφική Διάσκεψη τού Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και τής Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων, με την ευκαιρία τού 27ου  Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων.


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους,  κατάγγειλε την Τουρκία, η οποία εδώ και 37 χρόνια δεν δίνει στοιχεία στους συγγενείς των αγνοουμένων, σχετικά με τη διακρίβωση της ζωής τους. Συνεχίζοντας ο Μακαριώτατος τόνισε ότι το θέμα είναι ανθρωπιστικό και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσει η Τουρκία. Καταλήγοντας ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας, διαβεβαίωσε ότι δεν θα σταματήσουμε να συλλέγουμε στοιχεία και να χτυπούμε παντού όλες τις πόρτες μέχρι να λάμψει η αλήθεια σχετικά με την τύχη των αγνοουμένων μας.

Το λόγο έλαβε η εκπρόσωπος της Γενικής Λογίστριας του Κράτους, κα Δόξα Λάμπρου, η οποία είναι και ο ταμίας του Ιδρύματος Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων. Η κα Λάμπρου ανέλυσε την οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος για το παρελθόν έτος.

Στη συνέχεια μίλησε ο κ. Νίκος Σεργίδης ο οποίος και ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο από την Επιτροπή του Ιδρύματος και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των διαφόρων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι η ενημέρωση γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα των Αγνοουμένων και η ανθρωπιστική ανάγκη επίλυσής του.

Τέλος, μίλησε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων κ. Νίκος Θεοδοσίου, ο οποίος με τη σειρά του, αναφέρθηκε στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ψηφισμάτων της Ευρώπης εκ μέρους της Τουρκίας στο θέμα των Αγνοουμένων. Ο κ. Θεοδοσίου αναφέρθηκε ειδικά και στην περίπτωση του μ. Σάββα Χατζηπαντελή, την οποία η οικογένεια, αν και παρέλαβε τα λείψανά του, εντούτοις θέλει να μάθει την αλήθεια για το πώς σκοτώθηκε. Και σ’ αυτήν την περίπτωση του αείμνηστου Σάββα Χατζηπαντελή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υποχρεώνει την Τουρκία, πέρα από το ότι παρέδωσε τα λείψανα, να διενεργήσει έρευνες και να δώσει εξηγήσεις στην οικογένεια, πράγμα το οποίο ουδέποτε η Τουρκία σεβάστηκε.

Μιχάλης Σπύρου
Θεολόγος

Διάσκεψη Αγνοούμενοι

Print Friendly, PDF & Email

Share this post