Συνέντευξη του Μακαριωτάτου στην εφημερίδα Μιλιέτ

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Συνέντευξη του Μακαριωτάτου στην εφημερίδα Μιλιέτ

«Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί εάν κάνει κάποιο βήμα ο Ερντογάν» δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, 1η Μαρτίου 2011, στην τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ και προσθέτει ότι “οι Τουρκοκύπριοι παίρνουν εντολές από την Τουρκία”.

“Να μας αφήσουν μόνους οι μητέρες πατρίδες. Εάν η Τουρκία αποσύρει τους εποίκους και τους στρατιώτες της, μπορούμε να ζήσουμε με τους Τουρκοκύπριους μια ζωή με ειρήνη και αγάπη όπως στο παρελθόν. Αγαπάμε τους Τουρκοκύπριους. Επί αιώνες ζήσαμε καλά μαζί τους. Μπορούμε να το κάνουμε και τώρα” δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος, αναφερόμενος στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσης για τις πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με τους Τουρκοκύπριους, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει: “Δεν είναι σωστά αυτά που λέει ο Ερντογάν για τους Τουρκοκύπριους. Είναι χαρισματικός και έξυπνος πολιτικός και δεν θα πρέπει να μιλάει με τον τρόπο αυτό. Τους τράβηξε το αυτί, τους έκανε να καθίσουν στη θέση τους και τώρα τους απειλεί με ποινές και φυλακίσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία και δημοκρατία υπό τον έλεγχο της Τουρκίας”.

Αναφερόμενος στη λύση του Κυπριακού, ο Αρχιεπίσκοπος δηλώνει ότι “αφέντης είναι ο Ερντογάν. Εάν κάνει βήμα, μπορεί να λυθεί το Κυπριακό. Ο Χριστόφιας είπε πως μπορούνε να φάνε ψάρι, αλλά ο Ερντογάν δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Για ποιο λόγο να φάμε ψάρι στο Βόσπορο; Δεν ωφελεί το ψάρι. Θέλησα να συναντηθώ με τον Ερντογάν, αλλά δεν δέχθηκε. Ο Ερντογάν θέλει δύο κράτη στην Κύπρο και λέει ότι υπάρχουν δύο λαοί. Δεν δέχεται ότι υπάρχει ένα κράτος και ένας λαός στην Κύπρο”.

Ο Αρχιεπίσκοπος λέει επίσης «η παράμετρός μας για τη λύση είναι το ένα κράτος, ένας λαός. Μας συμφέρει να ζούμε μαζί. Θα πρέπει να αποχωρήσουν οι έποικοι και στις δύο πλευρές. Το νησί πρέπει να αποστρατικοποιηθεί. Πρέπει να φύγετε όλοι. Δεν φοβάμαι για τις αντιδράσεις που θα προέλθουν από την Ελλάδα για τα λόγια μου αυτά. Οι Τουρκοκύπριοι παίρνουν εντολές από την Τουρκία, εμείς όμως δεν παίρνουμε εντολές από την Ελλάδα».

Απαντώντας σε ερώτηση, λέει ότι ο ίδιος δεν υποστηρίζει το ρατσισμό και εξήγησε πως από τις θέσεις του ΕΛΑΜ, συμμερίζεται μόνο αυτήν που θέτει θέμα να φύγουν οι ξένοι.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρεται και σε έργα επιδιόρθωσης σε εκκλησίες στα κατεχόμενα: «Θέλουμε να επιδιορθώσουμε τις εκκλησίες. Η Τουρκία πρέπει να το επιτρέψει. Εάν το επιτρέψει, ο κόσμος θα το εκτιμήσει. Εάν δεν το επιτρέψει, σε κάθε αφορμή θα την καταγγέλλουμε και θα λέμε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν είναι δημοκράτης. Ο Ερντογάν να δώσει οδηγία στον Ερόγλου για την επιδιόρθωση των εκκλησιών”.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των πετρελαίων, ο Αρχιεπίσκοπος λέει “υπάρχει μία ευκαιρία για να συμβιώσουμε και πάλι με τους Τουρκοκύπριους. Η ζωή μας μπορεί να αλλάξει εκατό τοις εκατό εάν βρεθεί πετρέλαιο στην περιοχή μας. Εδώ υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία στην οποία υπάγονται όχι μόνο οι Ελληνοκύπριοι, αλλά κι οι Τουρκοκύπριοι.»

«Ο κόσμος όλος αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία δεν μπορεί να αγγίζει τις γαλλικές, γερμανικές και αμερικανικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για το πετρέλαιο, όσο ισχυρή και να είναι», προσθέτει κλείνοντας.

www.romfea.gr, ΚΥΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

Share this post