Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου καταδίκασε τις συλλήψεις στα κατεχόμενα

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου καταδίκασε τις συλλήψεις στα κατεχόμενα

Τις χθεσινές συλλήψεις  των τεσσάρων ευρωβουλευτών και του Εποσκόπου Νεαπόλεως Πορφύριου  καταδίκασε και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο, λέγοντας ότι «οι Τούρκοι απέδειξαν ότι παραμένουν Τούρκοι». Πρόσθεσε ότι ούτε ύστερα από 100 χρόνια δεν πρόκειται να γίνουν Ευρωπαίοι. Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι η Εκκλησία της Κύπρου δεν θα αφήσει να περάσει απαρατήρητη η προκλητική ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος και θα την καταγγείλει διεθνώς.

«Η Εκκλησία προσκάλεσε τους Ευρωβουλευτές ακριβώς για να δουν την καταστροφή των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο. Οι κατοχικές αρχές, θέλησαν να δείξουν ότι έχουν κρατική υπόσταση, αλλά ψευδοκράτος είναι και ψευδοκράτος θα παραμείνει», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Επίσης κάλεσε την Ευρώπη να το σκεφθεί καλά «αν μπορούν να έχουν ευρωπαϊκή πορεία αυτοί οι άνθρωποι».

Αργά xθες βράδυ επέστρεψαν  στις ελεύθερες περιοχές οι επτά από τους εννέα συλληφθέντες από το κατοχικό καθεστώς. Πρόκειται για την Κύπρια ευρωβουλευτή Ελένη Θεοχάρους, τους Πολωνούς Γιαρουσλάβ Βαλέσα, Αρτούρ Ζασάστα και την Βουλγάρα Μαρία Νεβέσλεβα. Μαζί τους επέστρεψαν επίσης ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου στις Βρυξέλλες, ο πατήρ Σάββας, και η βοηθός του ευρωβουλευτή  Βαλέσα, ο οποίος είναι γιος του ηγέτη της «Αλληλεγγύης»   Λεχ Βαλέσα.

Όλοι μετέβησαν στα κατεχόμενα για να διαπιστώσουν οι τρεις ξένοι ευρωβουλευτές την καταστροφή από τον τουρκικό στρατό της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Ο πρώην Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης και ο Λοϊζος Αυξεντίου, μέλος της Κίνησης Προσφύγων, οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούνται από το κατοχικό καθεστώς και πιθανόν αύριο ή την Δευτέρα θα προσαχθούν σε «δικαστήριο» του κατοχικού καθεστώτος με την κατηγορία ότι εισήλθαν σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου , η οποία από το 1974 είναι έρημη και ακατοίκητη και για το λόγο αυτή έχει χαρακτηριστεί από τον διεθνή τύπο ως «πόλη φάντασμα».

Ωστόσο, και οι δύο μεταφέρθηκαν με αστυνομική συνοδεία στο νοσοκομείο της  κατεχόμενης Αμμόχωστου για προληπτικούς λόγους,  γιατί αισθάνθηκαν αδιαθεσία. Θα διανυκτερεύσουν φρουρούμενοι από «αστυνομικούς» του καθεστώτος.

Ο κ. Γιαννάκης Μάτσης , ο οποίος είχε διαδεχθεί το 1993 τον Γλαύκο Κληρίδη στην ηγεσία του ΔΗΣΥ, είναι αδελφός του ήρωα του αγώνα  του 1955-56 των Ελληνοκυπρίων κατά της Βρετανικής αποικιοκρατίας.

Στον αστυνομικό σταθμό, όπου οδηγήθηκαν όλοι οι συλληφθέντες τους επισκέφθηκε ο αρχηγός του Ρεμπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σογιέρ, ο οποίος τους υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή βοήθεια στη δοκιμασία τους.

Ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος  δήλωσε ότι βίωσε το «σκληρό και αδίστακτο  πρόσωπο» της συνεχιζόμενης στρατιωτικής  κατοχής από την Τουρκία τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία και του παράνομου καθεστώτος.

Σε δηλώσεις η ευρωβουλευτής Ελένη  Θεοχάρους ανέφερε ότι συνελήφθησαν έξω από την εκκλησία της Αγίας Ζώνης στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου  με την «κατηγορία»  ότι οι εισήλθαν σε στρατιωτική ζώνη. Η κ. Θεοχάρους δήλωσε ότι αμέσως επέδειξε ενδιαφέρον ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ότι στα κατεχόμενα μετέβη για βοήθεια και συμπαράσταση ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στη Λευκωσία κ. Τάσος Γεωργίου, τον οποίο και ευχαρίστησε θερμά.

Ο Πολωνός ευρωβουλευτής Γιαρουσλάβ Βαλέσα  τόνισε ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθησαν για να παρεμποδιστούν να δουν  την οικτρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου στα κατεχόμενα.

Αύριο θα παρουσιασθεί ενώπιον λεγόμενου στρατοδικείου στην κατεχόμενη Λευκωσία ο πρώην Ευρωβουλευτής και πρώην Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης, με την κατηγορία ότι εισήλθε σε στρατιωτική ζώνη.

Μαζί του θα παρουσιασθεί, με την ίδια κατηγορία και ο Λοΐζος Αυξεντίου, στέλεχος της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου.

Και οι δύο επρόκειτο να παρουσιασθούν σήμερα στο λεγόμενο στρατοδικείο, αλλά οι ιατροί απαγόρευσαν τη μετακίνηση του κ. Μάτση από το νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, λόγω καρδιακού προβλήματος.

Παρουσιάστηκε μόνο ο Λοΐζος Αυξεντίου και το «στρατοδικείο» αποφάσισε να παρουσιασθούν μαζί αύριο.

Και οι δύο συνελήφθησαν χθες μαζί με τέσσερις Ευροβουλευτές ότι μπήκαν στο προαύλιο της εκκλησίας Αγίας Ζώνης στην Αμμόχωστο, στο πλαίσιο έρευνας για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης καταδίκασε έντονα τη σύλληψη των Ευρωβουλευτών και των συνοδών τους κατά την επίσκεψή τους στις κατεχόμενες περιοχές.

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη σύλληψη «προκλητική και απαράδεκτη ενέργεια» και τόνισε  ότι δεν βοηθά τις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Διερωτήθηκε επίσης πώς μπορεί η Τουρκία με τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές να ζητά άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις και να διεκδικεί να γίνει πλήρες μέλος της Ενωσης.

Επίσης ζήτησε να υιοθετηθεί πολιτική η οποία θα άρει την κατάσταση αποενοχοποίησης της Τουρκίας σε ότι αφορά στην Κύπρο.

του Αριστείδη Βικέτου, 13 Μαρτίου 2011.

Από: www.amen.gr

Print Friendly, PDF & Email

Share this post